Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kaljenje za Železnik

Autor: Ivan Knežević

24.02.2009. 23:00
Kaljenje za Železnik

Foto: Zvonko KUCELIN



Pozitivno potkrjepljenje koje je momčad sama sebi priredila u Kazanu Sagadin treba rastegnuti do petka tako da Zadar u Železniku bude jači od čelika
S pravom može Zadar biti zadovoljan dvjema pojedinostima. Pobjedom i igrom koju je prikazao. Zapravo bi trebalo obrnuti, igra je donijela pobjedu. Nije nebitno što je Uniks Kazan nekoliko dana prije trijumfirao u Ruskom kupu, ali mentalno pražnjenje momčadi iz Kazana sigurno nije i presudni čimbenik u pobjedi Zadra. Kako god čovjek okrene, za pobjedu pred pet i pol tisuća ljudi valjalo je itekako potegnuti, tim više što je Uniks imao i deset razlike i što je domaći trener na raspolaganju imao više igrača za zamjene nego kolega mu Zmago Sagadin. No, trener je Zadra imao bolju formulu kad je riječ o zamjenama. Sagadin je uspio sačuvati Todora Gečevskoga za završnicu, kapetan je dugo igrao i utakmicu završio s četiri osobne. Izlazak Gečevskoga nije značio i krah pod obručima (Hrvoje Perić – 10 skokova!), a u trenucima kad su napadački učinak značajno podigli prvo Perić, potom Damir Rančić, Uniks se našao u čudu. Vjerojatno je trajnost Zadra u mirnoći tjerala domaće u sve veću i veću nervozu. Nakon što je Lyday ubacio tricu za 44:43, domaći su do konca utakmice ubacili još 25 poena. Od toga tri trice i jedan šut za dva u razdoblju kad je utakmica trebala potrajati još oko dvije minute, koje je razdoblje bilo doslovce natjeravanje igrača Zadra po cijelom terenu. Rančićeva mirna ruka u zadnjoj četvrtini pridonijela je da Zadar ostvari plus 10 i baš se tad Uniks upleo u brojne probleme koje nije mogao dobro rješavati. Ona momčad koja izdrži silan pritisak, a bilo je i sitnih prljavština koje su suci tolerirali, svakako zaslužuje pobjedu. Zadar jest zaslužio.
Utakmica povratka
Koliko god je za Uniks Kazan utakmica bila utakmica povratka, toliko je bila i za Zadrane. Domaćinima zato jer su Eurokupu istakli visoke ambicije, a Zadru zato što je nekoliko dana prije kod kuće propustio ući u finale Kupa Kreše Ćosića. Sagadin je, očito, puno bolje pripremio svoje igrače za odbacivanje psihološkoga tereta nego Petrović, a s aspketa Zadra taj podatak može biti veoma važan. Baš zato jer će već u petak Zadar igrati još jednu psihološki tešku utakmicu, ovaj put u NLB ligi. Opet u gostima. Pozitivno potkrjepljenje koje je momčad sama sebi priredila u Kazanu Sagadin treba rastegnuti do petka tako da Zadar u Železniku bude jači od čelika. Uvjetno rečeno, Sagadinova je filozofija primiti manje a podatak da je u Kazanu Zadar primio samo 69 poena jest impresivan. U dva dana i nekoliko treninga Sagadin će sigurno raditi i na boljitku obrane, a za FMP u postavi će imati Desmona Farmera, Vladimira Boisu i Marka Cara. Dobro, neće oni odmah igrati puno, možda uopće i neće neki igrati, ali u ovom je trenu to relativna stvar jer će Sagadinu važnije biti da igrači koju su bili u Kazanu u učinku ne padnu drastično u Železniku. A mnogi mogu bolje od onog što su pokazali u Kazanu.
Prostran u prednjoj klupi
U priči oko igrača, njihove minutaže i Sagadinovih rotacija treba utkati i pojedinost oko Tonija Prostrana. U Kazanu je igrao nešto više od 12 minuta, ali ih je Sagadin rasporedio u nekoliko intervala. I to ne bilo kad. U prvoj četvrtini, u drugoj i od 33. minute dalje. Dakle, Prostran je podvrgnut stanovitom pritisku što je sastavni dio doškolovanja, to jest postupka pretvorbe mladog igrača u igrača nositelja igre. Taj je postupak dugotrajan a rezultat ne ovisi samo o Toniju, ali o njemu će ovisiti najviše. Sagadin je Prostrana iz magareće klupe u kojoj je bio donedavno, prebacio u prednju klupu, odmah do katedre. I sad Toni, izvoli! I još riječ-dvije o Damir Rančiću. Nakon tri svake četvrtine prije zadnje imao je učinak koji je svakog natjerao samo na jedno, na hvatanje za glavu! Onda je u zadnjoj ubio suparničku obranu. Strpljen – spašen. Tako i Hrvoje Perić.


 NAJVEĆA GOSTUJUĆA POBJEDA POSLJEDNJIH GODINA


Uspjeh u Kazanu šesta je pobjeda Zadra na gostovanju u Europkupu, odnosno do ove sezone ULEB kupu. U tim je natjecanjima u pet sezona nastupanja Zadar odigrao 29 utakmica na gostovanjima. Ukupno je u ovom natjecanju Zadar odigrao 58 utakmica na kojima je upisao 31 pobjedu i 27 poraza. Prema snazi protivnika može se reći da je pobjeda u Kazanu najveći gostujući uspjeh koji je Zadar u europskim natjecanjima ostvario u posljednjem desetljeću.
Gostujuće pobjede u ULEB kupu (Eurokupu)
15.10.2002. Ricoh Astronauts – Zadar 94:99
2.12.2003. Atlas – Zadar 72:91
13.1.2004. Kapfenberg – Zadar 76:88
22.1.2008. Strasbourg – Zadar 74:83
9.12.2008. Roanne – Zadar 66:84
24.2.2009. Unics – Zadar 69:71