Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Lorijani Bacalja dvije godine, a Alenu Antonoviću osam mjeseci zatvora

Autor: Suzana Bandić

24.02.2009. 23:00
Lorijani Bacalja dvije godine, a Alenu Antonoviću osam mjeseci zatvora

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na Županijskom sudu u Zadru jučer su zbog zloporabe droge proglašeni Alen Antonović i Lorijana Bacalja te im je predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić izrekao zatvorske kazne; Antonoviću osam mjeseci, a Bacalji dvije godine zatvora


Alen Antonović (36) i Lorijana Bacalja (43) proglašeni su jučer na Županijskom sudu u Zadru krivima zbog zloporabe opojnih droga te im je predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić izrekao zatvorske kazne, i to prvooptuženom Antonoviću osam mjeseci, a drugooptuženoj Bacalji dvije godine.
Izrekli im najblaže kazne
Sudac Babić u obrazloženju presude pojasnio je da se prema optužnici zadarskog tužiteljstva Antonović teretio da je u razdoblju od mjeseca kolovoza, pa sve do početka studenog prošle godine kad je uhićen, u više navrata prodavao heroin Lorijani Bacalja zbog daljnje preprodaje. No, to mu tijekom sudskog postupka nije dokazano, već samo posjedovanje 0,21 grama heroina, 2 tablete heptanona i 7,8 grama marihuane, pa se Sudsko vijeće, a uzimajući pri tom u obzir činjenicu da je Antonović recidivist, odlučilo na izricanje zatvorske kazne od osam mjeseci. Lorijana Bacalja je optužena za kupnju zbog “dilanja”, što joj je u dokaznom postupku i utvrđeno obzirom da je policija u pretresu kod nje pronašla 10 paketića heroina, odnosno 1,51 gram.
Iako je za takvo djelo predviđena zatvorska kazna od tri pa više godina, Sudsko vijeće je tu kaznu ublažilo na dvije godine uzimajući Bacalji kao olakotnu okolnost dosadašnju neosuđivanost i činjenicu da je majka dvoje malodobne djece. Osim toga i njezin suprug Oliver je u zatvoru zbog istog kaznenog djela.
Nadalje, Sudsko vijeće je za oboje okrivljenih izreklo i mjeru obveznog liječenja s obzirom da su dugogodišnji ovisnici, a u trajanju do izlječenja ili barem do kraja izdržavanja kazne.
Sudac Babić ukinuo je Antoviću pritvor, pa će oboje pravomoćnost presude čekati na slobodi.
Antović uspio “pobiti” optužnicu za prodaju
Podsjetimo, na prošlom je ročištu vještakinja psihijatrijske struke dr. Vera Klarić okarakterizirala Antonovića kao smanjeno ubrojivog, a s obzirom da je dugogodišnji ovisnik, predložila je mjeru liječenja. Neuropsihijatar dr. Emil Žampera proveo je vještačenje nad drugooptuženom Bacaljom te ju je okarakterizirao kao težu ovisnicu kojoj također predlaže mjeru liječenja. Smatra ju smanjeno ubrojivom, ali ne u znatnoj mjeri, što je također pri donošenju presude Sudsko vijeće uzelo u obzir.
Spomenimo još i da je u svojoj obrani koju je Antonović iznio pred Sudskim vijećem na prošloj raspravi, on rekao da je na Ugljan u srpnju prošle godine došao zbog stresa koji je doživio nakon tetine smrti, a boravio je kod druge tete.
S Lorijanom i njezinim suprugom Oliverom se, kako je rekao, počeo družiti jer mu je Oliver sređivao posao na ribarskom brodu.
Antonović je tvrdio da je do dolaska na Ugljan bio samo na heptanonima te da je družeći se s Lorijanom podlegao situaciji, jer je ona često imala kod sebe dozu heroina “za počastiti”.
Prema njegovom iskazu na posljednjoj raspravi početkom studenog prošle godine bio je kod nje te je uzeo drogu za svoje potrebe koja je potom pronađena prilikom pretresa kuće.
– Imao sam i preko tisuću kuna, uglavnom tetinog novca od mirovine, a prije njezine smrti prodao sam braniteljske dionice za 14.000 kuna i povremeno dizao taj novac s banke. Primam i oko tisuću kuna opskrbnice. Ne bih žalio ni dana zatvora da sam “dilao” – rekao je u svoju obranu Antonović koji se nalazi u pritvoru te je na terapiji subotexom.
Frane Grbić, branitelj drugooptužene prigovorio je takvom iskazu prvookrivljenog, jer je koristio pisani koncept obrane na papiru i čitao.
Za svoju klijenticu je rekao da je kriva zato što je od Antonovića kupila drogu i to pet paketića koje je platila 500 kuna, a da je ostalih pet dobila na ime starog duga koji je imao Antonović njezinom suprugu.
Na Antonovićevo pitanje da kaže pred Sudskim vijećem gdje mu je dala tih 500 kuna, nije htjela odgovoriti. Pitao ju je još odakle joj sredstva za drogu kad ima samo dječji doplatak. No, ona je odgovorila da joj je muž ostavio na raspolaganju deset tisuća kuna koje je zaradio ribarenjem.