Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Mjesta zakloništa za brodove koji trebaju pomoć

Autor:

24.02.2009. 23:00
Mjesta zakloništa za brodove koji trebaju pomoć

Foto: Sebastian GOVORČIN



Kada u Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru prime opravdani zahtjev za pomoć brodu, tada upotrebom računalnih aplikacija ADRIA GIS, zajedničkom analizom eksperata te upotrebom Sustava potpore odlučivanja izabiru potencijalna mjesta zakloništa na moru, rekao je Bradarić


“Mjesta zakloništa za brodove koji trebaju pomoć – svjetska iskustva i hrvatski koncept” bila je tema ovotjednog Morskog utorka Gradske knjižnice Zadar. Predavanja su održali ravnatelj Hrvatskog hidrografskog instituta – Split dr. sc. Zvonko Gržetić i njegov pomoćnik mr. sc. Željko Bradarić.
– Gdje god su bile velike tragedije faktor čovjek je bio ključan koji je doveo do njih. Mi smo našim hrvatskim konceptom željeli to izbjeći, odnosno da faktor čovjek ne bude glavni nego jedan od faktora u odlučivanju, rekao je Gržetić.
To se postiže upotrebom računalnih aplikacija ADRIA GIS i Sustavom potpore odlučivanja koje su poduprte relevantnim bazama podataka. Cijeli sustav je živi organizam koji se stalno usavršava i nadopunjava novim podacima kako bi odluka o izboru mjesta zakloništa bila što točnija. U hrvatskom dijelu Jadrana postoji 700 mjesta zakloništa – od uvala, preko luka do mjesta za nasukavanje – koji su pogodni za različite scenarije nesreća na moru. Struka je odbacila koncept fiksnih zakloništa jer mogu nastati situacije kad ona odgovaraju u jednom slučaju, a da su u drugom potpuno neupotrebljiva, kako su rekli predavači.
– Kapetan broda ili netko drugi uputi zahtjev Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru u Rijeci zahtjev za mjestom zakloništem. Ako je zahtjev opravdan, onda se upotrebom računalnih aplikacija ADRIA GIS, zajedničkom analizom eksperata te upotrebom Sustava potpore odlučivanja izabiru potencijalna mjesta zakloništa na moru. Pritom računalne aplikacije daju izbor potencijalnih zakloništa prema postavljenim parametrima što ovisi o svakoj konkretnoj situaciji. Zatim se prijedlog izabranih mjesta zakloništa šalje ravnatelju Uprave za sigurnost na moru u Ministarstvu mora koji zajedno s ravnateljem nadležne uprave u Ministarstvu zaštite okoliša donosi odluku o izboru mjesta zakloništa. Može se odlučiti i da se brodu ne dodijeli mjesto zakloništa, ako se procijeni da tako nastaje manja šteta za posadu, lokalnu zajednicu, okoliš, rekao je Željko Bradarić.


 SLABA POSJEĆENOST




Krivice za slabu posjećenost predavanja ne treba tražiti u organizatoru, Gradskoj knjižnici Zadar, odakle su o događaju obavijestili javnost, struku, odnosno Udrugu zadarskih kapetana. Stekao se dojam da su trenutačno važnije maškare i utakmice od onoga što sutra može pomoći brodovima, njihovoj posadi, putnicima.


 KONCEPT PREPOZNALA EMSA


Hrvatski koncept prepoznat je i izvan granica Hrvatske te je nedavno prezentiran u Europskoj agenciji za sigurnost plovidbe (EMSA) u Lisabonu. Projekt je prezentiran i zemljama u regiji, a na traženje EMSA-e ovaj koncept bit će prezentiran i zemljama koje imaju izlaz na Crno more.