Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svake godine sto zahtjeva za stipendijom više

Autor:

24.02.2009. 23:00
Svake godine sto zahtjeva za stipendijom više


Dodijeljeno je 15 stipendija učenicima srednjih škola, 30 studentima prve godine studija, 25 studentima starijih godišta, dok je 20 stipendija dodijeljeno studentima prve godine koji se školuju za deficitarna zvanja te 10 za studente starijih godišta koji se također školuju za deficitarna zvanja, kazao je Joso Nekić


Kao što to biva svake godine, poznato je da je i za ovu akademsku godinu Grad Zadar raspisao natječaj za dodjelu 100 novih učeničkih i studentskih stipendija.
No, osim stipendija za sve učenike i studente kojima se naknada isplaćuje s obzirom na broj bodova te socijalni status, ovog je puta već treću godinu zaredom Grad Zadar stipendirao i studente koji se školuju za deficitarna zvanja.
Naime, Poglavarstvo Grada Zadra jednoglasno je donijelo zaključak kojim je za tekuću akademsku godinu formirana lista deficitarnih zvanja, a na kojoj su: inž. građevine i dipl. inž. građevine, inž. elektrotehnike i dipl. inž. elektrotehnike, inž. strojarstva i dipl. inž. strojarstva, dipl. inž. arhitekture, dipl. inž. geodezije, dr. medicine, mr. farmacije, prof. likovnog odgoja, prof. glazbenog odgoja, učitelj tehničkog odgoja te studiji matematike, fizike i informatike.
– Dodijelili smo ukupno 100 stipendija i to isključivo učenicima i studentima čije je prebivalište na području grada Zadra. Od toga je petnaest stipendija dodijeljeno učenicima srednjih škola, trideset studentima prve godine studija, dvadeset i pet stipendija dodijeljeno je studentima starijih godišta, a dvadeset stipendija dodijeljeno je studentima prve godine koji se školuju za deficitarna zvanja te deset za studente starijih godišta koji se također školuju za deficitarna zvanja, kazao je Joso Nekić, pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za odgoj, školstvo, kulturu i šport Grada Zadra, napomenuvši da je ove godine na natječaj za stipendiranje pristiglo ukupno 370 zahtjeva, što je za gotovo stotinu zahtjeva više nego prošle godine.
Istaknuo je stoga da je u posljednje dvije godine, otkad se stipendiraju studenti deficitarnih zanimanja, svake godine evidentno povećanje broja učenika i studenata deficitarnih zvanja.
Nameće se stoga zaključak da su mladi konačno prepoznali mogućnosti brzog zapošljavanja i zarade što im donosi stjecanje diplome na jednome od prethodno spomenutih studija. No, na njihovu je odluku zasigurno utjecalo i stimulativno stipendiranje Grada Zadra, koji je, kako navodi Nekić, jedan od rijetkih gradova u državi koji daje obećavajuće stipendije, a ispred kojeg je samo Grad Zagreb, što je s obzirom na tamošnje kapacitete razumljivo.
Naime, za učenike srednjih škola mjesečna stipendija iznosi 300 kuna, za studente koji studiraju u mjestu prebivališa ona mjesečno iznosi 800 kuna, za studente koji studiraju izvan mjesta prebivališta stipendija je 1.000 kuna te za studente koji se školuju za deficitarna zvanja mjesečna stipendija također iznosi 1.000 kuna.