Tradicionalno maškarano vjenčanje tjera zimu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
gracac_maskare3
Adam VIDAS
Maškarana povorka je ove subote prošla kroz Gračac stajući pred svim kućama

Doseljenici iz Bosne i Hercegovine koji su se sredinom devedesetih nastanili u Lici i ove godine su mještanima pokazale neki od svojih karnevalskih običaja. Naime, u subotu je maškarana povorka prošla kroz Gračac stajući pred svim kućama. Maškare su izvele neke od svojih izvornih pjesama i tradicionalnih plesova. Napuštajući domovinu jedino što su odnijeli sa sobom bila je tradicija, koju sada pokušavaju prenijeti svojoj djeci. Maškaranu povorku je kao i svake godine organizirao zavičajni klub Kakanj-Kraljeva Sutjeska.

- Običaji koje ovdje prenosimo stari su preko stotinu godina. Legenda kaže da "maškarama" tjeramo zle duhove i jake zime. Kako su u Bosni nekada bile jake zime, kaže se da su ovim običajem postale umjerenije, govori jedna od organizatorica Anđa Stjepić, dodajući da neke maske imaju preko stotinu godina.

- Tradicionalne maske koje nosimo su nošnje s vjenčanja. To je ono što nam je ostalo i trudimo se da djeca ne zaborave tradiciju, kaže Anđa, dodajući da su tradicionalne maske mlada, mlada prvo jutro, jenga (pomoćnica), đuvegija (mladoženja), stari svat, kum, djever, komordžija, svećenik i svita koja ide uz svatove.

Običaj je da maškare obilaze kuće u kojima od vlasnika dobiju rakiju, jaja ili nešto drugo, a zauzvrat zasviraju šargiju i otplešu kolo. Cijeli dan su obilazili Gračac, dok su navečer organizirali privatnu zabavu. Dolaskom doseljenika iz Bosne i Gračac je dobio tradiciju maškara koja prije nije postojala. Mnogi navode kako su u Gračacu zadnjih godina puno blaže zime, zanimljivo je vjerovati da je to utjecaj tradicionalnih bosanskih maškara.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno