Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Tradicionalno maškarano vjenčanje tjera zimu

Autor:

24.02.2009. 23:00
Tradicionalno maškarano vjenčanje tjera zimu

Foto: Adam VIDAS



– Običaji koje ovdje prenosimo su stari preko stotinu godina. Legenda kaže da “maškarama” tjeramo zle duhove i jaku zimu, kaže Anđa
Doseljenici iz Bosne i Hercegovine koji su se sredinom devedesetih nastanili u Lici i ove godine su mještanima pokazale neki od svojih karnevalskih običaja. Naime, u subotu je maškarana povorka prošla kroz Gračac stajući pred svim kućama. Maškare su izvele neke od svojih izvornih pjesama i tradicionalnih plesova. Napuštajući domovinu jedino što su odnijeli sa sobom bila je tradicija, koju sada pokušavaju prenijeti svojoj djeci. Maškaranu povorku je kao i svake godine organizirao zavičajni klub Kakanj-Kraljeva Sutjeska.
– Običaji koje ovdje prenosimo stari su preko stotinu godina. Legenda kaže da “maškarama” tjeramo zle duhove i jake zime. Kako su u Bosni nekada bile jake zime, kaže se da su ovim običajem postale umjerenije, govori jedna od organizatorica Anđa Stjepić, dodajući da neke maske imaju preko stotinu godina.
– Tradicionalne maske koje nosimo su nošnje s vjenčanja. To je ono što nam je ostalo i trudimo se da djeca ne zaborave tradiciju, kaže Anđa, dodajući da su tradicionalne maske mlada, mlada prvo jutro, jenga (pomoćnica), đuvegija (mladoženja), stari svat, kum, djever, komordžija, svećenik i svita koja ide uz svatove.
Običaj je da maškare obilaze kuće u kojima od vlasnika dobiju rakiju, jaja ili nešto drugo, a zauzvrat zasviraju šargiju i otplešu kolo. Cijeli dan su obilazili Gračac, dok su navečer organizirali privatnu zabavu. Dolaskom doseljenika iz Bosne i Gračac je dobio tradiciju maškara koja prije nije postojala. Mnogi navode kako su u Gračacu zadnjih godina puno blaže zime, zanimljivo je vjerovati da je to utjecaj tradicionalnih bosanskih maškara.