Za rekreaciju gradskih službenika - 75 tisuća proračunskih kuna!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
gradskauprava_2
Potrebu za rekreacijom iskazalo je 68 djelatnica i djelatnika

Unatoč krizi i "stezanju remena" iz gradskog proračuna za 2009. godinu izdvojit će se ukupno više od 75.000 kuna za rekreaciju djelatnika Gradske uprave. Gradski zaposlenici će se rekreirati u fitness centru u vlasništvu nekadašnjeg košarkaša Emilija Kovačića. Ova je odluka, vidljivo je iz zapisnika sjednica Poglavarstva održanih između polovine prosinca i polovine veljače, jednoglasno donesena na sjednici Gradskog poglavarstva održanoj 14. siječnja ove godine. Riječ je o zapisniku putem kojeg se javnost upoznaje s odlukama Poglavarstva koje su donesene na radnim sjednicama, to jest na onima gdje novinari nisu bili nazočni.

U zapisniku se navodi da se prihvaća ponuda Centra za održavanje tjelesne kondicije "All star" za pružanje usluga rekreacije zaposlenika Poglavarstva s mjesečnim iznosom od 6.880 kuna u razdoblju od 1. veljače do 30. lipnja i od 1. rujna do 31. prosinca 2009. te se dodaje da sredstva za podmirenje troškova u ukupnom iznosu za devet mjeseci iznose 61.920 kuna bez PDV-a, odnosno 75.542 kune s PDV-om.

Gradonačelnik Zadra Živko Kolega je u odgovoru na pitanje zašto je Poglavarstvo odlučilo, a on sam odobrio da građani Zadra kao porezni obveznici plaćaju rekreaciju zaposlenika Gradske uprave istaknuo da se na ovaj način ulaže u prevenciju i očuvanje zdravlja djelatnika te se smanjuje odsutnost s posla zbog bolovanja.

- Organizirana rekreacija za djelatnike Gradske uprave uvriježena je višegodišnja praksa koja za cilj ima očuvanje zdravlja, prevenciju bolesti i povećanu radnu učinkovitost, a što koriste i najrazličitije radne organizacije u cijelom svijetu. S obzirom na tako opterećen gradski proračun u iznosu od 61.920 kuna treba naglasiti da je višestruko financijski isplativo uložiti ta sredstva u prevenciju i očuvanje zdravlja djelatnika, budući da se na taj način smanjuje odsutnost s posla zbog bolovanja i podiže radna učinkovitost. Službena međunarodna istraživanja dokazala su postojanje, takozvanog kritičnog radnog vremena između 14 i 15 sati, a koje se uspješno izbjegava upravo redovitom tjelovježbom i rekreacijom. Da se vodi računa o novcu poreznih obveznika govori i odluka da tijekom ljetnih mjeseci zaposlenici Gradske uprave nemaju plaćene rekreativne aktivnosti, s obzirom da je to u pravilu vrijeme godišnjih odmora, ali i povećanog boravka u prirodi i vrijeme pojačanih fizičkih aktivnosti, pojasnio je gradonačelnik Kolega.

Odgovarajući na upit, gradonačelnik je rekao da je prema anketi provedenoj među djelatnicima Gradske uprave potrebu za rekreacijom iskazalo 68 djelatnica i djelatnika, odnosno gotovo 50 posto od ukupno zaposlenih te da mjesečna naknada za rekreaciju prema ugovornim obvezama iznosi do 100 kuna po osobi.

- A što se mene osobno tiče, kada već pitate, ne mogu organizirati svoj radni dan s redovitim odlaskom na rekreaciju, pa svoju svakodnevnu tjelovježbu, mijenjajući je za dodatnih pola sata sna radim ujutro, prije odlaska na posao, također je na upit našeg lista odgovorio gradonačelnik Kolega.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika rosan
Mene zanima je li netko kontrolira da li oni idu na rekreaciju ili im se samo da 100kn pa odu na kavu u Lovre?
Slika korisnika torina
Ne dobivaju novac, nego grad sklopi sporazum s fitness centrom, a oni mogu besplatno ulaziti.
Slika korisnika rosan
još gore...fitness centar dobije novce, a koliko ih stvarno koristi usluge i koliko redovno, nitko ne zna....bojim se da je to ipak bačen novac.