Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nemaju tehničkih uvjeta za kvalitetno obavljanje pretrage?

Autor: Anamarija Bilan

24.02.2010. 23:00
Nemaju tehničkih uvjeta za kvalitetno obavljanje pretrage?


Istina je da smo prije gotovo mjesec dana odlučili da više nećemo djecu mlađu od deset godina snimati magnetskom rezonancijom jer nemamo tehničkih uvjeta za kvalitetno obavljanje te pretrage. Naime, za snimanje tako male djece potreban nam je poseban anesteziološki uređaj jer ih moramo uspavati kako bi bila potpuno mirna, a to nemamo. Do sada smo pokušavali izlaziti ljudima ususret i pomoći im da ne idu u druge bolnice, ali uvidjeli smo da to nema smisla. Naime, djeca prilikom snimanja ne bi bila mirna i morali smo raditi po nekoliko snimanja, objasnio je Dario Nakić, ravnatelj zadarske Opće bolnice, zašto više neće obavljati snimanja magnetskom rezonancijom kod djece mlađe od deset godina.
On je dodao da na ovaj način ne žele smanjiti broj pretraga niti ovo rade zbog dugih listi čekanja, već jednostavno zato što nemaju tehničkih uvjeta za kvalitetno obavljanje pretrage kod djece mlađe od deset godina.
– Kad budemo u mogućnosti nabavit ćemo anesteziološki uređaj koji ide uz magnetsku rezonanciju i tada ćemo opet moći obavljati ovu pretragu i nad djecom. Mi u zadarskoj bolnici bili bismo najsretniji da već sada možemo to nabaviti, ali ne možemo, zaključio je Nakić.
Dubravka Finka, predsjednica zadarske Županijske podružnice Udruge za promicanje prava pacijenata, ne vidi ništa sporno u odluci bolnice o prestanku snimanja djece mlađe od deset godina.
– Smatram da ova odluka bolnice nije velik problem te da ne treba dizati paniku. Ako bolnica nije u mogućnosti obaviti određenu pretragu kako treba, onda je bolje uputiti pacijenta s uputnicom u ustanovu koja u potpunosti ispunjava sve uvjete za kvalitetno obavljanje pretrage. Odabran pedijatar može dati uputnicu na kojoj može indicirati hitnost i takva djeca u bilo kojoj bolnici imaju prednost za pregled, objasnila je Finka. Dodala je da djeca mogu ostvariti i pravo na putne troškove te pratnju roditelja na takve pretrage, što im odobrava HZZO.
Ona smatra da bi zadarska bolnica trebala napraviti procjenu potrebe magnetske rezonancije i obavljanja te pretrage nad malom djecom. Naime, ako se dnevno obave dvije pretrage, nabava dodatnog anesteziološkog uređaja je potrebna, a ako je ova pretraga potrebna jednom tjedno, onda nabava uređaja nije potrebna.
– Mislim da ne možemo imati vrhunsku medicinu u svakoj bolnici. Neki se vidovi medicine mogu obavljati samo u klinikama, a neki u županijskim i općim bolnicama ili poliklinikama. Osim toga, nemamo ni dovoljan broj stručnjaka koji mogu očitati te nalaze, tako da nema smisla nabavljati aparate kojima se nema tko koristiti, zaključila je Dubravka Finka.