Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Otvoren put poduzetnicima

Autor: Katina Vrsaljko

24.02.2010. 23:00
Otvoren put poduzetnicima


Nije ni važno da se objave imena tvrtki jer će ih znati oni koji ih trebaju znati. Radi se o principu poslovanja određene banke. Ne može se ni tvrtku ni banku prisiliti da objavi imena. Postoje određeni kriteriji koje tvrtke trebaju zadovoljavati, kaže Denis Ikić, tajnik HGK – Županijske komore Zadar
Aukcijom državnih kredita za gospodarstvo šest poslovnih banaka dobilo je 200 milijuna kuna od Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), na što će banke dodati još 300 milijuna kuna. Poduzetnicima će tako biti plasirano ukupno 500 milijuna kuna kredita uz prosječnu kamatu od 5,05 posto u svrhu poboljšanja likvidnosti domaćih tvrtki.
Premijerka Jadranka Kosor je pozvala sve gospodarstvenike da se s kvalitetnim projektima jave poslovnim bankama za ove povoljne kredite. Kako su imena tvrtki koje će dobiti kredite bankarska tajna, javila se bojazan od političkih utjecaja na izbor tvrtki, što je premijerka odmah odbacila. Pozvala je medije da objave bilo kakve pritiske za dobivanje kredita preko veze.
Denis Ikić, tajnik HGK – Županijske komore Zadar, kaže da nije ni važno da se objave imena tvrtki jer će ih znati oni koji ih trebaju znati.
– Radi se o principu poslovanja određene banke. Ne može se ni tvrtku ni banku prisiliti da objavi imena. Postoje određeni kriteriji koje tvrtke trebaju zadovoljavati i mogu dobiti kredite ako se u te kriterije uklapaju, rekao je Ikić.
Pokušaji da se ovi krediti iskoriste samo za reprogramiranje bankarskih kredita izbjegnuti su odredbama da se za to može iskoristiti samo 20 posto kredita. Osim toga, još 20 posto se može upotrijebiti i za vraćanje dugova državi.
Ikić ističe da je ovo jedan hvalevrijedan potez.
– Ovaj potez će po samoj prirodi stvari pomoći hrvatskom gospodarstvu jer svaki svježi novac pridonosi likvidnosti u svim poduzećima. Iako postoje neke rezerve oko toga hoće li to biti dovoljno, ovo je jedan korak koji se fokusira na novi model hranjenja gospodarstva, a koji će barem “odštopati” dio sustava, kazao je.
Kako dodaje, za povoljne kredite će svoje projekte aplicirati i brojni zadarski poduzetnici.
– Svaka od banaka u Zadarskoj županiji, koje su prošle na aukciji, ima po nekoliko svojih klijenata kojima može odobriti ove kredite, istaknuo je Ikić.
Jedan od osnovnih kriterija za izbor banaka na ovoj aukciji bila je visina kamate, a kako je najavljeno, tako će biti i na aukciji za raspodjelu državnih jamstava iz drugog Vladinog modela poticaja, za koje će prva aukcija biti sredinom ožujka.