Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Peta rafting regata “Zrmanja 2010.”

Autor: Z L

24.02.2010. 23:00
Peta rafting regata “Zrmanja 2010.”


V. hrvatska rafting regata „Zrmanja 2010.” i ove godine se organizira u okviru organizacije dviju regata (V. hrvatska rafting regata „ Zrmanja 2010. ” od 23.-24.04.2010.godine i III. surfing regata Shimuni extreme speed one hour slalom 2010. od 11.-13.09.2010. godine) , a sa ciljem boljeg turističko – avanturističkog razvoja destinacije Zadarske regije.
Osim što je regata turističko i rekreativno – sportskog karaktera, ona je i humanitarna jer će dio sredstava priskrbljenih u organizaciji biti doniran Dječjem vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju „Latica” iz Zadra.
Sudjelovat će 50 čamaca sa po 6 članova posade, pod vodstvom stručnih voditelja – skipera. U njoj mogu sudjelovati natjecatelji bez obzira na znanje i iskustvo. Organizator regate je Riva rafting centar, putnička agencija d.o.o. Suorganizatori su Hrvatski kajakaški savez, Hrvatska turistička zajednica,Rafting, kajak- kanu klub „Veliki buk”, te tvrtka Terra Tedania. Predsjednik Organizacijskog odbora je ministar Božidar Kalmeta.
Natjecateljska rafting staza ukupno je dugačka 14,5 km. Prolazi se za 2,5-3 sata, ovisno o vodostaju rijeke. Start je na mjestu Mlini Žegar, a cilj na Berberovom buku. Duž cijele staze raspoređen je interventni tim: ronioci, članovi Gorske službe spašavanja, medicinska ekipa i nosači opreme. U osiguranju sudjeluje stručno ljudstvo. 23. travnja se, u sklopu Regate, u Obrovcu održava Etno – eko večer pod nazivom „Da bi znao kamo ideš moraš znati odakle ideš”, a u subotu 24. travnja se održava V. rafting regata.
23.04.2010. – petak
Etno – eko večer pod nazivom „Da bi znao kamo ideš moraš znati odakle ideš”
Manifestacija koja se organizira u sklopu jubilarne V hrvatske rafting regate „Zrmanja 2010.” ima za smisao promaknuti tradicionalne vrijednosti ovoga kraja koje su stoljećima bile sociološka i društvena podloga teškog i oskudnog života podvelebitskog i bukovačkog težaka koji je u surovim životnim okolnostima ostao i preživio sačuvavši identitet i tradiciju prostora. Danas kad živimo u suvremenom svijetu i kada novo civilizacijsko breme pritišće svom težinom opstanak i život u ovom kraju, želimo predstaviti upravo te tradicionalne vrijednosti kao nove oblike turizma koji uz bok već afirmiranom sportskom turizmu ( rafting, kajak, vožnja brodom, jepp safary… ) mogu i moraju otvoriti egzistencijalni prostor čovjeku ovog kraja.
Etno – eko večer će u predvečerje regate „Zrmanja 2010.” pokušati kroz ples, pjesmu, napjeve i pripovjedi pokazati život i običaje bukovačkog kraja u izvedbi kulturno umjetničkih društava, te stare zanate, proizvode i gastro naviku i kulturu kojima su se ljudi bavili i od kojih su stoljećima preživjeli, i na taj se način ponuditi hrvatskom, europskom i svjetskom turističkom tržištu kao destinacija sportskog aktivnog adrenalinskog – etno i eko turizma.
24.04.2010. – subota
10,00 sati – svečano otvaranje V hrvatske rafting regate «Zrmanja 2010.» na cilju rafting staze u Muškovcima
pozdravni govor predsjednika Organizacijskog odbora – ministra Božidara Kalmete
upoznavanje s protokolom regate
uzimanje natjecateljskih brojeva i upoznavanje voditelja čamaca – skipera
11,30 – 13,30 sati – rafting za ekipe koje se spuštaju u prvoj grupi
14,00 sati – ručak na cilju rafting staze uz zabavni program
15,30 – 17,30 – rafting za ekipe koje se spuštaju u drugoj grupi
19,00 sati -humanitarna večera zatvaranja V hrvatske rafting regate «Zrmanja 2010.» na seoskom gospodarstvu „Mićanovi dvori” u Kruševu
proglašenje pobjednika
dodjela pehara