Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Predstavljen drugi broj školskog lista “Fontana”

Autor: Anita Ćustić

24.02.2010. 23:00
Predstavljen drugi broj školskog lista “Fontana”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Učenici su za izradu ovog broja pokazali veliki interes, a u izradi časopisa sudjelovali su svi uzrasti, od prvog do osmog razreda. Sve što je bilo potrebno je njihova dobra volja, a lijepo je što se neki već sada raspituju što trebaju napraviti da bi sudjelovali u izradi idućeg broja, kazala je Jasminka Tomas
OŠ Kruna Krstića izdala je drugi broj školskog lista “Fontana”, a koji je pokrenut prije dvije godine, na inicijativu ravnateljice škole Jasmine Matešić. S obzirom da su se prošle godine u školi odvijali radovi na renoviranju zgrade te da je nastava bila otežana, učenici nisu bili u mogućnosti izraditi školski list, zbog čega je prošla školska godina bila bez časopisa. No, čim su se ponovno smjestili u svoje, ali ovaj put u obnovljene i znatno modernije prostore, prionuli su na posao kako bi izradili novi broj svog školskog lista čija je ovogodišnja tema: Najvažnije je postati (sretan) čovjek. Odgovorna urednica lista je Jadranka Tomas, profesorica hrvatskog jezika, dok su glavne urednice osmašice Tonka Kalmeta i Dina Wertheim. Kako su pojasnile urednice, veliki je broj rubrika časopisa jednak prvom broju i to s namjerom zadržavanja tradicije svog lista, dok je kao novitet u ovom broju rubrika o obnovi školske zgrade, a spomenuta tema obrazovanja proteže se kroz cijeli list.
“Prošlogodišnji uspjesi” je prva rubrika časopisa, nakon koje slijedi “Novo lice školske zgrade” u kojoj ravnateljica škole odgovara na pitanja o povijesti zgrade te o samoj obnovi, radovima koji su zaslužni što je škola danas zaista moderna, o novoj školskoj kuhinji, dvorani za TZK te školskoj knjižnici. Slijedi potom rubrika “Tema broja: Pravo na obrazovanje” koja prenosi razgovor s okruglog stola održanog u povodu 20. studenog – Međunarodnog dana djeteta i 20. godišnjice Konvencije o pravima djeteta. Ovaj okrugli stol nosi naslov “Najvažnije je postati (sretan) čovjek”, a što je i naslov novinarskog rada predloženog za državnu razinu ovogodišnjeg natjecanja Lidrano. Među rubrikama je i “Baština” u kojoj se govori o fešti u Arbanasima kojom se svake godine 10. svibnja obilježava Gospa Loretska te “Putopis” u kojemu je rad “Moje putovanje u Pariz” te “Razgovor” u kojem Doroteja Kamber, voditeljica Ogranka Gradske knjižnice u Arbanasima odgovara na pitanja o novoj podružnici. Tu je i rubrika “Podlistak” u kojemu je zbirka literarno – likovnih radova, zatim rubrika “Ukratko” te “Osmaši” i “I mi smo bili djeca”, rubrika u kojoj nastavnici škole prepričaju svoje događaje iz djetinjstva. Tu je i rubrika “Bivši učenici” koja donosi priču o nekim danas uglednim Zadranima koji su svoje prve školske dane proveli u kulupama OŠ Krune Krstića, a ovaj put su to arhitektica Jelena Bašić Galošić i likovni umjetnik Boris Kajmak. Za rubriku “Sport” između ostalih su zaslužni i osmaši Luka Stipanov i Ivan Šare koji pišu o zavidnim sportskim uspjesima učenika, a za kraj su tu i neizostavne rubrike “Strani jezici” te “Zabava” i “Strip”.
Ovogodišnji je broj tiskan u 600 primjeraka, što je u najvećem dijelu financirao Grad Zadar i Školska knjiga te drugi sponzori a valja spomenuti da je prvi broj bio tiskan u čak 800 primjeraka od kojih su baš svi prodani i podijeljeni te da je doživio uspjeh pozivom na državni Lidrano održan u Dubrovniku.
– I ovogodišnji je broj pozvan na državni Lidrano na što smo jako ponosni. Učenici su za izradu ovog broja pokazali veliki interes, a sudjelovali su svi uzrasti, učenici od prvog do osmog razreda su imali što pokazati. Sve što je bilo potrebno je njihova dobra volja, a lijepo je što se neki već sad raspituju što trebaju napraviti da bi sudjelovali u izradi idućeg broja, kazala je Jasminka Tomas, naglasivši kako je list specifičan po svom sadržaju jer redovito prati arbanaške običaje i sve te posebnosti pokušava prezentirati kroz list zbog čega su osim učenika zanimanje za časopis pokazali i drugi stanovnici Arbanasa. Valja stoga podsjetiti kako je i sam naziv lista simboličan, a odabrali su ga učenici, upravo zbog fontane koje se nalazi u Arbanasima u neposrednoj blizini OŠ Krune Krstića.