Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U Jankolovici će se izgraditi sto stanova

Autor: Velimir Brkić

24.02.2010. 23:00
U Jankolovici će se izgraditi sto stanova

Foto: Velimir BRKIĆ



POS-ovi stanovi nisu socijalni stanovi, a želja gradskog čelništva je da mladim ljudima i stručnim kadrovima pomogne riješiti stambeno pitanje. Nakon teške, ali opravdane odluke o dislokaciji POS-ovih stanova iz Biograda na periferiju grada od 131 kandidata ostalo je njih tek 40-ak zainteresiranih za ovakvo stambeno zbrinjavanje, najavio je Knez
Ako ne jedan od najvažnijih onda zasigurno jedan od najšokantnijih događaja protekle godine u Biogradu na Moru zasigurno je bio “potres” koji je dobrano potresao Biograđane i u očaj bacio 131 kandidata za 32 stana u prvoj “turi” iz Programa poticane stanogradnje (POS).
Naime, prema odluci biogradskog čelništva, lokacija izgradnje POS-ovih stanova na biogradskoj Donjoj Grandi sasvim neočekivano premještena je u dva-tri kilometra udaljenu Jankolovicu, nadaleko poznatu po poljoprivrednom poduzeću Vrana d.o.o.
Prethodno formirana rang-lista ukazala je na manjkavosti u uvjetima natječaja i bodovanja jer su jednim dijelom u drugi plan stavljeni oni koji uistinu stambeno nisu situirani i kojima bi dobivanje stana s povoljnijom cijenom stambenog kvadrata i uz povoljnije uvjete kreditiranja, bilo rješenje životnog pitanja i osiguranje egzistencije. Iako je namjera bila da se u roku dvije-tri godine stambeno zbrinu svi kandidati na listi, poništen je tzv. POS-ov natječaj.
– POS-ovi stanovi nisu socijalni stanovi, a želja gradskog čelništva je da mladim ljudima i stručnim kadrovima pomogne riješiti stambeno pitanje. Nakon teške, ali opravdane odluke o dislokaciji POS-ovih stanova iz Biograda na periferiju grada od 131 kandidata ostalo je njih tek 40-ak zainteresiranih za ovakvo stambeno zbrinjavanje. Najkasnije do početka ljeta uslijedit će poboljšani i jednim dijelom promijenjeni natječaj. Lista potom odlazi komisiji APN-a u Zagreb (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama Vlade Republike Hrvatske), koja će, zajedno s predstavnicima banaka provjeriti kreditnu sposobnost kandidata. Stanovi će se potom projektirati točno prema broju članova obitelji pojedinog kandidata, najavio je Knez, dodajući da im je želja da svi zainteresirani Biograđani, naravno, koji su kreditno sposobni, mogu po znatno povoljnijoj cijeni riješiti svoje stambeno pitanje i poboljšati kvalitetu života.
– Na području Jankolovice će se izgraditi stanovi za sve zainteresirane koji ispunjavaju uvjete natječaja. Planiramo izgraditi 100 stanova, a u fazama ako treba i više, naglasio je Knez, dodajući da će u Jankolovici za dvije do tri godine zaživjeti urbani život sa 500 do 600 stanovnika.