Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadru hitno potrebno 150 volontera

Autor: Marija Ćurko

24.02.2010. 23:00
Zadru hitno potrebno 150 volontera

Foto: Tomislav JERAK



U utorak je u dvorani ispod župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zadru na Belafuži održan susret članova župnog, pastoralnog i ekonomskog vijeća, vjeroučitelja, suradnika i mladih volontera dekanata Zadar – zapad u povodu priprema za Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM-a) koji će se održati u Zadru 8. i 9. svibnja. Susretu su uz župnika domaćina don Anđelka Buljata, sudjelovali don Milivoj Bolobanić, dijecezanski upravitelj Zadarske nadbiskupije, katedralni župnik mons. Ivan Mustać don Zdenko Dundović, povjerenik za pastoral mladih Zadarske nadbiskupije, don Šimun Šindija, župnik Vrane, don Emil Bilaver, župnik Puntamike te don Mladen Kačan, župnik Dikla i Kožina. Pojedini svećenici su tijekom susreta predstavili ostvarene aktivnosti na svojim župama u pripremi za susret mladih, što između ostalog uključuje broj obitelji koje su se dosad prijavile za primanje mladih, molitve i klanjanja za susret, kao i program predviđen za zajedništvo, druženje te druge kulturne i duhovne sadržaje. Kako je najavljeno, korizmena akcija Zadarske nadbiskupije ove godine namijenjena je za troškove i materijalne potrebe susreta mladih u Zadru. Pozivaju se vjernici i tvrtke da se odazovu akciji. Prilozi se mogu dati u svojim župama, a očekuje se 30.000 mladih. Od 23. do 25. travnja održat će se duhovni seminar za volontere.
– Mladi će kad dođu u Zadar, 8. svibnja, nakon programa, navečer krenuti prema vašim kućama, gdje ih je potrebno ugostiti, rekao je don Šimun Šindija te predstavio cjelokupni program SHKM-a.
– Desetak dana prije susreta svi će župnici dobiti popis na kojem će biti određeno koji mladi dolaze i iz koje župe, tako da će se znati koja će ih obitelj primiti. Bitno je da mlade lijepo dočekate s dobrodošlicom i toplim riječima, najvažnije je primiti ih srcem. U nedjelju 9. svibnja, mladima je potrebno dati doručak prije središnje mise. Kasnije za vrijeme zajedničkog ručka, mladi će se moći družiti i međusobno upoznavati te u razgovoru izmijeniti svoja iskustva druženja s Bogom. Poslijepodne u župi možete pripremiti mladima prigodni kulturni program ili neke druge prigodne sadržaje. Negdje oko 16 sati predviđa se vrijeme povratka mladih. Svi sudionici susreta dobit će ceduljicu na kojoj će pisati adresa smještaja, ime obitelji i broj telefona, kazao je don Šimun Šindija.
– Jedan dio troškova SHKM-a u Zadru pokriva Hrvatska biskupska konferencija, jedan dio bit će osiguran od kotizacije koju mladi uplaćuju kad se prijavljuju za susret. Susret će najvećim dijelom pomoći Zadarska nadbiskupija. Poslat će se i pismo svim poduzetnicima u Zadru kako bi svojim prilozima pomogli ovaj duhovni događaj. Mlade možete uputiti i na značajna mjesta i znamenitosti koje mogu vidjeti prolazeći našom nadbiskupijom, naveo je don Zdenko Dundović.
– Prije SHKM-a provodi se molitva i katehetska priprema u vjeronaučnim grupama. Zadnja tri korizmena tjedna održat će se cjelodnevno klanjanje u benediktinskom samostanu Sv. Marije u Zadru, od 9 do 16 sati, prema rasporedu župa, zajednica, pokreta, udruga. Don Milivoj Bolobanić će uputiti poziv svim kontemplativnim zajednicama i redovima u Hrvatskoj da se priključe molitvi za ovaj susret, rekao je mons. Mustać istaknuvši duhovne plodove dosadašnjih hodočašća mladih diljem svijeta.


Prijave se primaju do 1. travnja


Prijave za primanje mladih potrebno je ispuniti do 1. travnja. Potrebno je oko 150 volontera voditelja, u koje će se uključiti animatori, vjeroučitelji, muževi i žene iz crkvenih pokreta i zajednica. Mladi srednjoškolci i krizmanici će njima u tome pomagati. Svi će mladi imati kapu za ovaj susret, a volonteri će imati posebne majice, kape i druge oznake.