Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Cementara u Kruševu krinka za zbrinjavanje nuklearnog otpada?!

24.02.2011. 23:00
Cementara u Kruševu krinka za zbrinjavanje nuklearnog otpada?!


Ja kao župan o ovome nisam čuo od nikoga osim od vas. Kad se izgovaraju ovakve stvari treba ih iznositi s više dokaza, a ne ovako neprovjereno. Ako se pokaže da u svemu nema istine onda mislim se radi o neozbiljnom nastupu i političkim malverzacijama. Morali biste imati odgovornost za svoj nastup, poručio je župan vijećnici Sabljar Dračevac


Aktualni sat današnje sjednice Skupštine Zadrske županije otvoren je vijećničkim pitanjima Dušana Olujića (DPS).
On je podsjetio da je zakonom određeno da su župani, načelnici i gradonačelnici na svojim područjima dužni osigurati upravne i stručne poslove u vezi obnove kuća porušenih u Domovinskom ratu.   
– Zanima me tako koje su to stvari koje je župan zadarski poduzeo u vezi s obnovom? Koliko je zahtjeva za obnovom podneseno u Zadarskoj županiji? Koliko je zahtjeva pozitivno riješeno, koliko odbijeno, a koliko u postupku? Koji su izvori finaciranja, kako se procjenjuje šteta? Ima, naime, dosta primjedbi građana o načinu procjene štete! Zanima me i koliko je zahtjeva za stambenim zbrinjavanjem hrvatskih građana srpske nacionalnosti pozitivno riješeno, a koliko ih je odbijeno i zašto? Koliko je građana srpske nacionalnosti steklo status povratnika, zanimalo je Olujića.
 Župan Stipe Zrilić je odgovorio da će njegova pitanja proslijediti državnim službama uz napomenu da spomenuta problematika nije u nadležnosti Županije. Županija, dodao je, u pitanju povratka sudjeluje na način da čini sve što je moguće na planu stvarnja što boljih životnih uvjeta u svim njenim djelovima.
Tko će odgovarati za trakavicu oko poliklinike?
Ljubica Budan (SDP) aktualizirala je probijanje rokova oko završetka zgrade poliklinike.
 – U svibnju 2010. godine išlo se na preprojektiranje i tad je bilo najavljeno da će se radovi nastaviti na ljeto iste godine. Ljeto je odavno završilo,  radovi još nisu započeli, a kad će, ne zna se. Tko će odgovarati za ovu trakavicu oko poliklinike? Zanima me koliko bi radovi koštali da se sve završilo na vrijeme, a koliko će koštati po novoj verziji? S ovakvim razvojem događaja će se posao o kojem se govorilo kao o zadarskom projektu stoljeća prometnuti u promašaj stoljeća, zaključila je Budan.
Župan Stipe Zrilić nije propustio podsjetiti da je  izgradnja zgrade poliklinike započela davno, još sredinom 80-ih prošlog stoljeća.
– Preprojektiranje je gotovo. Povećanja troškova neće biti. Radi se novi troškovnik i ide se na snižavanje cijena, rekao je župan.
Župan zove Župana
Ljubica Budan ukazala je i na problem Kruševljanina Ivana Jurjevića, koji iako kao jedan od rijetkih u svojem mjestu ima građevinsku dozvolu za kuću, već sedam godina ne može dobiti priključak za vodu.
 – Jurjevićev zahtjev je godinama šetao od Grada Obrovca prema Vodovodu i natrag da bi na kraju dobio rješenje da priključak mora platiti 51.000 kuna! Cijena je tim apsurdnija jer je sam prema svojoj kući iskopao kanal za vodovodne cijevi dug  50 do 60 metara. Može li župan pomoći ovom građaninu apelirajući na nadležne da mu se omogući priključak po nekoj normalnoj cijeni, pitala je Budan.
Župan je obećao da će nazvati obrovačkog gradonačelnika Antu Župana i ukazati mu na problem. Sve što će dalje biti, dodao je, stvar je Grada i komunalnih službi.
Andreu Tičić, mladu zastupnica iz redova SDP-a, zanimalo je hoće li se izraditi prijedlog mjera za zapošljavanjem mladih ljudi i je li u sklopu njih moguće uvesti finacijsku pomoć Županije poslodavcima koji zapošljavaju mlade. Podsjetila je da čak četvrtinu nezaposlenih u Zadrskoj županiji čine mladi u dobnoj skupini  od 25 do 34 godine.
– Pitanje zapošljavanja mladih je od krucijalne važnosti, mišljenja je župan koji je podsjetio da je u Zadarskoj županiji u razdoblju od  7 ili 8 godina do 2008. godine učinjen važan iskorak u zapošljavanju. U tom je razdoblju broj nezaposlenih sa 17 pao na 9 tisuća, a broj zaposlenih je s 42 porastao na 52 tisuće.
 – Kriza je tu dosta pogoršala stanje, a mi radimo sve kako bi utjecaj krize bio što manji, rekao je Stipe Zrilić.
Cementara – objede ili?
Renata Sabljar Dračevac (SDP)  “bacila je bombu”  pozvavši se na kuloarske priče da je buduća cementara kod Kruševa samo krinka za prostor na kojem će se zbrinjavati nuklearni optad.
– Postoji li strateški plan zbrinjavanja nuklearnog otpada u Zadarskoj županiji, pitala je Sabljar Dračevac.
Na njen je istup odmah reagirao  HDZ-ov vijećnik Željko Lončar napomenuvši da ga  ovakve izjave od kolegice Sabljar Dračevac pomalo iznenađuju.
 – Ovo su preteške objede koje će uznemiriti građane, što nije dobro. Prvi put čujem za nešto ovakvo. Ako  je to istina, što ne vjerujem da jest, spreman sam se svim silama boriti protiv takvih stvari, reako je Lonačar.
Župan Zrilić išao je korak dalje održavši vijećnici Dračevac lekciju o odgovornosti u javnom istupanju.
– Ja kao župan o ovome nisam čuo od nikoga osim od vas. Kad se izgovaraju ovakve stvari treba ih iznositi s više dokaza, a ne ovako neprovjereno. Ako  se pokaže da u svemu nema istine onda mislim se radi o neozbiljnom nastupu i političkim malverzacijama. Morali biste imati odgovornost za svoj nastup, poručio je župan.
Uvid u sve zastave i grbove
 U nastavku je Veselko Čakić (SDSS) podsjetio da je prošlo pet mjeseci od podnošenja zahtjeva za promjenom Satuta Zadarske žuapnije vezano uz korištenje znakovlja nacionalnih manjina.
– Odbor za statut i poslovnik traži uvid u sve zastave i grbove! Nije mi jasno što oni zapravo traže! Mislim da je posrijedi opstruiranje problema. Slično je bilo i kad se Statut mijenjao zbog dopunskih izbora. Imam osjećaj da se to namjerno radi, rekao je Čakić koji je predložio i raspuštanje Odbora.
– U izradu izmjene Statuta uključeno je više subjekata. Nadležni županijski odjeli su odradili svoj dio i ostatak posla ide preko Odbora, kojega je inače imenovala ova Županijska Skupština te se ja kao župan ne bih miješao u njegovo mijenjanje, rekao je Zrilić. 


 ZRILIĆ ZADUŽIO BUNJU ZA ANALIZU




Aktualni sat zaključila je predsjednica Skupštine Irena Devčić Buzov (HSS) koja je  u ime Kluba vijećnika HSS-a i HSP-a  župana pitala znači li smanjenje plaća u županijskoj upravi ujedno i smanjene gospodarske aktivnosti te povećanje broja nezaposlenih na području županije.
–  Tako se već početkom godine građanima  šalje poruka  da izlazak iz krize nije na vidiku, rekla je Devčić-Buzov te zatražila da se do sljedeće sjednice izradi kritička  analizu gospodarskog stanja te  kretanje broja nezaposlenosti u Zadarskoj županiji.
– Kako je u Zadarskoj županiji na vlasti u koalicija HDZ-HSS-HSP- zadužujem svog zamjenika HSP-ovca Đanija Bunu da izradi analizu koju ste zatražili, brzo se snašao župan, a njegov je  odgovor izazvao gromoglasan smijeh nazočnih.