Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Europa nudi zaposlenja

24.02.2011. 23:00
Europa nudi zaposlenja


Mogućnost zapošljavanja u institucijama EU naziv je informativnog predavanja koje je održano jučer u Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije. Predavanje je organizirala Zadarska županija u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija, Veleposlanstvom Republike Francuske i francuskom Nacionalnom školom za javnu upravu. U Zadru je održano drugo predavanje u Hrvatskoj na ovu temu, a prvo je održanu u Rijeci.
– Predavanje smo organizirali ciljem da objasnimo ljudima koje su mogućnost zapošljavanja u institucijama EU. Očekujemo da će Hrvatska vrlo brzo postati članica EU, nakon čega će se otvoriti mogućnosti da hrvatski građani zaposle u njenim. Natječaji se obično organiziraju godinu dana prije zemljinog ulaska u Uniju, ali ima i onih koji se raspisuju i dvije godine ranije. To znači da već sada postoje mogućnost za hrvatske državljanine da dobiju posao u EU institucijama, rekla je Julie Leprêtre, načelnica Sektora za pripremne tečajeve za natječaje za rad u institucijama EU.
Leprêtre kao izvor informacija o mogućnosti zapošljavanja u europskim institucijama navodi internetsku stranicu EPSO-a, europskog ureda za selekciju osoblja. Osim specijaliziranih znanja ovisno o tipu posla obavezno je znanje njemačkog, engleskog ili francuskog jezika, koji su radni jezici EU. Kandidati koji se natječu za posao moraju proći provjeru u trajanju od tri do pet mjeseci u nekoj od europskih institucija u Bruxellesu, Strasbourgu ili Luksemburgu.