Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Gužve na Meladi okončane, čekaju nas one kod Bagata

24.02.2011. 23:00
Gužve na Meladi okončane, čekaju nas one kod Bagata


Završena je prva faza radova na izgradnji glavnog gradskog kolektora visokih zona Zadra, zbog kojih je mjesec i pol dana bili zatvoreno dvostruko križanje na Meladi, od križanja Puta Bokanjca s Benkovićevom ulicom prema jugu do križanja s Putom Nina i dalje do križanja sa Zajčevom, Meštrovićevom i Tuđmanovom ulicom, napreduje prema planu. P
rometni problemi koji su nastajali zbog zatvaranja Melade, prije svega  prije svega gužva kod Tankerkomercove marine, odnosno na raskrižju ulica Oko Vrulja, Miroslava Krleže i Ivana Meštrovića, su riješeni jer završetak radova prve faze omogućio otvaranje Ulica Franje Tuđmana i Put Nina za promet.
Put Bokanjca ostaje zatvoren i tijekom druge faze radova, s tim da se od ponedjeljka, 28. veljače, za sav promet te zatvara i dionica te ceste od križanja s Putem Nina do Ulice Franje Petrića. To znači da se od ponedjeljka više neće moći ući u Ulici Benka Benkovića sa strane Puta Bokanjca. Radovi na tom dijelu potrajat će do sredine ili kraja mjeseca ožujka, nakon čega počinje izgradnja rotora na križanju ulica Domovinskog rata, Nikole Tesle i Benka Bekovića. Paralelno s rotorom, gradit će se crpna stanica, nastavak tlačnog cjevovoda prema Višnjiku te kanalizacijski sustav.
Prema najava zadarskog dogradonačelnika Darka Kasapa, radovi na križanju ulica Domovinskog rata, Nikole Tesle i Benka Bekovića, gdje će se graditi rotor, bit će završeni do ljeta. U sklopu druge faze radova uredit će se kompletna infrastruktura u Ulici Benka Benkovića te izgraditi nogostup. Na jesen, kreće treća faza izgradnje glavnog gradskog kolektora visokih zona Zadra, dakle od Androvićeve ulice do Puta Stanova. Treća faza bi trebala biti završena na ljeto 2012. godine, a paralelno s njom će ići izgradnja pravca od uređaja Centar do Ulice Ante Starčevića. Za 2013. godinu, ostavljen je najzahtjevniji dio projekta, Stadionska ulica, odnosno Ulica Hrvoje Ćustića. Na tom području Grad Zadar ima problema s otkupom zemljišta, no do 2013. bi se to trebalo riješiti.
Danas, nakon završetka prve faze radova na izgradnji glavnog gradskog kolektora visokih zona grada te iscrtavanja paralelne prometne signalizacije, raskrižje su pregledale nadležne službe. Kako pregledom nisu utvrđene nikakve nepravilnosti, Put Nina i Ulica Franje Tuđmana puštene su u promet.
– Prva faza radova na izgradnji glavnog gradskog kolektora visokih zona grada završena je u predviđenom roku. No, sad nema stajanja, odmah nastavljamo s drugom fazom radova. Riječ o kapitalnom projektu, koji stoji 11 milijuna kuna, plus 5, 5 milijuna kuna za cestovnu infrastrukturu, kaže dogradonačelnik Kasap, koji je jučerašnje otvaranje Puta Nina i Ulica Franje Tuđmana iskoristio kako bi se zahvalio građanima za strpljenje zbog gužva uzrokovanim radovima na Meladi.
Nove gužve u prometu mogu se očekivati sredinom ili krajem ožujka. Tada, prema Kasapovim riječima, počinje izgradnja rotora na križanju ulica Domovinskog rata, Nikole Tesle i Benka Bekovića. Kako se rotor gradi radi što sigurnijeg odvijanja prometa u tom dijelu grada, gdje se svakodnevno događaju prometne nesreće, Kasap vjeruje da će građani imati razumijevanja za prometne poteškoće koje će se neminovno stvoriti pri realizaciji tog projekta.