Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Krka je odlična, ali nismo bez šansi

24.02.2011. 23:00
Krka je odlična, ali nismo bez šansi


Oni jesu favoriti, ali mislim da je sve otvoreno. Mora se i nama jednom vratiti sve ono što smo dobro radili. Naravno, ako mislimo dobiti, moramo odigrati svih 40 minuta kvalitetno i na visokoj razini – kazao je Dundović


Košarkaši Zadra pripremaju se za prvu od pet preostalih utakmica u Jadranskoj ligi, od kojih je svaka, kako sami kažu, kvalifikacijska u borbi za ostanak. U srijedu su se vratili iz Češke, u četvrtak odradili dva treninga u svojoj dvorani, a danas putuju u Novo Mesto, gdje ih sutra čeka vodeća momčad lige, Krka. U Prostejovu u Eurochallenge kupu nisu toliko tražili bodove, jer su još prije znali da je četvrtfinale za njih završena priča, koliko korak naprijed u igri. Nisu ga napravili. Može se to dijelom pripisati izostanku važnih igrača, dijelom i štednji energije za mnogo važniju sljedeću utakmicu, ali 35 poena i neobjašnjivi pad u igri u trećoj četvrtini ipak su nešto, što ih treba zabrinuti.
– Jednostavno smo se raspali. Oni su malo podigli agresivnost, suci su im dopustili takvu igru, a mi smo ostali bez šuta. Sve ono što je bilo kvalitetno u prvih dvadeset minuta, pokvarili smo u idućih deset. Otvaranje treće četvrtine je bilo baš loše, katastrofalno – priča Mario Dundović.
Crne rupe
Ta razdoblja od nekoliko minuta, kada bi protivnik potpuno dominirao terenom, Zadrane su često ove sezone koštala poraza. I da je riječ samo o nekoliko minuta, možda bi se još i moglo tolerirati, ali kada tako slabo odigrate cijelu četvrtinu ili čak poluvrijeme, nemate što tražiti. Ni kod kuće, a kamoli u gostima.
– Te crne rupe stalno pokušavamo izbjeći, ali nikako da uspijemo. Odigramo dobro i onda u tri minute uništimo sve dobro što smo do tada napravili. To nam se ponavlja. Ipak, što se tiče konkretno utakmice sa Prostejovim, bili smo oslabljeni neigranjem Browna i Downeya. Da je bio netko od njih dvojice, vjerojatno bi nam bilo lakše igrati, naročito zato što smo u završnici igrali i bez Cara.
Eurochallenge kup je za Zadar završena priča. Šteta, jer da je situacija u klubu bar malo normalnija, bila bi to lijepa prilika da se ode do kraja u jednom europskom natjecanju, koje, koliko god ga neki omalovažavali i nije baš tako slabo.
– Sve u svemu, šteta je što nismo ostvarili koju pobjedu više u Europi, ali nemamo sada što žaliti. Znamo koji su naši ciljevi i sve misli su nam sada usmjerene prema tome kako da ih ostvarimo – ističe krilni centar Zadra.
Momčad na prvom mjestu
Nova prepreka na putu do ostanka u NLB ligi je momčad, koja je do sada, uz Partizana, ostvarila najviše pobjeda. Da vam je netko prije početka sezone rekao da će uoči sutrašnje utakmice 22. kola, Krka biti vodeća s omjerom 14-7, a Zadar posljednji sa samo 6 pobjeda, vjerojatno biste ga u najmanju ruku čudno pogledali. No, pozicije na tablici slovenskog prvaka i hrvatskog viceprvaka su pravo ogledalo rada u tim klubovima posljednjih godina. Klub iz Novog Mesta po proračunu sigurno ne spada u sam vrh lige, ali su kvalitetan rad i ustrajnost dali rezultate.
– Ključna činjenica, zbog koje Krka ove sezone ima tako dobre rezultate je što je gotovo cijela momčad, predvođena trenerom, već drugu sezonu za redom zajedno. Čine jednu vrhunsku cjelinu. Čujem se s Jurom Balažićem i kaže mi da je atmosfera tamo savršena. Jednostavno, došli su do toga da što god naprave, naprave vrhunski. Složili su odličnu momčad. Kada pogledaš njihov roster, nije to nešto ekstra, ali igraju timski, kvalitetno i to daje rezultate.
Upravo to je najveća snaga Krke. Ima deset podjednakih igrača, osmoricu iskusnijih i dva mlađa, te samo jednog Amerikanca, centra Bookera i svi su savršeno uklopljeni u sustav trenera Aleksandra Džikića. Nema velikih zvijezda, o čemu svjedoči i statistika, gdje su svi poprilično izjednačeni, nego svaki igrač daje svoj maksimum za dobrobit momčadi.
– Dosta rotiraju, drže vrlo visok ritam i dosta pritišću prednju liniju. To mogu raditi bez problema, jer na svakoj poziciji imaju po dva igrača. Nisu to neki ekstra kvalitetni pojedinci, ali kada su posloženi u cjelinu izgledaju odlično. I što je jako bitno, puni su samopouzdanja. To je ono što nama nedostaje, odnosno imamo ga manje nego druge momčadi.
Nismo bez šanse
Zadrani su se uvjerili u kvalitetu slovenskog sastava i gledajući neke njihove utakmice, a Dundovića je posebno impresionirala ona u četvrtfinalu kupa protiv Olimpije.
– Tada su protivnika, euroligaša, sveli na to da nije znao što radi i kud ide. Kasnije se Olimpija vratila iz velikog minusa, samo zahvaljujući nekim isforsiranim, sretnim tricama i dobila nakon tri produžetka.
S kakvim razmišljanjima posljednjeplasirana momčad lige ide na mjesto, gdje su ove sezone slavili samo Cedevita, još tamo u 2. kolu, te Olimpija sredinom siječnja i to nakon što se, slično kao i u kupu, vratila iz dvoznamenkastog zaostatka (-19 krajem prvog poluvremena)?
– Ne idemo tamo bez šanse. Oni jesu favoriti, ali mislim da je sve otvoreno. Mora se i nama jednom vratiti sve ono što smo dobro radili. Naravno, ako mislimo dobiti, moramo odigrati svih 40 minuta kvalitetno i na visokoj razini. Nisu oni neki bauk da ih ne bismo mogli pobijediti. Jasno da to neće biti lako, pogotovo jer su oni u borbi za Final four, gdje im svaka utakmica može biti odlučujuća, naročito ova sutra, s kojom bi došli jako blizu tog cilja. Jednostavno, sva dvanaestorica moramo dati više od 100 posto naših mogućnosti i odigrati utakmicu praktički bez greške.
Imat će domaći i podršku s tribina, budući da je ovo povijesna prilika za klub da se prvi put plasira na završni turnir regionalne lige.
– Sigurno će imati podršku navijača, koji su uvijek bučni, ali korektni. Mislim da i nije loše igrati u gostima pred više ljudi. Možda to probudi još neki dodatni inat u nama – smatra Dundović i zaključuje.
– Sigurno imamo šanse i napravit ćemo sve što možemo da pokušamo osvojiti dva boda. Idemo hrabro pa što bude. Nemamo što izgubiti, a možemo puno dobiti.


 BORBA DO KRAJA




Zadrov raspored do kraja NLB lige je ovakav: Krka u gostima, Cibona doma, Partizan u gostima, Hemofarm doma, Široki u gostima. S druge strane, Zvezda će sutra u goste Hemofarmu, zatim dočekuje Širokog pa ide kod Cedevite, dočekuje Olimpiju i u posljednjem kolu gostuje kod Zagreba. Računica je jasna. Ako obje momčadi na kraju budu imale isti broj bodova, Beograđani će ostati u ligi, zbog bolje koš razlike u međusobnim susretima.
– Ako nam je utakmica protiv Budućnosti bila “biti ili ne biti”, onda su nam sljedeće dvije domaće, protiv Cibone i Hemofarma, “na život i smrt”. To jednostavno moramo dobiti. U međuvremenu idemo Partizanu, gdje je zaista teško očekivati pobjedu, iako se nigdje ne treba predavati unaprijed. Naravno da želimo osigurati ostanak i prije posljednjeg kola, ali moguće je da do samoga kraja sve bude otvoreno – mišljenja je Dundović.
Pritisak?
– Nije ništa veći sada, nego što je bio prije petnaestak ili mjesec dana, kada smo vidili da ćemo u toj borbi za izbjegavanje posljednjeg mjesta ostati mi i Zvezda. Možda imamo malo lakši raspored, ali svaka utakmica u ovoj ligi je iznimno teška. Pritisak je jednak na nama i na njima, iako su oni trenutno u prednosti.


 VLADOVIĆ NAJVIŠE NEDOSTAJE


Sutrašnja utakmica bit će deseta, koju zbog ozljede propušta kapetan Jakov Vladović. Nakon loma palca desne ruke, na utakmici protiv Lokmotiva u Krasnodaru, propustio je po četiri utakmice u NLB ligi i Eurochallenge kupu, te finale kupa Krešimira Ćosića, a datum njegova povratka na teren još uvijek nije poznat, s obzirom da se još nije vratio ni treninzima s momčadi.
– Mislim da nam Jakov u cijeloj ovoj priči najviše nedostaje. Da smo imali njega u nekim utakmicama, naročito kod kuće protiv Zvezde i Budućnosti, vjerujem da bi pobijedili. Ali što je tu je, čekamo ga i nadamo se da će se što prije vratiti. Downey je sada glavni motor na poziciji jedan, ali ako on uđe u probleme s prekršajima ili nema svoju večer, teško to možemo nadoknaditi. Onda se Car mora povući na tu poziciju i tako gubi energiju za svoje najjače oružje šut, jer se troši u organizaciji. Što se Masona tiče i to je dio profesionalnog sporta. Danas si tu, sutra nisi i to treba prihvatiti – kaže Dundović.