Lišansko područje - bogato arheološko nalazište

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
radomir_miro_juric
Adam VIDAS
Miro Jurić, voditelj srednjovjekovnog odjela Arheološkog muzeja u Zadru, nada se daljnjim istraživanjima

Najnovije otkriće dvaju grobova u Lišanima Ostrovičkim samo su još jedna potvrda da je ovaj dio Zadarske županije bogat arheološkim nalazima iz svih kulturno-povijesnih razdoblja. Podsjetimo da su ovih dana pronađeni grobovi prilikom izvođenja radova na magistralnom vodovodu Lišane Ostrovičke - Benkovac. Isprva se mislilo da se radi o grobnici iz Drugog svjetskog rata, koje su zadnje vrijeme jako aktualne, ali prva mišljenja struke to opovrgavaju.

- U profilu iskopa imamo dva groba. Prema našim iskustvima i načinu arhitekture grobova pretpostavljamo da se radi o srednjem vijeku. Pronađene su samo ljudske kosti bez predmeta. Mi smo o nalazima obavijestili Konzervatorski zavod i nadamo se da će se u suradnji s njima i Općinom početi s arheološkim istraživanjima, kaže profesor Miro Jurić, voditelj srednjovjekovnog odjela Arheološkog muzeja u Zadru i muzejski savjetnik.

Inače profesor Miro Jurić je vodio zadnja arheološka istraživanja u Lišanima Ostrovičkim još prije petnaest godina. Tada je u zaseoku Nimci pronađen starohrvatski grob iz druge polovice 8. stoljeća, iz vremena još nekrštenih Hrvata. Nadalje u obližnjoj Ostrovici pronađen je najstariji poznati grb hrvatskih zemalja, grb Dalmacije. On se sada čuva u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Ostrovica je tijekom stoljeća bila iznimno važna utvrda. Nalazišta koja čekaju da se otkriju ima još pa i danas mještani arheolozima govore kopajte tu i pronaći ćete grobove. I profesor Jurić potvrđuje da bi se struka trebala više zainteresirati za ovaj dio Zadarske županije.

- Cijelo ovo područje je arheološki bogato i iznimno zanimljivo. Ako bude pameti i razumijevanja provest će se šira istraživanja. Nova otkrića doprinijela bi promociju ovog djela Zadarske županije i mogućem razvoju seosko-kulturnog turizma. Ipak pitanje je što će biti u budućnosti. Danas kao i 1986. nedostaje novca da se u cijelu priču s istraživanjem krene ozbiljnije. Općina Lišane Ostrovičke novca nema i načelnica Ivana Dević ističe da je obveza države i drugih institucija da nešto poduzmu.

- Mi novca nemamo. Ako državne institucije, ministarstva, Županiju i sve ostale ne zanima hrvatska povijest, arheologija i kultura, neka sve lijepo zatrpaju nazad i čekaju još, recimo, do projekta kanalizacije ili plinovoda, da započnu s istraživanjima, kaže Dević.

Vjerujemo da 2011. godine neće sve stati na riječima da je naša obveza provesti šira arheološka istraživanja na ovom lokalitetu i drugima.

 OD ŽUPANIJE 5.000 KUNA

Zadarska županija osigurat će 5.000 kuna za istraživanja gorbišta u Lišanima Ostrovičkim, stoji u odgovoru Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Arheološki muzej zatražio je financijsku pomoć u spomenutom iznosu te će Zadarska županija ta sredstva i osigurati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno