Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Lišansko područje – bogato arheološko nalazište

24.02.2011. 23:00
Lišansko područje – bogato arheološko nalazište


Prema našim iskustvima i načinu arhitekture grobova pretpostavljamo da se radi o srednjem vijeku. Pronađene su samo ljudske kosti bez predmeta. Mi smo o nalazima obavijestili Konzervatorski zavod i nadamo se da će se u suradnji s njima i Općinom početi s arheološkim istraživanjima, kaže profesor Miro Jurić, voditelj srednjovjekovnog odjela Arheološkog muzeja u Zadru i muzejski savjetnik


Najnovije otkriće dvaju grobova u Lišanima Ostrovičkim samo su još jedna potvrda da je ovaj dio Zadarske županije bogat arheološkim nalazima iz svih kulturno-povijesnih razdoblja. Podsjetimo da su ovih dana pronađeni grobovi prilikom izvođenja radova na magistralnom vodovodu Lišane Ostrovičke – Benkovac. Isprva se mislilo da se radi o grobnici iz Drugog svjetskog rata, koje su zadnje vrijeme jako aktualne, ali prva mišljenja struke to opovrgavaju.
– U profilu iskopa imamo dva groba. Prema našim iskustvima i načinu arhitekture grobova pretpostavljamo da se radi o srednjem vijeku. Pronađene su samo ljudske kosti bez predmeta. Mi smo o nalazima obavijestili Konzervatorski zavod i nadamo se da će se u suradnji s njima i Općinom početi s arheološkim istraživanjima, kaže profesor Miro Jurić, voditelj srednjovjekovnog odjela Arheološkog muzeja u Zadru i muzejski savjetnik.
Inače profesor Miro Jurić je vodio zadnja arheološka istraživanja u Lišanima Ostrovičkim još prije petnaest godina. Tada je u zaseoku Nimci pronađen starohrvatski grob iz druge polovice 8. stoljeća, iz vremena još nekrštenih Hrvata. Nadalje u obližnjoj Ostrovici pronađen je najstariji poznati grb hrvatskih zemalja, grb Dalmacije. On se sada čuva u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Ostrovica je tijekom stoljeća bila iznimno važna utvrda. Nalazišta koja čekaju da se otkriju ima još pa i danas mještani arheolozima govore kopajte tu i pronaći ćete grobove. I profesor Jurić potvrđuje da bi se struka trebala više zainteresirati za ovaj dio Zadarske županije.
– Cijelo ovo područje je arheološki bogato i iznimno zanimljivo. Ako bude pameti i razumijevanja provest će se šira istraživanja. Nova otkrića doprinijela bi promociju ovog djela Zadarske županije i mogućem razvoju seosko-kulturnog turizma. Ipak pitanje je što će biti u budućnosti. Danas kao i 1986. nedostaje novca da se u cijelu priču s istraživanjem krene ozbiljnije. Općina Lišane Ostrovičke novca nema i načelnica Ivana Dević ističe da je obveza države i drugih institucija da nešto poduzmu.
– Mi novca nemamo. Ako državne institucije, ministarstva, Županiju i sve ostale ne zanima hrvatska povijest, arheologija i kultura, neka sve lijepo zatrpaju nazad i čekaju još, recimo, do projekta kanalizacije ili plinovoda, da započnu s istraživanjima, kaže Dević.
Vjerujemo da 2011. godine neće sve stati na riječima da je naša obveza provesti šira arheološka istraživanja na ovom lokalitetu i drugima.


 OD ŽUPANIJE 5.000 KUNA




Zadarska županija osigurat će 5.000 kuna za istraživanja gorbišta u Lišanima Ostrovičkim, stoji u odgovoru Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Arheološki muzej zatražio je financijsku pomoć u spomenutom iznosu te će Zadarska županija ta sredstva i osigurati.