Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Mediji mogu opasno relativizirati događaje

24.02.2011. 23:00
Mediji mogu opasno relativizirati događaje


Kada se djelovanje medija temelji na politikanstvu gubi se objektivan prikaz stvarnosti, što može ostaviti negativan trag na društvu, istaknuo je Begonja


“Odnos medija prema činjenicama Domovinskog rata” naslov je tribine održane sinoć u dvorani sjemeništa Zmajević. O ovoj temi su govorili povjesničari dr. sc. Zlatko Begonja, upravitelj Instituta za povijesne znanosti HAZU u Zadru i dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog centra Domovinskog rata.
Uvodnom se riječju u ime Družbe hrvatskog zmaja obratio dr. sc. Josip Faričić, pročelnik Zmajskog stola u Zadru:
– Domovinski je rat sveti dio naše povijesti. Ne treba se skanjivati govoriti kako su uzrok svih zbivanja u Hrvatskoj i na širem prostoru bile velikosrpska mitomanija i velikosrpska agresija. Nedavno je jedan visoki dužnosnik susjedne nam Srbije kazao kako prošli rat valja prepustiti povjesničarima i pravnicima. No, ja sam mišljenja, da ćemo, budemo li dopustili da o tome govore samo srpski povjesničari, o zbivanjima iz 90-ih godina prošlog stoljeća na ovim prostorima imati jednu vrlo maglovitu sliku. Veliku ulogu u stvaranju kolektivne slike imaju i mediji u kojima neki pokušavaju opasno relativizirati događaje, rekao je Faričić.
Profesor Begonja je usredotočio izlaganje na analizu nekoliko članaka jednog našeg medija u vremenskom rasponu od početka Domovinskog rata do danas. Najprije je pojam medija definirao prema onomu što piše u zakonu.
– Mediji, iako je njihov zadatak objektivnost i istina, mogu biti ključni negativistički faktor prikazivanja stvarnog stanja u društvu. Vrijedi naglasiti kako bi brojni vrijednosni sudovi koje mediji iznose trebali biti u skladu sa činjenicama koje se nikada ne mogu preobražavati. Kada se djelovanje medija temelji na politikanstvu gubi se objektivan prikaz stvarnosti, što može ostaviti negativan trag na društvu.
Potom je Begonja analizirao nekoliko članaka koji, po njegovom sudu, na sasvim oprečan način govore o činjenicama Domovinskog rata. To su članci Slobodne Dalmacije iz 1991. godine “Eksploziv u knjižnici” i “Vukovar – nikad gore”, te komentar na intervju viceadmirala Mamule, potom članci iz 2000. godine “Haag optužuje Hrvatsku zbog napada na RSK” i “10 razloga za opoziv predsjednika Mesića” i, najzad, članak nakon promjene uredništva izvršene, kazao je Begonja, političkim pritiscima i linijama, “Gotovina za bijeg potrošio 5,5 milijuna kuna”.
Ante Nazor je komentirao izjave predsjednika Josipovića o tome kako je rat u Hrvatskoj rezultat konglomerata loših politika, te izjavu jednog hrvatskog intelektualca o tome kako Hrvatsku nije napala Srbija nego Jugoslavija. Takvim je izjavama Nazor suprostavio vlastitu interpretaciju dokumenata koje je prikupio Memorijalni centar.
 Tribinu su organizirali Udruga pripadnika Gardijskog središta za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović – Gavran” Zadar, Udruga “Žene u Domovinskom ratu” Zadar, “Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Zadar”, HVIDR-a Zadar, Veterani IV. gardijske brigade – podružnica Zadar, a suorganizatori su bili Zadarska nadbiskupija i Družba hrvatskog zmaja.