Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Polančec: Ni jedna privatizacija u Dalmaciji mimo bivšeg premijera

24.02.2011. 23:00
Polančec: Ni jedna privatizacija u Dalmaciji mimo bivšeg premijera


Polančec je rekao kako je u prodaji Dalmacijavina na skali utjecaja od 1 do 100 Gotovac mogao imati utjecaj za 2, dok bi Sanaderov utjecaj iznosio 98


Niti jedna tvrtka u Dalmaciji nije mogla biti privatizirana bez da Ivo Sanader bude detaljno upoznat s tim, izjavio je Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade RH koji se jučer pojavio kao svjedok na nastavku suđenja Ivanu Gotovcu, bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju i poduzetniku Svjetlanu Staniću za malverzacije u pokušaju privatizacije tvrtke “Dalamacijavino” i hotela “Bellevue”. Stanić je, prema USKOK-ovoj optužnici, Gotovcu dao peku kao mito, ne bi li mu ovaj dao povlaštene informacije o natječajima za prodaju dionica tvrtke i hotela iz portfelja HFP-a.
Nakon što je nabrojao bar osam raznih državnih tijela koja su odlučivala o privatizaciji “Dalmacijavina” Polančec je dodao kako je na skali utjecaja od 1 do 100 Gotovac na tu prodaju mogao imati utjecaj za 2, dok bi Sanaderov utjecaj iznosio 98.
– Zato za “Dalmacijavino” nije trebalo lobirati kod Gotovca. Iako ga osobno nikada nisam volio, niti sam odobravao njegovo ponašanje i neke postupka, mislim da je platio preveliku cijenu s obzirom na utjecaj što ga je doista imao, rekao je Polančec prisjećajući se kako ga je nekoliko saborskih zastupnika, među kojima Tadić i Peronja, tražilo da se stara vinarija s Hvara, koja je također bila dio imovine “Dalmacijavina” posebno proda.
– Tvrdili su da bi neki lokalni vinar mogao imati interes pokrenuti proizvodnju, no uvjeren sam da je u pitanju bila samo nekretnina atraktivna trgovcima, iznio je svoje mišljenje Polančec.
Dodao je i kako je zamjenica glavnog državnog odvjetnika Snježana Frković, s kojom je kontaktirao o problemu nekretnina “Dalmacijavina” što su se nalazile na pomorskom dobru, lobirala kod njega za veći državni stan.
U svjedočenju se dotaknuo i bivšeg potpredsjednika HFP-a Josipa Matanovića, osuđenog u međuvremenu na 12 godina zatvora.
 – Nisam bio zadovoljan njegovim kompetencijama, pa sam često pravno mišljenje tražio od Marije Barbarić. Svima u HFP-u rekao sam da pokušaju pronaći rješenje za “Dalmacijavino”, jer je bila riječ o tvrtki sa 150 milijuna kuna duga proračunu. Kako je zbog stava DORH-a privatizacija odgođena sada su dugovi 650 milijuna kuna. Mislim da za to netko treba odgovarati, zaključio je Polančec.