Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Stala prodaja građevinskih zemljišta i kuća

24.02.2011. 23:00
Stala prodaja građevinskih zemljišta i kuća


Kada kupci traže kuće i apartmane najveći je problem cijena jer se cijene još nisu prilagodile potražnji, a kada se radi o građevinskim zemljištima, najveći je problem dobivanje građevinske dozvole, navode u jednoj agenciji za posredovanje u prometu nekretninama


U posljednje tri godine promet nekretninama na području grada Paga pao je za oko 90 posto i od tridesetak agencija za posredovanje u prometu nekretninama ostale su dvije, a i one jedva preživljavaju. Nekada se 30 posto gradskog proračuna punilo prihodima od prodaje nekretnina, preko poreza, komunalne naknade i komunalnog doprinosa, a danas takvi podaci izgledaju kao bajke jer su prihodi od prometa nekretnina u proračunu jedva zamjetni.
600 novih građevinskih parcela
Do kraja godine trebao bi se donijeti UPU grada Paga u čijem je obuhvatu oko tisuću postojećih i oko 600 novih građevinskih parcela. Neki smatraju da će donošenjem UPU-a oživjeti tržišta nekretnina, ali u agencijama za posredovanje u prometu nekretninama kažu da se donošenjem UPU-a neće puno toga promijeniti jer će se donošenjem UPU-a povećati samo ponuda građevinskog zemljišta, a upravo je prodaja građevinskog zemljišta u Pagu poseban problem. Pad prometa nekretnina događa se u cijeloj Hrvatskoj, ali u Pagu je problem s građevinskim zemljištem poseban. Za dobivanje građevinske dozvole potrebo je čekati godinama, što odbija kupce. Problem postaje sve veći jer su mnogi, čekajući na dobivanje građevinske dozvole, dočekali krizu i smanjen plasman bankovnih kredita. Jedan investitor je u Pagu kupio dvije građevinske parcele namjeravajući izgraditi dva apartmanska objekta, no odustao je i prodaje zemljište.
– Prije četiri godine sam predao zahtjev za lokacijsku dozvolu koju sam konačno i dobio, a već dvije godine čekam na građevinsku dozvolu. Za to vrijeme promijenile su se okolnosti, smanjena je potražnja za apartmanima tako da neću graditi nego prodajem zemljište. Kada bih do ljeta i dobio građevinsku dozvolu, gradnja mi se ne bi isplatila jer apartmane sada nemam kome prodati, navodi investitor koji je želio ostati anoniman.
Otišli investitori
Zbog predugog čekanja na građevinsku dozvolu mnogi su investitore otišli iz Paga. Neki su otišli u Novalju gdje se građevinska dozvola dobiva u roku od petnaest do šezdeset dana. Kao primjer neobične razlike u radu dvaju ureda za urbanizam, onog u Pagu i onog u Novalji, slučaj je dvaju poslovnih partnera iz Zagreba koji su u Pagu kupili građevinsku parcelu, a nakon što nakon tri godine nisu dobili građevinsku dozvolu, jedan je odustao od posla u Pagu i kupio parcelu u Staroj Novalji. Dok onaj koji je ostao u Pagu i dalje čeka na građevinsku dozvolu, onaj drugi je u Staroj Novalji već izgradio objekt. U agencijama kažu da takvi slučajevi nisu rijetkost.
– Kada kupci traže kuće i apartmane najveći je problem cijena jer se cijene još nisu prilagodile potražnji, a kada se radi o građevinskim zemljištima, najveći je problem dobivanje građevinske dozvole, navode u jednoj agenciji za posredovanje u prometu nekretninama.
Do 2007. godine u Pagu se godišnje prodavalo oko 200 nekretnina, a najtraženiji su bili apartmani, građevinska zemljišta i stare kamene kuće. No od 2007. godine u Pagu se godišnje proda zanemariv broj nekretnina. Neki smatraju da bi tržište nekretnina moglo oživjeti prilagođavanjem ponudi, odnosno smanjenjem cijena. U agencijama navode da bi se smanjenjem cijena možda povećala prodaja kuća, apartmana i starih gospodarskih objekata, ali ne i građevinskih zemljišta jer se godinama ništa ne mijenja u načinu dobivanja građevinske dozvole.