Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Borislav Pedić viceprvak Povenjaka

24.02.2012. 23:00
Borislav Pedić viceprvak Povenjaka


– Uz pomoć sina i dragih prijatelja obrađujem maslinike, masline i rad u njima su mi terapija za dušu i tijelo, kaže Borislav Pedić koji se maslinarstvom počeo baviti u rodnom Smilčiću nakon što je u Domovinskom ratu nastradao od neprijateljske mine


Šesta manifestacija ocjenjivanja kvalitete i kakvoće maslinovog ulja i VII. manifestacija konzerviranih maslina na domaći način Povenjak 2012. održala se prije nekoliko dana u hotelu Brzet u Omišu u organizaciji Udruge maslinara Paićuša, Pisak. Ocjenjivanje djevičanskog maslinovog ulja i konzerviranih maslina i ove je godine izvršio Nastavni zavod za javno zdravstvo Split.
Terapija za dušu i tijelo
Prvak ekstra djevičanskih maslinovih ulja je Nada Eremut, iz Žeževice, a viceprvaci ekstra djevičanskih maslinovih ulja, koji dijele isti broj bodova su Dalibor Jerić iz Gata i Borislav Pedić iz Zadra. Prvak konzerviranih maslina na domaći način je Jasminka Božiković iz Podstrane.
Prvak za najbolje ekstra djevičansko maslinovo ulje ocijenjeno među uzorcima uzetim iz trgovine je Trenton iz Stobreča. Uljara Orgula Marušići primila je diplomu za preradu ulja koje je osvojilo 1. mjesto na Povenjaku 2012.
Maslinari iz Zadarske županije ostvarili su veliki uspjeh na manifestaciji, uz viceprvaka, osvojili su devet zlatnih i pet srebrnih medalja za ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Borislav Pedić je prije deset godina zasadio prve masline u svom rodnom mjestu Pridrazi.
Trenutno ima preko 200 stabala maslina, sorti oblica, mašnjača, krvavica, lastovka, levantinka, istarska bjelica, leccino, frantoio, pendolino, cipressino i ascolana tenera. Prije tri godine podignuo je novi maslinik u Smilčiću. Početkom 1994 godine, prilikom razminiranja neprijateljskog minskog polja, stradao je od nagazne mine. Fizički hendikep sa sobom je nosio i psihičke posljedice, ali Borislav se nije prestao boriti i upravo se u tim trenucima posvetio uzgoju maslina koje ga čini veoma sretnim i svojim kolegama preporuča bavljenje maslinarstvom.  
– Uz pomoć sina i dragih prijatelja obrađujem maslinike, masline i rad u njima su mi terapija za dušu i tijelo. Uzorke na natjecanje sam počeo slati prije par godina, počevši od Masline Split, gdje sam kao početnik osvojio diplomu, ali ubrzo nakon toga sam osvojio zlatne medalje. Prošlu godinu na Danima masline u Zadru sam osvojio srebro, a ovu godinu sam prvi put poslao uzorak na natjecanje u Omiš, i titula viceprvaka me izuzetno obradovala. Lijepo je dobiti nagrade, ali to ne bi bilo potpuno bez druženja s prijateljima na manifestacijama, uz pjesmu i ugodne razgovore, pa se nadam da uz prijatelje i zaljubljenike u masline ni rezultati neće izostati, a posebno kad imam mentora kao što je dr. Vlatković, rekao nam je Borislav Pedić.
Vlatkoviću tri zlatne medalje
Dr. Ivica Vlatković iz Novigrada nakon prošlogodišnjih velikih uspjeha na domaćim i međunarodnim manifestacijama nastavlja kontinuirano osvajati nova zlatna odličja. Na Povenjaku dr. Vlatković je osvojio tri zlatne medalje i potvrdio kontinuitet kvalitete svog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.  
– Manifestacija Povenjak jedna je od najljepše organiziranih manifestacija i još jedna prigoda za druženjem maslinara i uljara Istre i Dalmacije s potvrdom vrhunske kvalitete originalnih hrvatskih proizvoda od ploda i ulja masline. Upravo svaka od manifestacija je prilika za podizanje kvalitete hrvatskog maslinovog ulja i prilika za usvajanje novih znanja. Možemo biti vrlo zadovoljni jer smo ostvarili još jedan zlatni niz i time potvrdili kvalitetu maslinovih ulja Zadarske županije. Još jednom sve čestitke laureatima i organizatoru, kazao nam je dr. Vlatković.  
Niz Marina Matešića
Na manifestaciji su sudjelovali i maslinari Marin Matešić iz Dikla i Mladen Dušević iz Ljupča koji također nastavljaju s višegodišnjim odličnim uspjehom. Marin Matešić je osvojio dvije zlatne medalje a Mladen Dušević pet zlatnih i srebrnu medalju. 
– Presretan sam što sam nastavio zlatni niz i čestitam svim nagrađenim maslinarima, kako iz Dalmacije, tako i vrhunskim maslinarima i našim dragim prijateljima iz Istre. Drago mi je da smo još jednom potvrdili naše iskreno prijateljstvo za koje sam siguran da ćemo i dalje njegovati. Također, velika zahvalnost našim prijateljima iz Udruge Paičuša na izvrsnoj organizaciji i veselim se našim skorašnjim susretima na predstojećim manifestacijama, ustvrdio je maslinar Marin Matešić.
Dušević hvali Istrijane
Maslinar Mladen Dušević na ocjenjivanje je poslao šest uzoraka, od kojih pet monosortnih ulja sorti drobnica, oblica, leccino, coratina i levantinka, a šesto ulje je selekcija navedenih sorti. Na Povenjaku s obitelji prisustvuje četvrtu godinu i oduševljen je organizacijom i atmosferom koja vlada na manifestaciji.
– Povenjak nam puno znači jer je naglasak na druženju a vjerujem da i u samoj Udruzi Paičuša vlada jedna atmosfera prisnosti i uvažavanja. Na manifestaciji mi maslinari iz Dalmacije i Istre razmjenjujemo iskustva, savjetujemo jedni druge kako poboljšati kvalitetu i unaprijediti maslinarstvo. Treba raditi na udruživanju radi boljeg plasmana na domaćem i međunarodnom tržištu, istaknuo je Mladen Dušević te dodao kako smatra da Zadarska županija ima najbolje predispozicije za proizvodnju vrhunskih ulja samo, kako kaže, trebaju se određeni maslinari odreći tradicionalnih navika berbe i prerade te čuvanja ulja. Naglasio je da dalmatinski maslinari moraju usvojiti znanje s područja marketinga u kojem prednjače Istriani.
Srebrnu medalju za ekstra djevičansko maslinovo ulje još su osvojili Oleum Dalmatia, d.o.o. (Carat Classic) Biograd n/M, obrt Buddy vl. Mladen Prtenjača iz Zadra i OPG Stanko i Dinko Sikirić iz Bibinja. Diplomu za djevičansko maslinovo ulje dobila je obitelj Šunić iz Zadra.


Zlata Knezović, voditeljica panela: Ne močite masline u vodu




Na ovogodišnjoj manifestaciji je bilo 114 uzoraka maslinovog ulja od čega je 51 ulje dobilo zlatnu medalju, 31 srebrnu i 2 brončane. Kriteriji manifestacije su prema pravilniku koji već imamo čitav niz godina i ocjenjuje se kemijska analiza akreditiranim metodama jer je naš laboratorij akreditiran za kemijske analize maslinovog ulja, slobodne masne kiseline i peroksidni broj. Ulja koja zadovolje kriterije za ekstra djevičansko odlaze na ocjenu na panel iako mi pri završetku probamo sva ulja i svima damo ocjenu na samom panelu u kojem imamo 14 ovlaštenih senzoričara.
Na Povenjaku ulja koja nisu dobila zlatnu medalju imala su problem, govorimo o ekstra djevičanskim uljima, njihovoj neuravnoteženosti, a to znači da im je nedostajalo vočnosti a gorčina je prevladavala što je bila posljedica suše i napada svrdlaša.
 Smatram da unatoč velikom broju jako dobrih ulja mi još uvijek imamo određenu količinu ulja koja se radi na tradicionalan način i djevičanska ulja su neizbježna. Ne mogu se ukloniti zato što se priroda nekad poigra i jednostavno se pojave određeni uvjeti da je konačan proizvod u kategoriji djevičanskog maslinovog ulja. Močiti masline u vodu i priređivati ih na način koji ne priliči to je šteta a još je veća šteta da nakon ovolikog broja manifestacija i stručnih skupova mi još uvijek imamo jednu prilično veliku količinu na takav način proizvedenog i prerađenog ulja, izjavila je dipl. ing. Zlatka Knezović, voditeljica panela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu.


Nedjeljko Fistonić, organizator Povenjaka: Najbolji iz Istre i Dalmacije


– Ovogodišnja je manifestacija specifična. Okupila je sve najbolje hrvatske maslinare i uljare, šampione manifestacija Istre i Dalmacije.  Potvrdilo se da na kvalitetu ulja u prvom redu utječe maslinar i način prerade jer, bez obzira na vremenske neprilike i dugotrajne suše, pokazalo se da oni maslinari koji su redovno navodnjavali i koji su obavljali sve ostale agrotehničke mjere prema pravilima struke imaju vrhunske rezultate. No, na ovoj manifestaciji nisu samo bitni rezultati natjecanja, važno nam je i druženje, odnosno susreti s maslinarima iz Istre, Zadarske županije i drugih krajeva Dalmacije , naglasio je Nedjeljko Fistonić, organizator manifestacije Povenjak.