"Ispovjedaonica grada" otvara vrata Zadranima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Početkom ovog mjeseca postavljeni su vitraji na prozore

U nedjelju 26. veljače, s početkom u 10 sati u crkvi Sv. Mihovila u Zadru započinje misno slavlje koje predvodi fra Ivan Paponja, provincijal Hrvatske provincije franjevaca trećoredaca sa sjedištem u Zagrebu.

Svečani blagoslov

U sklopu svečanosti održat će se svečani blagoslov novog Križnog puta i vitraja. Križni put je montiran krajem rujna prošle godine, uoči blagdana Sv. Mihovila. Vitraji su postavljeni nedavno uoči blagdana Gospe Lurdske, koja se posebno slavi u crkvi Sv. Mihovila. Ovaj događaj od velikog je značenja za crkvu Sv. Mihovila, koja je poznata još kao "ispovjedaonica grada" te mjesto molitve i slavljenja euharistije, jer njime završava njezina kompletna obnova.

Svakodnevno brojni Zadrani i vjernici iz drugih dijelova nadbiskupije posjećuju crkvu Sv. Mihovila, mole, sudjeluju na misnim slavljima, ispovijedaju se i traže Božju pomoć na svom životnom putu. Tako je ova crkva jedno od središnjih duhovnih zdanja u Zadarskoj nadbiskupiji. Na svetoj misi uz brojne svećenike sudjelovat će fra Miroslav Barun, gvardijan Samostana Sv. Mihovila koji će uputiti prigodne riječi. O vitrajima kroz povijest i onim u Crkvi sv. Mihovila govorit će umjetnik Bogdan Mogilevski, akademski slikar. Govor će uputiti i prof. Mate Ljubičić koji je izradio postaje Križnog puta. Prigodnim riječima obratit će se i sveučilišni prof. Zdravko Tišljar iz Zagreba, koji je oslikao vitraje. Crkva sv. Mihovila je spomenik nulte kategorije, a potječe iz 12. stoljeća.

Kako prenosi fra Antun Badurina u svom izvješću o Crkvi sv. Mihovila, 1. i 2. veljače ove godine postavljeni su vitraji na prozore, prvi put u njezinoj gotovo devetstoljetnoj povijesti. 

Ideja i želja da se prozori urese vitrajima sazrijevala je punih 28 godina (od 1984.) i konačno je doživjela ostvarenje.

Razgledavanje

Zasluge da san postane stvarnost pripadaju velikodušnim darovateljima koji su novčano poduprli projekt, zatim akademskom slikaru Zdravku Tišljaru, umjetniku iz Zagreba, koji je u kratkom roku oslikao zahtjevne likove svetih te poglavaru samostana fra Miroslavu Barunu i redovničkoj zajednici. Staklarske radove izvela je radionica Branka Ćalovića "Stakloart" iz Zagreba, a u postavljanju vitraja sudjelovala je i drvodjelska radionica Jurice Ranj iz Kukljice.

Lik svetog Mihovila, arkanđela, zaštitnika crkve i samostana je smješten u rozeti na pročelju crkve, a nalazi se iza orgulja.

- Ukupno je sedam likova na koru. Za sve vjernike bit će priređen domjenak, kao dar samostanske zajednice, a također će izbliza moći razgledati vitraje, crkvu i samostan. Tako da će se moći ući na prvi kat i kor. Ovaj duhovni i kulturni događaj možemo nazvati Danom otvorenih vrata. Zapravo ovim velikim nedjeljnim slavljem završava kompletna obnova crkve Sv. Mihovila koja je uz pauze trajala oko godinu i pol dana. Još je potrebno izvršiti čišćenje oltara i popravak kamenih dijelova, kad za to budemo imali financijsku pomoć, istaknuo je fra Miroslav Barun, gvardijan Samostana sv. Mihovila.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno