Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kosor htjela fotoreportere na glasanju o proračunu

24.02.2012. 23:00
Kosor htjela fotoreportere na glasanju o proračunu


Sabor je jučer većinom glasova izglasao državni proračun za ovu godinu. Planirani rashodi su 118,8 milijardi kuna, 3,4 milijarde manje nego 2011, a prihodi bi trebali iznositi 108,9 milijardi kuna, što je pak 1,4 posto više nego prethodne godine. Za proračun su glasala 82 zastupnika Kukuriku koalicije i nacionalnih manjina, protiv je bio 41 zastupnik HDZ-a, DSSB-a i Hrvatskih laburista. Odbijeno je svih 76 oporbenih amandmana teških ukupno 3,1 milijarde kuna. Planirani deficit smanjio se u odnosu na prošlogodišnji proračun za više od pet milijardi kuna, i trebao bi, ako sve prođe kako je planirano, biti 9,9 milijardi kuna ili 2,8 posto BDP-a. Vlada predviđa gospodarski rast od 0,8 posto.
Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor tražila je prisutnost fotoreportera u sabornici “kao što je to bilo uvijek u vrijeme izglasavanja državnoga proračuna da bi donošenje proračuna bilo javno i transparentno”.
– Bilo bi nam drago da je u trenutku glasovanja prisutan bio i Zoran Milanović, rekla je Kosor.
Sabor je jučer izmijenio Zakon o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom. Tim je izmjenana uveden novi model naplate poreznog duga, po kojem se onima koji su prošle godine kasnili s plaćanjem, a u mogućnosti su podmiriti dug, omogućuje otpis kamata ako u roku od 30 dana taj dug podmire. Za one koji to nisu sposobni niti uz otpis kamata, sve neizvršene obveze do 31. siječnja ove godine mogli bi refinancirati na rok od 36 mjeseci.
Sabor je donio i zakon kojim se osniva Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, popularni Čačićev centar, oko kojeg se prvi potpredsjednik nedavno počupao s ekološkom ministricom Mirelom Holy. Izglasan je i Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, kojim se dio poreza na dohodak preusmjerava u korist općina, gradova i županija. Izglasan je i paket poreznih zakona. Prihvaćen je i Vladin Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU za 2012. kojim je predviđeno donošenje 55 zakona.