Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vedar Uskrs razvedrio bi hotelijere

24.02.2012. 23:00
Vedar Uskrs razvedrio bi hotelijere


Slovenski i domaći gosti vole se organizirati prema vremenskoj prognozi i odluke donose u zadnji čas. Dakle, ako za Uskrs bude sunčano i toplo, možemo očekivati i znatan broj dolazaka hrvatskih i slovenskih gostiju, rekla je Branka Martinec iz “Pinije”


Ako je suditi prema vijestima koje smo dobili iz zadarskih hotela, ovogodišnja turistička sezona vjerojatno će biti slična prošlogodišnjoj.
Na lanjskoj razini su prema riječima direktorice prodaje Branke Martinec i rezervacije za hotel “Pinija” u Petrčanima.
– Vjerujemo da će na kraju biti čak i bolje nego lani. A kako je lanjska sezona bila jako dobra, mi ćemo i s minimalnim povećanjem biti iznimno zadovoljni, govori Martinec, pojašnjavajući da razloga za optimizam daju povratne informacije sa sajmova te od partnera hotela. Naime, za razliku od proteklih godina do sada nisu primijećena kolebanja, a nema ni postavljanja uvjeta oko cijena i slično.
“Meteorološki” gosti
Martinec nas informira i da najviše bukinga u ovom trenutku dolazi s njemačkog i austrijskog tržišta.
– To možemo pripisati mentalitetu tamošnjih ljudi, koji vole sve organizirati na vrijeme. Glavninu rezervacija za ljetnu turističku sezonu u ovom trenutku tako imamo upravo iz tih područja. Što se tiče uskrsnih blagdana imamo najave dolazaka i individualnih gostiju i grupa i to najviše iz Njemačke, Italije i Austrije. Kad je riječ o domaćim gostima i gostima iz susjedne nam Slovenije, broj njihovih dolazaka uvelike će ovisiti o meteorološkim prilikama. Naime, ovi se gosti vole organizirati prema vremenskoj prognozi i odluke donose u zadnji čas. Dakle, ako za Uskrs bude sunčano i toplo, možemo očekivati i znatan broj dolazaka hrvatskih i slovenskih gostiju, kazuje Martinec. Direktorica prodaje u “Piniji” ističe da je u zadnjih nekoliko godina primijećen trend naglog opadanja broja domaćih gostiju, što se svakako može povezati s aktualnom gospodarskom situacijom u zemlji.
– Dok su prije pet ili šest godina Hrvati u sezonskoj špici činili najveći broj gostiju hotela “Pinija”, zadnjih godina, navodi Martinec, domaći gosti su pali na pozicije između 7. i 10. mjesta najbrojnijih gostiju ovog hotela. 
I u hotelu “Kolovare” sve ide prema očekivanjima, a očekivanja su, napominje direktor hotela Hrvoje Šestan, poprilično dobra.
– Sve nekako ide svojim normalnim tijekom, a možemo reći da su najave i rezervacije u prošlogodišnjim gabaritima. Što se strukture gostiju tiče, imamo najave dolazaka Talijana, Hrvata, Nijemaca, Španjolaca… No mi nismo obiteljski hotel, nismo neko klasično odmorište pa se ne možemo uspoređivati s drugima. Mi smo tranzitni, poslovni, kongresni hotel… U ljetnoj sezoni također imamo i klasični tip turista, no u svakom slučaju, o nekoj nacionalnoj strukturi gostiju našeg hotela je teško govoriti, rekao je Šestan.
Zalet od svibnja
Direktorica hotela “Bastion” Mladenka Štura nas, slično kao i njeni kolege iz drugih zadarskih hotela, informira da je buking u ovom trenutku na razini lanjskog u isto vrijeme.
– Nema alarma de će biti lošije, nema otkazivanja. Sve ide prema planu, no mi ipak imamo potrebnu dozu opreza. Očekivanja su nam da ćemo već od svibnja krenuti prema stopostotnoj popunjenosti. Sada punimo uskrsne blagdane i općenito travanj, a kako smo mali hotel s ukupnim kapacitetom 56 gostiju, svaki gost nosi neki postotak pa je o postocima popunjenosti “Bastiona” nezahvalno govoriti, rekla je Štura te dodala da većinu gostiju ovog hotela tradicionalno čine gosti iz zapadne Europe. Bude, doduše, i nešto domaćih, a uglavnom je riječ o biznismenima sa sjevera Hrvatske.
Popunjenost Falkensteiner hotela za Uskrs se, prema riječima Ane Gazić, pomoćnice direktora Falkensteiner Hotels & Residences, može ocijeniti opisnim ocjenama u rasponu od – zadovoljavajuće do jako dobro.
– Kako je Uskrs prošle godine bio dosta kasnije te se na uskrsne blagdane nadovezao 1. svibnja, popunjenost je bila malo bolja nego ove godine jer su gosti iz Hrvatske kao i iz susjednih zemalja spajali blagdane, rekla je Gazić.
Što se tiče bukinga za glavnu turističku sezonu, trenutačna situacija je slična kao i prošle godine u ovo vrijeme s tim da se nastavlja trend last minute bukinga.
– Last minute buking je i dalje trend, a posebno bismo htjeli istaknuti sve veći trend online bukinga kojem ove godine bilježimo porast u odnosu na prošle godine, govori Gazić.
Kad je riječ o nacionalnoj strukturi gostiju hotela Falkensteiner, kao i svake godine najveći broj gostiju stiže iz Njemačke, Austrije, Italije i Slovenije.
– Međutim, moramo istaknuti da imamo i velik broj gostiju iz Hrvatske za vriejme Uskrsa i 1. svibnja. Sve u svemu, buking za turističku sezonu ide jako dobro, a očekujemo da će biti još i bolji od prošlogodišnjeg kad uzmemo u obzir last minute buking, zaključila je Ana Gazić.