Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Država s pet milijuna kuna spašava mljekare

Autor: Bojana Mrvoš Pavić

24.02.2013. 23:00
Država s pet milijuna kuna spašava mljekare

Foto: FAH



O kojim je tvrtkama riječ, ministar nije želio odgovoriti, otvarajući pitanje o tome je li s bioelektranama definirano zbrinjavanje tolikih količina mlijeka, kao i pitanje pod kojim će se uvjetima taj posao s odvijati


Država će sa, okvirno, pet milijuna kuna, najavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, sa ukupno 400 farmi u istočnoj Slavoniji otkupljivati mlijeko zagađeno aflatoksinima te ga slati u postrojenja za proizvodnju bioplina na neškodljivo uklanjanje. Riječ je o oko 70.000 litara mlijeka dnevno, koje će se pretvarati u energiju u bio-postrojenjima dok god ne bude očišćeno od aflatoksina. Preuzimanje mlijeka od farmera krenut će, najavljuje Jakovina, već sutra, dok će seljaci na čijim su farmama nalazi pokazali visoke razine aflatoksina od države, iz robnih zaliha, dobivati i novu stočnu hranu, a farmeri u čijem su mlijeku pronađene tek neznatno povišene razine plijesni, dobivat će tzv. mikofiksatore koji u postojećoj hrani neutraliziraju djelovanje mikotoskina, odnosno njihove podgrupe, aflatoksina.
Koliko će, međutim, država, iz ukupne sume od pet milijuna kuna, platiti seljacima za njihovo, zdravstveno neispravno mlijeko, Jakovina jučer nije želio precizirati, napominjući samo kako će ih sustav “dijelom obeštetiti”. Ostalo je, međutim, neodgovoreno i pitanje u koje bio-elektrane i pod kojim uvjetima, mlijeko odlazi na uklanjanje.
“Nema bacanja mlijeka – proizvođače ćemo dijelom obeštetiti, i kroz sustav omogućiti da što prije počnu proizvoditi zdravstveno ispravno mlijeko. Dat ćemo im ispravnu stočnu hranu s kojom odmah moraju početi hraniti svoju stoku, a veterinarski inspektori će žurno uzorkovati postojeću hranu na samim farmama kroz narednih sedam dana. Analize mlijeka ponavljat će se svaka tri dana, dok uzorci ne budu negativni. Sve će trošove snositi Ministarstvo poljoprivrede. Imamo saznanja da je tamo gdje se već počelo s drugom prehranom, već kroz tri do pet dana razina aflatoksina padala ispod maksimalno dozvoljene granice”, kazao je Jakovina.