Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ispod snijega pronađeno beživotno tijelo Edvarda Retelja

Autor: Vedrana Simičević

24.02.2013. 23:00
Ispod snijega pronađeno beživotno tijelo Edvarda Retelja

Foto: PIXSELL



Gorski spasioci iz Hrvatske i BiH jučer poslijepodne pronašli su beživotno tijelo Edvarda Retelja ispod nanosa snježne lavine koja se u subotu obrušila na četvoricu alpinista. Trojica su preživjela, Retelj nije imao sreće


Nakon gotovo 24 sata kontinuirane naporne potrage, gorski spasioci iz Hrvatske i BiH jučer su u 14,50 sati pod lavinom pronašli tijelo hrvatskog alpinista Edvarda Retelja (52).
U velikoj akciji spašavanja koja je pokrenuta u subotu iza 14 sati nakon što je masivna lavina pogodila četvoricu hrvatskih alpinista prilikom uspona na planinu Kamešnica iznad Sinja, sudjelovalo je više od dvjesto spasilaca iz Hrvatske i BiH-a. Poziv u pomoć u subotu je uputio jedan od od trojice preživjelih alpinista koje su spasioci vrlo brzo potom uspjeli locirati, te su u popodnevnim satima subote Dalibor Filipović (32), Domagoj Laušić (28) i Toni Đogas (27) helikopterom prebačeni u bolnicu gdje su dvojici od njih dijagnosticirane teže ozljede, no nalaze se izvan životne opasnosti.
Za Reteljom se nastavilo tragati unatoč tome što se u večernjim satima subote na području Kamešnice spustilo grmljavinsko nevrijeme, te je GSS-ovcima potragu otežavao najprije snijeg, a potom kiša, vjetar, hladnoća, slaba vidljivost i opasnost od nove lavine.
– Iako su iz sata u sat šanse da ga nađemo živog bile sve manje, ljudi su svim srcem željeli da se dogodi čudo i bez odmora su tragali za Edom. Vagoni snijega su prekopani i prebačeni preko ruku, no čudo se, nažalost, nije dogodilo. Moram reći da ovakva lavina na ovom području nije zabilježena desetljećima, kazao je pročelnik HGSS-a  Vinko  Prizmić.
Trojica preživjelih alpinista nađeni su puno niže od mjesta gdje je naposljetku nađeno tijelo Edvarda Retelja. Retelj je pronađen zatrpan pod snijegom nedaleko velikog stjenovitog skoka. Spasiocima je točnu lokaciju njegovog tijela otkrio jedan od nekolicine lavinskih pasa koji su korišteni u potrazi.