TKO ZNA ŠTO JEDEMO? Na proizvedenih 354.000 jaja, kontroliramo - samo jedno

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
PIXSELL
Od polja do stola država proizvode provjerava manje nego prije

Koliko hrane - mesa, mlijeka, jaja, ribe i tako redom, u ukupnoj proizvodnji, država ima obavezu uzorkovati i kontrolirati - jedno je od pitanja koja se nameću u jeku afere s aflatoksinima. Sudeći po onome na što smo se propisima obavezali Europskoj uniji - jako malo. Prihvatili smo, naime, europski sustav samokontrole, u kojem, od polja do stola, svatko tko u proizvodnji i prodaji hrane sudjeluje, sam odgovara za ono što na tržištu nudi, dok ga država provjerava u puno manjoj mjeri nego prije.

Kad je u pitanju kravlje mlijeko, godišnje ga se u Hrvatskoj proizvede oko 550 tisuća tona, no kako kaže Pravilnik o monitoringu živih životinja i proizvoda od životinjskog porijekla, kojeg je dužno provoditi Ministarstvo poljoprivrede, godišnje se na ostatke lijekova u mlijeku i druge štetne tvari, pa tako i na mikotoksine odnosno aflatoksine, kontrolira svega 300 uzoraka!

Godišnje hrvatske kokoši "proizvedu" oko 850 milijuna jaja, a kako kažu pravila o državnom monitoringu, uzorkuje se najmanje 200 uzoraka godišnje. U svakom uzorku mora biti 12 jaja, što znači da se godišnje na ostatke lijekova i druge štetne tvari pregleda tek 2.400 jaja, odnosno, u ukupnoj poizvodnji, jedno jaje na 354.000 proizvedenih!

Što se goveda tiče, testirati treba najmanje 0,4 posto od ukupnog broja goveda zaklanih u prethodnoj godini. Ako je u 2011. godini zaklano, kažu podaci Državnog zavoda za statistiku, 246.000 goveda, država je na niti tisuću njih morala ispitati ostatke lijekova i drugih štetnih tvari, svinja je morala prekontrolirati pola posto od ukupne proizvodnje, peradi pak po sto kokoši, purica, i druge peradi na ukupno 60.000 tona proizvedenih.

Kad je u pitanju, primjerice, mlijeko ovaca, koza ili, recimo, kobila, pravila monitoringa kažu da se broj uzoraka određuje prema količini proizvodnje i "s obzirom na utvrđene probleme.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno