E-Škola za djecu Y-generacije

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Osnovna škola Novigrad jedna je od sedam škola u Zadarskoj županiji koje će se u sljedeće tri godine uključiti u pilot projekt "e-Škole: Razvoj sustava digitalne zrelosti škola".

Digitalna zrelost podrazumijeva uspješnu implementaciju dosadašnjih pilot projekata kao što su e-Dnevnik, Škole 2.0, Nikola Tesla portal i druge, a tim je putem novigradska škola, između ostalog, prošla u novi pilot projekt e-Škole.

- Velika većina učitelja ima položen ECDL tečaj. Aktivno se koristi sva IKT (informacijsko-komunikacijska tehnologija) oprema s kojom do sad raspolažemo. Velik dio opreme sami smo pribavljali putem donacija te izgrađivali potrebnu infrastrukturu. Škola je od 2013./2014. školske godine priključena na optičku vezu s CARNetom, a od ove školske godine radi i s e-Dnevnikom. Cjelokupna stručna služba koristi aplikaciju Škola na dlanu koja im omogućuje kompletno vođenje pedagoške dokumentacije. Knjižnica nam već sada funkcionira kao multimedijalni prostor te bismo je u tom smjeru željeli i unaprijediti. Plan nam je stvoriti elektronsku bazu podataka knjižnog fonda. Administrativno osoblje skoro je u cijelosti orijentirano na e-poslovanje te rado prihvaća nova rješenja koja im olakšavaju posao, rekla je ravnateljica škole, Branka Maroja.

Pilot projekt e-Škole posebno ističe važnost edukacije nastavnika. Naime, važno je da oni budu spremni i obučeni za nove tehnologije i pristupe poučavanju, kako infrastruktura ne bi ostala neiskorištena te kako usluge i sadržaji razvijeni unutar projekta ne bi bili odbačeni.

Ravnateljica Maroja ističe da su nastavnici u školi uglavnom zadovoljni što su uključeni u projekt, a da poneki malo zaziru od novih tehnologija. U svakom slučaju, za svih su predviđene edukacije.

- Za sada se koristimo prezentacijskom i multimedijalnom opremom, e-Dnevnikom, Google Earthom, portalom Tesla, učenicima nudimo animacije zadataka, definicije i teoreme prikazane stripovima, kvizove napravljene u programima kao što je HotPotatoes... Naša škola je dva puta bila domaćin Kreativnog vikenda Zadarske županije i već smo u to uključili IKT, a željeli bismo to još više unaprijediti putem ovog pilot projekta, navodi Maroja.

Današnja djeca su, dodaje Maroja, pripadnici Y-generacije koja odrasta uz računala pa su digitalni pristupi obrazovanju u skladu s njihovim životnim kontekstom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno