Ambalaža s pesticidima s polja završava u zaštićenom području

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
EKOCID
Problem s otpadom koji završava u Vranskom jezeru je u tome što sliv obuhvaća ogromno područje s velikim brojem poljoprivrednih površina. Dio poljoprivrednika nakon tretiranja voća i povrća ostavlja ambalažu koja zatim nošena vjetrom ili kišom završava u kanalima te jezeru
Facebook JU PP Vransko jezero
Kiše su nanijele velike količine otpada u Park prirode Vransko jezero

Park prirode Vransko jezero posljednjih je dana pod najezdom velike količine različitog otpada koji obilne kiše i vjetar nose u melioracijske kanale, a nakon toga i u ornitološki rezervat. Neodgovorni pojedinci koji su u poljima ostavljali različito smeće, mahom ambalažu od različitih pesticida, doprinijeli su do toga da naše najveće prirodno jezero i zaštićeno močvarno područje izgleda u najmanju ruku zabrinjavajuće. Situacija je to koja pogađa ovo područje svake godine i s njom se djelatnici parka bore kako najbolje znaju.

- Čuvari prirode svako proljeće čiste lateralni kanal kako bi se spriječilo širenje plutajućeg otpada po jezeru, ali to nije rješenje - moramo zajedno očuvati bogatstvo koje imamo i pripaziti da se ovakvi prizori ne ponavljaju iz godine u godinu. Koliko god smeća prikupili problem je što dio ostaje u jezeru, a dio završava i u našem najvrjednijem dijelu – ornitološkom rezervatu. Te stvari se u tršćaku dugo zadržavaju. Jedino što možemo je apelirati na poljoprivrednike i lokalne vlasti kako bi se bolje organiziralo odlaganje otpada, kaže nam Danijel Katičin, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Vransko jezero.

Problem s otpadom koji završava u Vranskom jezeru je u tome što sliv obuhvaća ogromno područje s velikim brojem poljoprivrednih površina. Dio poljoprivrednika nakon tretiranja voća i povrća ostavlja ambalažu koja zatim nošena vjetrom ili kišom završava u kanalima te jezeru.

- To je stvar kulture. Nekada je bio manji problem sa smećem, jer je bilo i manje plastične ambalaže za tretman voća i povrća. Sliv koji vodi u Vransko jezero obuhvaća čak 500 kilometara kvadratnih. Riječ je o čitavoj mreži kanala u okolici kojih se izvode poljoprivredne djelatnosti, ljudi tretiraju voće i povrće te ambalažu ostavljaju uz kanale koji vode do jezera. Nije to samo plastični otpad, jer na ambalaži uvijek ostaje i dio otrova, kazao je Katičin.

Neodgovorno ponašanje pojedinaca na taj način nagrđuje izgled, ali i ugrožava ovo važno ornitološko područje za čitavu Europu. Spomenimo kako je u parku zabilježeno oko 235 vrsta ptica, od čega 102 gnjezdarice, a za jesenje selidbe dnevno tamo boravi između 20.000 i 200.000 ptica. Osim toga, park ima i razvijen sportsko-ribolovni turizam.

Problem s otpadom čini se kao da je sve veći u zadarskoj okolici, a osim ovoga zaštićenog područja sve je više prijava o otpadu koji neodgovorni pojedinci bacaju gdje god stignu. Stvaraju se nova divlja odlagališta, a sve gora situacija je u park šumi Musapstan, na predjelu šume u Bokanjcu, pa čak i uz ograde odlagališta na Diklu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika mete
Drago mi je što je objavljen ovaj članak a gospodinu Kupčaku čestitam. Neka se vidi kako se odnosimo prema okolišu. Ima još toga za vidjeti. Kotarka sa svim svojim pripadajućim potocima i kanalima su kontaminirani ambalažom od pesticida. Od Zemunika, Raštana, Sikova, Tinja, Kakme vodom plutaju plastične boce rogora, cidokora. confidora, dursbana,... kilometri plastinih crijeva sistema kap na kap, odbačeni tv aparati pa do životinjskih lešina. Nema što nema. Da, nema ribe. Nekad su ovi kanali bili mrijestilište šarana i babušaka . Jegulja je bilo u izobilju. Već godinama nitko nije ribu u kanalu. Po mom mišljenju voda u Vranskom jezeru je u velikoj mjeri onečišćenja pesticidima. Bolja situacija nije ni na samom vodocrpilištu Kakma. Na stotinjak metara od same pumpe (uzvodno) odlaže se isti ovakav otpad. Koliina otpada nije zanemariva (uraditi ću par fotki te ih poslati redakciji ZL). Uz to , u neposredno okružju, su plantaže voća i povrća. Zanima me dali netko kontrolira ispravnost vode na izvorištu Kakma? Pozdrav. M.V.