Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

FRED MATIĆ Da je svih 1600 novih branitelja bilo u komi po hrvatskim bolnicama, nemoguće da bi se svi nakon toliko godina sjetili da su branitelji!

25.02.2019. 14:27
FRED MATIĆ Da je svih 1600 novih branitelja bilo u komi po hrvatskim bolnicama, nemoguće da bi se svi nakon toliko godina sjetili da su branitelji!


SDP je velika hrvatska stranka i kao takva uvijek je bila jasnog stava o Domovinskom ratu i doprinosu hrvatskih branitelja za slobodu Hrvatske. Zato ne dopuštamo nikome monopol na patriotizam. Hrvatski branitelji se nisu borili za stranku nego za slobodnu i prosperitetnu Hrvatsku, Hrvatsku jednakih šansi, rekao je danas na osnivanju Savjeta za ratne veterane SDP-a Zadarske županije predsjednik Savjeta za ratne veterane SDP-a Vinko Kovačić.
Tom prilikom predstavljen je i novoizabrani predsjednik savjeta Žarko Barkić iz Vrsi. No, SDP ovi ratni veterani nisu predstavili program rada iako je, kako kaže Vinko Kovačić, program napravljen. Kovačić je naglasio kako 7 ministara Vlade Zorana Milanovića: Ranko Rajko Ostojić, Orsat Miljanić, Željko Jovanović, Fred Matić, Ante Kotromanović i 80% hrvatskih ratnih veterana koji su se nakon završetka rata vratili svojim obiteljima, dijele životne izazove kao i svi građani Hrvatske.
– Razlog pojačanog djelovanja našeg Savjeta je to što je ova Vlada predvođena HDZ-om, medu prvim potezima nakon dolaska na vlast, nastavila manipulaciju ratnim veteranima. Zato ćemo, kad nam građani ukažu povjerenje, najprije zaustaviti stjecanje statusa hrvatskih branitelja četvrt stoljeća nakon završetka rata i zaustaviti netransparentno dodjeljivanje novca za HVO. Vratit ćemo se uspješnim projektima i aktivnostima u kojima smo prekinuti dolaskom ove “tutti – frutti” vlade. Imat ćemo pošten odnos prema ratnom veteranu pojedincu temeljen na ratnom putu, nasuprot stranačkoj vojsci predvođenoj sinekurama ovisnih predsjednika. Malobrojnih, ali grlatih i dobro organiziranih „izvođača radova", kazivao je Kovačić nazivajući branitelje – prosvjednike iz šatora u Savskoj.
Bivši ministar branitelja Fred Matić rekao je da je nedavno namjerno lansirao laž kako je prošle godine, status hrvatskih branitelja steklo čak 8.000 novih branitelja.
– Znao sam da će se HDZ odmah javiti. Uhvatio se za to, te je ministarstvo izdalo priopćenje da je taj status prošle godine steklo “samo” 1.620 novih branitelja. Da su svih 1.600 bili u komi u hrvatskim bolnicama, nemoguće je da su se nakon tolikih godina, svi sjetili da su hrvatski branitelji. To je kupovina novog biračkog tijela na račun hrvatskih građana, rekao je Fred Matić.
Bivši ministar je upozorio da će Republika Hrvatska od 1. siječnja 2019. dobiti još 10, 15, 100 tisuća hrvatskih branitelja, ali bez dodatnih sredstava u državnom proračunu. Riječ je o pripadnicima HVO-a.
– Prema odredbi koje se ni Mile Budak u NDH ne bi sjetio, prava koja pripadaju hrvatskim braniteljima se dodjeljuju samo državljanima Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine. Mi smo jako ponosni što smo u hrvatskim postrojbama imali branitelje drugih nacionalnosti. Po tim odredbama, ako je ista granata ranila Jozu, Jovu i Jusufa, samo Jozo ima prava, a Jovu i Jusufa tko šiša. Ako ponovno budemo u prilici, prema pripadnicima HVO ćemo se u budućnosti odnositi pošteno, ali nikako dodvornički i time kupovati glasove, rekao je Fred Matić.
Matić je najavio i ponovnu objavu registra hrvatskih branitelja, ali je naglasio da Savjetu za ratne veterane SDP- a pripadaju i partizani. Što više, Savjetu mogu pristupiti svi branitelji i ratni veterani, a ne samo branitelji članovi SDP-a.
– To je važno reći baš ovdje u Zadru. Da nije bilo tih partizana, kojih se desničari tako žestoko odriču, Zadar bi bio talijanska Zara, a njegov gradonačelnik puno poznatija osoba nego što je ovaj sadašnji. Pripadnici NOP-a su u Drugom svjetskom ratu uspostavili granice današnje Hrvatske, a hrvatski branitelji su ih obranili, dodao je Matić rekavši da će se SDP boriti za status svih hrvatskih ratnih veterana, ali ne kupujući ničiju naklonost.