Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Osvijestiti kod mladih osoba potrebu izlaska iz nasilne veze!

25.02.2019. 10:30
Osvijestiti kod  mladih osoba  potrebu  izlaska iz  nasilne veze!


U Gradskoj knjižnici Zadar predstavnici zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo i Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru, u sklopu 12. Tjedna psihologije, predstavili su aktivnosti na projektu  prevencije nasilja u mladenačkim vezama u Zadarskoj županiji. Riječ je  o zajedničkom projektu ove dvije zadarske ustanove s ciljem prepoznavanja i sprječavanja nasilja u vezama između bliskih osoba, prije svega  ljubavnim, ali i prijateljskim.


Izborni kolegij
Kako je na početku predstavljanja projekta istaknula izv. prof. dr. sc.  Vera Ćubela Adorić sa Sveučilišta u Zadru, radionice o prevenciji nasilja  u bliskim vezama, koje zajedno s profesoricom izvode studenti koji su  odslušali kolegij Prevencija nasilja u bliskim vezama, već dulje vrijeme se  provode u sklopu Tjedna psihologije Odjela za psihologiju, a odnedavno  su dopunjene i suradnjom sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar.
Inače, izborni kolegij Prevencija nasilja u bliskim vezama vrlo je popularan među studentima, ne samo psihologije, a o ciljevima koji se žele  postići ovim preventivnim programom profesorica Vera Ćubela Adorić  je kazala:
– Cilj je da mladi uspješno prepoznaju često suptilne oblike nasilja i  pritisaka u bliskim vezama i da ne pristaju na ponašanje partnera koje  im ne odgovara. Također, važno je da mlade osobe bolje upoznaju vlastito ponašanje kojim ugrožavaju druge, kao i da osobe koje se nađu u vezi koja je nasilna shvate da je u redu potražiti pomoć, kazala je prof.  Ćubela Adorić, naglašavajući da je polaznike radionica važno osvijestiti  da ni pod kojim uvjetima nasilje u bliskim vezama nije prihvatljivo i da  za njega nema opravdanja.
Dugoročna održivost ovog programa, za kojim je u svakodnevnom  životu nažalost sve veća potreba, postići će se, istaknuto je dalje,  uvođenjem ovog izbornog kolegija i na druga sveučilišta, te njihovim  odabirom i od strane ostalih studenata, a ne samo psihologije.
Radionice o prevenciji nasilja u mladenačkim vezama provode se u  školama ne samo u Zadru već i u drugim gradovima Zadarske županije,  a cilj je da ih svake godine prođe što veći broj mladih, posebno srednjoškolaca.
O aktivnostima i radu Službe za mentalno zdravlje Zavoda za javno  zdravstvo Zadar nazočne studente psihologije upoznala je voditeljica  Službe dr. Stela Klepac Erstić.
Ona je tako navela i brojne projekte koje ova služba pri zadarskom ZJZ  provodi na prevenciji svih vrsta ovisnosti, očuvanju mentalnog zdravlja  stanovništva, te posebno onima usmjerenima na sprječavanje nasilja  među mladima, osobito osnovnoškolcima, kao što je radionica  "Vršnjačko nasilje".


Suradnja  ZJZ s Odjelom za psihologiju
Suradnja Službe s Odjelom za psihologiju rezultirala je organiziranjem  niza radionica za učenike srednjih škola izvan Zadra, u gradovima u kojima Služba ima svoja Savjetovališta za mentalno zdravlje, pa su tako radionice održane u Obrovcu, Pagu, Biogradu, a planiraju se i u drugim  gradovima kako bi obuhvatile što veći broj učenika.
O tome kako je došlo do međusobne suradnje na ovom projektu govorila je djelatnica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, prof.  psihologije Dora Srdelić Ljubičić, koja je naglasila veliku potrebu za  ovakvim vidom osvješćivanja mladih.
– Koliko je ovo bitna tema najviše vidimo u radu s klijentima, s mladim  ljudima koji su doživjeli nasilje od bliske osobe. Takvo iskustvo na mladu  osobu ostavlja velike posljedice i traumu, te je potreban dug period oporavka, kazala je psihologinja Dora Srdelić Ljubičić i naglasila da ovaj projekt treba osvijestiti kod mladih osoba potrebu izlaska iz nasilne veze.
U budućnosti, navedeno je još, planiran je nastavak i proširenje provedbe radionica, kao i tiskanje letka na temu prevencije nasilja u vezama  mladih.
Navedimo i kako su prije samog predstavljanja ovog projekta održane  radionice koje je vodila izv. prof. dr. sc. Vera Ćubeća Adorić za studente s  Odjela psihologije. Radionice su se sastojale od niza aktivnosti usmjerenih na prepoznavanje (ne)poželjnog ponašanja u vezi i prava koja svatko  ima u vezi, te na razvoj nekih komunikacijskih vještina koje pomažu razvoju i čuvanju odnosa. Također, na radionicama je bilo riječi i o aktivnostima čiji je cilj osvijestiti očekivanja, uvjerenja i stereotipe o ljubavnim  vezama kao i načine na koje možemo pomoći osobi koja je u nasilnoj vezi.