OTPAD I GRAD Odobrene lokacije, podzemni kontejneri na Poluotoku već do ljeta!

Slika korisnika mkvanja
Zadarska Čistoća pred operativnim dijelom važnog projekta
Odobreno nam je 10-tak lokacija na rubnim dijelovima stare gradske jezgre (Poluotoku). Tako će, između ostalog, dvije lokacije za podzemne kontejnere biti na potezu Obala kralja Petra Krešimira IV., a ta nova tehnologija odvoza otpada iz stare gradske jezgre nalazi se i u novom Planu gospodarenja otpadom Grada Zadra, kazao je Maračić
Karla BELANČIĆ
Drago Maračić, direktor Čistoće pored spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

Zadarska Čistoća je ustrajanjem na projektu podzemnih kontejnera uspješno došla u fazu da se može pohvaliti kako uskoro slijedi i operativni dio. Financijska sredstva su osigurana, a u suradnji s Upravnim odjelom za komunalne djelatnosti, jedan elaborat je već poslan Konzervatorskom odjelu, doznajemo od direktora Čistoće, Drage Maračića. U tom elaboratu, kako ističe Maračić, navedene su lokacije za koje se smatra da su dobre za opremanje s podzemnim kontejnerima.

Stižu spremnici

- Odobreno nam je 10-tak lokacija na rubnim dijelovima stare gradske jezgre (Poluotoku). Tako će, između ostalog, dvije lokacije za podzemne kontejnere biti na potezu Obala kralja Petra Krešimira IV., i ta nova tehnologija odvoza otpada iz stare gradske jezgre nalazi se i u novom Planu gospodarenja otpadom Grada Zadra, kazao je Maračić naglasivši kako će se, po novom, iz stare jezgre kućni otpad odvoziti isključivo putem podzemnih kontejnera. Kad se rubni dijelovi opreme s podzemnim kontejnerima, dosadašnji kontejneri s ulica bit će povučeni.

Maračić je naglasio kako Čistoća upravo pregovara s Konzervatorima i Upravnim odjelom za komunalne djelatnosti o vrsti tehnologije podzemnih kontejnera te će se odabrati ona najprikladnija, kao i financijski najpristupačnija.

- Ne znam točno koliko će to sve trajati, Mi ćemo u što skorijem roku pokrenuti nabavku, no ona podliježe Zakonu o javnoj nabavi, Nadam se da ćemo to uspjeti realizirati do sezone 2019., kaže Maračić dodajući kako je riječ o spremnicima koji su montirani pod zemljom.

- Moći će se dvojeno odlagati otpad, posebno miješani komunalni otpad, posebno reciklabilni (papir i plastika), i posebno biorazgradivi otpad. S obzirom na to da će biti stacionirani pod zemljom, građani će pravovremeno dobiti kartice s kojima će moći pristupiti spremnicima i odlagati otpad. Samim time, pristup će biti onemogućen životinjama, a samo odlaganje će biti urednije, pojašnjava Maračić dodajući još kako bi Fond za zaštitu okoliša trebao raditi objedinjenu javnu nabavu spremnika za biorazgradivi otpad za cijelu Hrvatsku. Vrijednost nabave je oko 315 milijuna kuna za ukupno 1 milijun i 500 tisuća spremnika.

- Mi smo u prošloj godini sa smeđim spremnicima kompletirali rubne dijelove grada. Novi i Stari Bokanjac, Dračevac, Ploče, i Crno, pokriveni su spremnicima za odlaganje biorazgradivog otpada, s tim da je Bokanjac pokriven i sa spremnicima za reciklabilni otpad (papir i plastika), kazao je Maračić dodavši kako je za ostatak grada pokrenuta javna nabava.

Naplaćivat će se spremnik za miješani komunalni otpad

- Petsto spremnika za biorazgradivi otpad stiže kroz mjesec dana, a poučeni iskustvima, osigurali smo i umetak od biorazgradive vrećice što znači da ćemo nakon svakog pražnjenja mi stavljati nove vrećicu unutar spremnika, objasnio je dodavši kako je obavljena i nabava spremnika za reciklabilni otpad, te se za Grad Zadar očekuje oko 20 tisuća spremnika. Samim time, vrećice za odlaganje papira i plastike, koje su od 2009. godine bile besplatne za građanstvo, odlaze u povijest.

- Osim što će i dalje postojati „eko otoci“ na kojima se nalaze i kontejneri za metal i staklo, te naravno dva reciklažna dvorišta, po novome će žuti spremnik za reciklabilni otpad također služiti i za odlaganje metalnog i staklenog otpada (s time da ih građani odvoje u zasebne vrećice), pa i to ide na sortiranje, kazao nam je Maračić pojasnivši kako se sve spaja u novi žuti spremnik.

- Na taj potez smo se odlučili jer te dvije vrste otpada u konačnici ima jako malo. Svega 3%,zato što je 97% ambalaže pokriveno s povratnom etiketom, sve staklene boce su predviđene za povrat u trgovine, pa nam ostaju staklenke od marmelade, kave, i sl. Što se tiče metane ambalaže, od pića je sve povratno, pa se ostatak svodi na uglavnom poklopce i manje limenke od povrća i sl., objašnjava Maračić istaknuvši kako će se naplaćivati jedino pražnjenje spremnika za miješani komunalni otpad.

- Čipirat će se spremnik za miješani komunalni otpad, i jedino će se on i naplaćivati, odnosno njegovo pražnjenje. Odvoz preostala dva spremnika (za reciklabilni i biorazgradivi otpad) bit će besplatan, s time da će se plastika i papir odlagati u jednoj kanti, a Čistoća će to naknadno sortirati. Morali smo izbaciti vrećice jer nisu davale rezultate koje moramo ostvariti, a to je da udio komunalnog otpada koji se reciklira treba biti povećan do 50%, naglašava Maračić.

Objasnio je i nesporazum oko odvoza različitog smeća istim kamionom.

Cijene i kazne

- Vidim da imamo dosta takvih reklamacija pa želim građanima objasniti da mi ne odvozimo različiti otpad u isto vrijeme, tj. istim kamionom. U jutarnjoj smjeni prikupljamo miješani komunalni otpad (zeleni kontejner), u popodnevnoj smjeni prikupljamo biorazgradivi i reciklabilni/ambalažni otpad. Mi nemamo druge kamione nego ove, stoga nakon prve smjene peremo kamione i nastavljamo u drugoj smjeni s drugom vrstom otpada, pojašnjava Maračić, svjestan kako će ljudima trebati vremena da se naviknu na „urednije“ sortiranje.

- U slučaju da ljudi i dalje budu odlagali otpad neuredno ili uz cestu, unatoč podzemnim kontejnerima, čipiranju i novim spremnicima, morat ćemo angažirati i Komunalno redarstvo jer je riječ o prekršaju koji će se novčano kažnjavati, otkriva Maračić.

Trenutno je na računu Čistoće iskazana cijena minimalne javne usluge, a kada se sustav kompletira s čipovima i spremnicima, još će se dodati i stavka pražnjenja spremnika. Stvar je u tome, navodi Maračić, da će se oni, koji se ne budu pridržavali sortiranja otpada, „kažnjavati“ tako da će im se povećati cijena odvoza (jer će se spremnik za miješani komunalni otpad brže puniti što podrazumijeva i češću uslugu pražnjenja).

Uskoro i čipiranje

Uskoro kreće i čipiranje spremnika za otpad, najavio je Maračić.

- Čipovi su došli i slijedi nam obilazak kućanstava i zgrada, čipiranje i označavanje spremnika (svaki spremnik imat će naljepnicu). Krećemo za mjesec dana, ali još ćemo prije svega ljude obavijestiti o svemu putem medija i naše web stranice, najavljuje Maračić podsjećajući da građani imaju pravo i na jedan besplatni odvoz godišnje do 2 kubika glomaznog otpada. Za sav otpad koji prelazi 2 kubika, tu su reciklažna dvorišta u Gaženici i na ulazu na odlagalište gdje se može besplatno odlagati,u neograničenim količinama.

Moja Čistoća

Građani imaju mogućnost i otvoriti i račun „Moja Čistoća“, personaliziranu on-line uslugu ČISTOĆE d.o.o. – ZADAR koju mogu koristiti svi korisnici usluga iz skupine kućanstava. Jednostavnom registracijom na uslugu korisniku se omogućuju uvid u njegove račune, stanje duga, raspored odvoza otpada (komunalni otpad, papir, plastika) te odabir načina primanja računa (elektronički ili papirnati račun). Podaci potrebni za registraciju su OIB i šifra kupca nositelja plaćanja, a vidljivi su na svakom računu Čistoće d.o.o. – Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)