Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SAT POVIJESTI Vukovarsko svjetlo mira putovalo sa svijeće na svijeću

25.02.2019. 10:00
SAT POVIJESTI Vukovarsko  svjetlo mira  putovalo sa  svijeće na  svijeću


Glazbeno-scenski spektakl "Bitka za Vukovar" u školskoj športskoj dvorani Osnovne škole Pakoštane dočarao je žiteljima  Općine Pakoštane kako je izgledala obrana našeg herojskog grada, ali i  kako je stvarana Hrvatska početkom 90-ih godina.
"Bitka za Vukovar" je podsjetila na sve strahote rata, ali i neizmjernu  hrabrost hrvatskih branitelja. Sama predstava je edukativnog karaktera,  a tijekom projekcije filma bili su korišteni specijalni svjetlosni i zvučni  efekti.
– Ovo je sat povijesti s porukom da naša unučad, djeca i mladi moraju  saznati našu noviju hrvatsku povijest, da se ona nikada ne smije zaboraviti, kazao je Slavko Maksan, predsjednik pakoštanskog Općinskog vijeća.
Posebno efektan trenutak bilo je početak nastupa i ulazak „Vukovarskog svjetla mira“ koje se na simboličan način, prenošenjem sa svijeće  na svijeću proširilo cijelom dvoranom i tako prezentiralo jedinstvo hrvatskog naroda posebno izraženo upravo tijekom Domovinskog rata.
Obred blagoslova svijeća je predvodio Jure Zubović, župnik.
– U obranu grada Vukovara stala su 1.083 čovjeka koji su puna tri mjeseca odolijevali napadima 60.000 neprijateljskih vojnika, kazao je Damir  Markuš po čijoj je knjizi “58-Kako smo branili Vukovar i Bogdanovce” i  knjizi “Bitka za Vukovar” Damira Plavšića upriličen ovaj jedinstveni događaj koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.
Sudjelovali su djeca i odrasli iz KUD-a Pakoštane i KUD-a Sv. Ante iz  Draga te učenici OŠ Pakoštane, Vitezovi vranski, Pakoške mažoretkinje,  vatrogasci, športaši i drugi. Program je vodila Vlatka Vučić Marasović.
– U ovoj predstavi autori su na specifičan način pokazali nedavnu hrvatsku povijest te uz lajtmotiv isječaka iz potresnih knjiga kombinirali  hrvatsku povijesnu baštinu te pokušali uspostaviti emotivni odnos sa  svima koji su predstavu gledali ili u njoj sudjelovali, kazala je Danijela  Vulin, direktorica općinske Turističke zajednice uputivši zahvale svim  sudionicima te Općini, načelniku Milivoju Kurtovu i predsjedniku Vijeća  Maksanu, župniku don Juri te Andriji Vanjaku, ravnatelju OŠ Pakoštane.