Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Butković: Zadar je perjanica turizma i gospodarstva

26.02.2020. 06:30


Zadarska županija jučer je bila domaćin svečanog potpisivanje Ugovora i Sporazuma vezanih za sufinanciranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture, te Ugovora i Sporazuma vezanih za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.
Sporazumi su potpisani između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Županijske lučke uprave i načelnika općina kojima je Ministarstvo dodijelilo sredstva, a potpisivanju su, osim ministra Olega Butkovića i državnog tajnika Josipa Bilavera, nazočili ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola te načelnici općina Pakoštane, Novigrad, Kolan, Starigrad, Kali, Pašman i Sveti Filip i Jakov.
Naime, kako je naglašeno u uvodnom govoru, Ministarstvo provodi projekt izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture. Na svojim proračunskim stavkama osigurava značajna sredstva za navedeni projekt, tako i ove godine ima osigurana 82 milijuna kuna za ulaganja u luke od županijskog i lokalnog značaja.


Renesansa lučke infrastrukture
Nazočnima se prvi obratio župan Božidar Longin ističući kako je ministar Butković ovdje uvijek rado viđen gost te kako su zadovoljni zbog 12 milijuna kuna potpisanih ugovora od kojih će općine dobiti svaka po dio.
– Ovo je jedan dobar primjer kako s tri razine možemo puno napraviti, a najbolji je primjer za to je općina Pakoštane i luka u Dragama. Zadnjih nekoliko godina imamo renesansu lučke infrastrukture jer je cijelo priobalje i otočje županije jedno veliko gradilište. Nemojmo zaboraviti dvije ribarske luke, Lamjanu i Gaženicu te novu luku u Salima koja će se početi raditi tijekom ljeta. U svakoj od priobalnih i otočnih općina gotovo na mjesečnoj bazi nešto napravimo podižući nivo infrastrukture. Sretan sam zbog toga jer ne samo da se radi u priobalnim općinama, već sam s ministrom razgovarao i o cestovnoj mreži te o nekim drugim projektima i zaista sam optimist. Držim da je ovo dobar put te još jednom zahvaljujem resornom ministru i cijeloj hrvatskoj Vladi koja je prepoznala da samo dobrim ulaganjima u infrastrukturu možemo napraviti jedan veliki iskorak u pogledu turizma i u svakom drugom pogledu, kazao je Longin, napominjući kako je njegova najbolja socijalna politika zapravo gospodarska politika, a da bi ona bila jaka mora se prije svega raditi na infrastrukturi.


Pohvalio Županijsku lučku upravu
Uslijedilo je potpisivanje ugovora s ravnateljem Županijske lučke uprave, Davorom Škibolom, potom i s načelnicima općina kojima su dodjeljena sredstva. Prvi je ugovor potpisao načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov, potom načelnik Novigrada Joso Klapan, Kolana Marin Pernjak, Starigrada Krste Ramić, Kali Marko Kolega, Pašmana Krešimir Ćosić te Svetog Filipa i Jakova Zoran Pelicarić.
Nakon potpisivanja ugovora, nazočnima se obratio ministar Butković napominjući kako su dan ranije i u Splitu potpisali ugovore za obnovu lučke infrastrukture.
– Zadarska je županija zasigurno jedna od najrazvijenijih u Hrvatskoj po pitanju puno toga, a najbitnije su gospodarske aktivnosti te čestitam županu, naravno i svim ljudima koji su zaslužni za to da je Zadarska županija perjanica ne samo u turizmu, nego i u gospodarstvu. Tu moram pohvaliti i Županijsku lučku upravu koja kroz čitavo ovo vrijeme dobro radi, kao i njenog ravnatelja koji je pripremio puno projekata. Ako nema onoga što radi baza, onda ni Ministarstvo ne može odobravati sredstva i kanalizirati ih prema europskim fondovima. Na hrvatskoj smo obali pokrenuli tu renesansu jer se danas ulaže oko 800 milijuna kuna u pomorsko dobro, lukobrane, rive i tu treba zahvaliti najprije europskim fondovima jer nam je na raspolaganju 110 milijuna eura, pojasnio je ministar, napominjući kako se ovdje provode dva europska projekta.




Ponosan sam na to koliko radimo
– Jedan je luka Tkon, kao prva luka u Hrvatskoj za koju smo potpisali za sredstva EU fondova, luka Sali za koju je u tijeku postupak javne nabave te vjerujem da će se što prije početi raditi i taj novac potrošiti. Ukupno je to 100 milijuna kuna za dva projekta i tu čestitam županu i zahvaljujem na pripremljenosti tih projekata. Jako je dobro da mi koji živimo uz more i od mora znamo što znači graditi luke i obnoviti lukobrane i rive. To je, osim zaštite akvatorija, lice i naličje svakog primorskog mjesta i u tom smislu to podiže i kvalitetu mjesta. Zaista sam kao ministar ponosan na to da puno radimo i da smo u sklopu Ministarstva osigurali sredstva koja dodjeljujemo lučkim upravama, gradovima i općinama, poručio je na kraju ministar Butković dodajući kako svima zahvaljuje te se veseli da će i u ovoj godini iznaći još sredstava da im još malo pomognu.


»Držim da su ovi lučki projekti dobar razvojni put. Resorni ministar i hrvatska Vlada su prepoznali da samo dobrim ulaganjima u infrastrukturu možemo napraviti jedan veliki iskorak u pogledu turizma i u svakom drugom pogledu
Božidar Longin, župan


Koliko je koja općina dobila?
Gradovi i općine Zadarske županije, temeljem jučer potpisanih ugovora dobili su sredstva za sljedeće projekte: Općini Novigrad za "Izgradnju potpornog zida i invalidskog pristupa u more na glavnoj plaži u Novigradu" odobreno je 400 tisuća kuna, Općini Kolan za "Uređenje šetnice uz more Gajac – Mandre" 70 tisuća kuna, Starigradu za "Uređenje i sanacija pomorskog dobra u općoj upotrebi na području općine " 400 tisuća kuna, Općina Kali za "Sanaciju obalnog pojasa Općine Kali – rta Artina" dobila je 400 tisuća kuna, Općina Pašman za "Sanaciju pomorskog dobra Ždrelac – Gladuša" također 400 tisuća kuna, kao i Općina Sveti Filip i Jakov za "Sanaciju lučice "Konteov mul".