Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Filip Zubčić nema veze s Pridragom

25.02.2020. 15:39


PRIDRAGA – Filip Zubčić, naš vrhunski skijaš koji je prije par dana osvojio utrku veleslaloma na Svjetskom kupu u Japanu, ne vuče podrijetlo iz Pridrage!
Tako bi glasio demanti brojnih članaka po lokalnim zadarskim portalima i drugim medijima koji su ovog fenomenalnog skijaša, zbog njegova prezimena Zubčić, »vezali« uz Pridragu, pa smo tako nakon njegova podviga u Japanu mogli čitati brojne naslove tipa »Pridraga puca od ponosa« i tome slično. Kada je u siječnju ove godine Filip Zubčić osvojio drugo mjesto na veleslalomu u švicarskom Adelbodenu, neki su ga lokalni mediji, po istoj »špranci«, slavili kao Pridražanina, pa je tako na jednom portalu osvanuo naslov »Pridraga ima srebro«.
Sasvim je normalno, čak i razumljivo i pohvalno da se mala mjesta ponose uspjesima svojih mještana ili onih koji vuku podrijetlo iz njihova kraja. Tako je i s velikim Lukom Modrićem kojega slavi ne samo Hrvatska i Zadar, nego i njegov Obrovac, pa čak i zaseok Modrići odakle potječe Lukina obitelj.
Ali, ne može se tako predstavljati nekoga čije se podrijetlo ne može sa sigurnošću vezati za određeni toponim ili neki zemljopisni kraj.
O tome smo jučer razgovarali s majkom Filipa Zubčića, gospođom Jasnom, koja nam je vrlo ljubazno objasnila da vezivanje Filipova podrijetla s Pridragom nema nikakvog uporišta. Nemam naravno ništa protiv novinara koji tako pišu, čak razumijem taj fenomen da se uspješne sportaše posebno doživljava i slavi u kraju iz kojega potječu, ali u ovom slučaju to je naprosto činjenično pogrešno, kazala nam je majka Filipa Zubčića.
Naime, Filipov otac je rođen u Zagrebu, a i njegov djed je dakle tada već živio u Zagrebu. A Filipov pradjed je podrijetlom iz Lovinca (Sveti Rok), dakle, iz Like, a ne iz Pridrage.
E, sada, odakle mi vučemo podrijetlo od prije tisuću godina, to ne znamo, to nitko ne zna za sebe, simpatično je reagirala gospođa Jasna, naglašavajući da nikoga ovime ne želi povrijediti, da je zahvalna svima na iskrenim čestitkama i veselju koje dijele s Filipovim uspjehom, ali da se činjenice ipak moraju uvažavati, odnosno da to naglašavanje mjesta Pridraga uz njegov uspjeh nema nikakva smisla.
Dakle, ako bi se baš nekako uporno htjeli baviti Filipovim podrijetlom (što naravno u ovom kontekstu njegova sportskog uspjeha uopće nije važno), onda bismo mogli reći da je on podrijetlom iz Like. Ne iz Pridrage.
Obitelj Filipa Zubčića za zadarski kraj danas vezuje jedino njihova vikendica na Pašmanu, ali ni ona nije rezultat nekog nasljedstva ili podrijetla, nego su je kao obitelj kupili na ovome otoku.


PORTALI OBJAVILI KAKO "PRIDRAGA PUCA OD PONOSA"
Lokalni zadarski portali i drugi mediji koji su ovog fenomenalnog skijaša, zbog njegova prezimena Zubčić, "vezali" su uz Pridragu, pa smo tako nakon njegova podviga u Japanu mogli čitati brojne naslove tipa "Pridraga puca od ponosa" i tome slično