Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Šest radova izravno vezano uz prošlost zadarskog područja

26.02.2020. 12:15


Jučer je u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru predstavljen novi 61./2019. broj Radova ove znanstvene institucije. Riječ je o temeljnom znanstvenom časopisu za istraživanje zadarske prošlosti, pokrenutom još 1954. godine kao prvi zadarski znanstveni časopis od kada izlazi kontinuirano kao jedna od vodećih znanstveno-povijesnih publikacija na području Dalmacije i Hrvatske.
Radovi su ujedno i jedini časopis iz Hrvatske iz područja povijesnih znanosti, od njih 12, koji je indeksiran u Web of Science Core Collection (WoSCC) međunarodnoj bazi podataka.


Radovi se »šire«
– U 61. broju objavljeno je ukupno 15 znanstvenih radova, od kojih je šest izravno vezano uz prošlost zadarskog područja, kaže upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru izv. prof. dr. sc. Tado Oršolić, te ističe da je od svog izlaženja časopis tematski bio usmjeren na zadarsku regiju i Sjevernu Dalmaciju, te je oko 70 posto znanstvenih i stručnih radova bilo vezano za ovo područje, dok se posljednjih nekoliko godina Radovi »šire« i na nacionalne teme koje obuhvaćaju i povijest drugih dijelova Hrvatske, kao i povijest Hrvata u BiH i u drugim zemljama.
U dugom razdoblju postojanja, doznajemo dalje, u Radovima je do sada objavljeno ukupno 976 znanstvenih i stručnih radova tiskanih na 23.940 stranica, čime je dan izniman znanstveni doprinos proučavanju prošlosti Zadra i zadarske okolice.
Časopis ima kontinuitet izlaženja sve do današnjih dana, a jedino je promijenjen njegov naziv jer je prvi broj počeo izlaziti pod nazivom Radovi Instituta JAZU u Zadru, dok od 1991. godine nosi sadašnji naziv.


Važna znanstvena publikacija
Radovi su od 2011. godine svrstani u kategoriju časopisa A1, koji su po vrsnoći izjednačeni s časopisima s međunarodno priznatom recenzijom. Osim u Web of Science Core Collection (WoSCC) Radovi Zavoda u Zadru indeksirani su još u sljedećim bazama podataka: Scopus, Historical Abstract i European Reference Index for Humanities and the Social Sciences (ERIH PLUS). Također, časopis je dostupan u digitalnom obliku na portalu znanstvenih časopisa: RH HRČAK, zatim DIZBI (Digitalna zbirka HAZU gdje su dostupni Radovi od prvog broja) i EBSCO Publishing (Sjedinjene Američke Države). Od 2017. Radovima je dodijeljen DOI (digitalni identifikator objekta koji se koristi za identifikaciju svih vrsta građe – knjiga, časopisa, zbornika s konferencija i dr.) U ovoj važnoj znanstvenoj publikaciji svoje radove objavljivali su, među ostalima, Stjepan Antoljak, Grga Novak, Mate Suić, Seid Traljić, Vinko Foretić, Ante Strgačić, Oliver Fijo, Ivo Petricioli, Ivo Fisković, Šime Batović, Zdenko Brusić i mnogi drugi.
Novi 61. broj Radova predstavili su akademik i glavni urednik Nenad Cambi, dr. sc. Ana Jordan Knežević, dr. sc. Nikola Markulin i izv. prof. dr. sc. Ante Bralić.