Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

»Ugrožena priroda« kao opomena današnjem čovjeku

26.02.2020. 17:30


Zadarski akademski slikar, Mirko Marušić, nakon samostalne izložbe u Zadru koja se održala u travnju mjesecu prošle godine, zakoračio je 12. veljače u metropolu gdje mu je Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad, priredio još jednu samostalnu izložbu koju se može pogledati do 4. ožujka u galeriji »Idealan Grad«, u Zagrebu.
Velike dimenzije platna ovog slikara, posebno su zainteresirale publiku koja je došla na otvorenje njegove izložbe koja nosi simboličan naziv »Ugrožena priroda«. Uz brojne posjetitelje koji su dali obol otvorenju izložbe ovog mladog umjetnika, posebnu radost, kako kaže Marušić, doživio je kada je vidio svoje kolege sa Akademije koji su mu svojim dolaskom dali podršku i vjetar u leđa za daljnje likovno stvaralaštvo.
Ovaj mladi slikar i srednjoškolski profesor, definitivni je zastupnik slika velikih dimenzija za koje kaže da u svojoj veličini te slike skrivaju minimalistički štih.


Velika platna
-Dimenzije mojih radova su 170 cm x 120 cm, a jedna je čak i nešto veća, čak 250cm x130 cm, rekao je Marušić, nadodavši kako zahvaljujući velikom formatu uz bogati kolorit postiže veći efekt kod gledatelja, kod kojeg uspijeva stvoriti bolji vizualni aspekt.
Marušić uvijek kreće od ideje koju dugo nosi u sebi prije nego li ju prenese na platno.
-Radim kombiniranom tehnikom, tako što prvo ugljenom skicu nanesem na platno i to mi oduzme najviše vremena, ali mi to ne predstavlja nikakav problem, jer tako volim raditi, pojasnio je mladi slikar, istaknuvši kako je potrebno ideju koju nosi sa sobom transformirati nakon čega ona može tek postići svoj stvarni izgled na platnu kroz akril, a potom i uljenom bojom, koju često koristi u svojoj tehnici slikarstva.


»Svjestan sam da ne živimo u 18. stoljeću, i nisam protiv modernizacije i razvoja društva, ali na neke aktivnosti treba pripaziti i biti u skladu sa prirodom, a ne ju ubijati
Mirko Marušić




Umjetnik se rado poziva na naziv izložbe koja je postavljena u Zagrebu i koja se sastoji od šest izložbenih eksponata koji direktno impliciraju ugrozu čovjeka, kojeg doslovno ovaj umjetnik tjera na razmišljanje, ali i na aktivno sudjelovanje u zaštiti prirode.
-Sam naziv izložbe »Ugrožena priroda«, došao je sasvim slučajno, jer nisam htio previše komplicirati da ne bih izgubio njezino direktno značenje. Moj likovni prikaz zaista ima veze s ugroženom prirodom, istaknuo je slikar, nadodavši kako pritom ne misli na odvojene dijelove prirode poput drveta, ili cvijeća, već na život općenito, jer da smo svi mi dio prirodnog lanca što se na žalost često puta zaboravlja.


Apel čovjeku
Na Marušićevim slikama čovjek nije odvojen od prirode. On figuracijama likova prikazuje povezanost pojedinca sa okolišem, te kako kaže, sa svojim radovima pokušava apelirati na svijest čovjeka, jer mu je to kao umjetniku i zadatak.
-Najviše me zanima priroda. Ona je glavna inspiracija i pjesniku, i skladatelju pa tako i slikaru. Kao mladom umjetniku teško mi je gledati kako se priroda ubija i postaje sve više asfaltirana. Svjestan sam da ne živimo u 18. stoljeću, i nisam protiv modernizacije i razvoja društva, ali na neke aktivnosti treba pripaziti i biti u skladu sa prirodom, a ne ju ubijati. Zato apeliram na čovjeka kroz svoje radove kako bi probudio njegov interes prema prirodi koja je izvor života, zaključio je Marušić.


Marušić je »zagazio« u novi ciklus
-Apstraktne geometrijske slike su moj novi moment u slikarstvu u kojima sam izbacio figuraciju i ubacio mrežu. Nadam se odrođenom auditoriju koji će prepoznati ovaj moj novi potpis u slikarstvu, poručio je Marušić.