Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ABA LIGA Na Višnjiku stanuju najbolja obrana i drugi najgori napad regije

25.02.2021. 16:20


Dvotjedna pauza zbog reprezentativnih obveza i odigravanja nacionalnih kupova dobro je vrijeme za statistički presjek regionalne sezone. Premda je Zvonko Mihajlovski davnih dana kazao da je statistika kao bikini – otkriva sve, a ne pokazuje ništa; brojke uklopljene u analitički kontekst mogu puno toga kazati o događanjima na parketu, kako u momčadskom tako i u individualnom smislu. Iako je u ABA ligi do sada službeno odigrano 18 kola, sve predviđene izazove uspjela su odraditi samo dva kluba: Mega Bemax i Split.


U donjem dijelu ljestvice
Najmanje odigranih utakmica ima Zadar koji se, dobrim dijelom upravo zbog toga, nalazi na 13. mjestu regionalne ljestvice, pri čemu valja istaknuti da Mršićevi momci imaju jednak broj pobjeda kao i splitski »Žuti«, njih pet, ali imaju i čak četiri susreta manje. Da se kojim čudom svi zaostali dvoboji preko noći i pripišu suparnicima – Zadrani bi automatizmom skočili na osmo mjesto. Podatak koji sam po sebi zorno govori o kakvom se bućkurišu od sezone radi. Da momčadi s Višnjika nipošto nije mjesto na dnu ljestvice svjedoči i prosječna momčadska valorizacija od 78,25 indeksnih bodova po kojoj košarkaši iz Donatova grada »pušu za vratom« sedmoplasiranom, i za regionalne prilike bogatom, Partizanu za kojim zaostaju tek 0,25 poena. U prijevodu jedan skok više ili učinjeni prekršaj manje u pune četiri utakmice. Slična je situacija i u ostalim kategorijama gdje se Zadrani mahom nalaze u donjoj polovici poretka, u pravilu od 8. do 10. mjesta. Jedina devijacija je ona najsubjektivnija koja se tiče broja pretrpljenih prekršaja i broja slobodnih bacanja gdje su igrači hrvatskog izbornika na samom čelu kolone.


Napad veliki problem
Analiza napadačke efikasnosti otkriva da je Zadar po postotku šuta za dva šesta najuspješnija momčad lige. Kroz suparničke obruče prolazi 52,49 posto šutova unutar linije 6,75. Situacija se ipak mijenja gledamo li uspješnost za tri poena gdje su »plavo-bijeli« među najgorim momčadima lige s uspješnošću od 32,93 posto. Uđe li se, pak, malo dublje u analizu i zagrabi u zdjelu napredne statistike, podaci ukazuju na to da je momčad s Višnjika među najgorim napadačkim sastavima Jadrana. Svim promjenama i pojačanjima tijekom sezone unatoč, ili upravo poradi njih, igrači Veljka Mršića zabijaju tek 0,62 poena po posjedu što ih svrstava na 12. mjesto neslavne ljestvice »milimetar« ispred Krke. Zadrani uz to imaju i najsporiji napadački ritam u čitavoj ligi te u prosjeku upućuju samo 55,58 pokušaja prema suparničkom obruču. Podatak koji na prvu loptu kazuje da su Mršićevi momci tamo gdje im je i mjesto. Ili, ipak ne…




(Po)najbolja obrana lige
Obrnemo li uloge, dolazimo do otkrića da je Zadar obrambeno najčvršća momčad regije. Točno »za milimetar« ispred iste one Krke koju je ostavio na dnu po pitanju napadačke jalovosti. Zadrani u prosjeku primaju 0,63 poena po suparničkom posjedu, dok je momčad Vladimira Anzulovića tek za mrvicu gora i prima 0,64 poena po protivničkom napadu. Iz dobre obrane proizlazi i dosta »čistih« poena iz kontri gdje su momci s Višnjika na samom vrhu ABA lige s 12,25 koševa iz kontranapada. S druge strane, Mršićevi momci igraju i ponajbolju tranzicijsku obranu »na Jadranu« te protivnicima dopuštaju daleko najmanje laganih poena. Jasan je to pokazatelj dihotomije zadarske sezone. Kada se čvrstom defenzivnom izdanju priključi i dobra napadačka večer, Zadar nema razloga strahovati za ostanak. U protivnom gledamo Tantalove muke u lovu na vrijedne regionalne bodove.


Vidljiv napredak
Kada se podvuče crta – sasvim razumljivo, znajući s kakvim su se problemima »plavo-bijeli« susretali od početka jeseni. Brojne promjene u igračkom kadru, izolacije i samoizolacije te višetjedna odvojenost trenera Mršića od momčadi ostavile bi traga i na puno posloženijim kolektivima od onog koji stanuje na Višnjiku. Dobra je vijest u svemu tome da je u posljednjih nekoliko kola bio vidljiv napredak koji je okrunjen s dvije vezane gostujuće pobjede protiv Krke i Splita, te naposljetku slavljem u omiškom finalu protiv suparnika abaligaškog pedigrea. Mogu li Zadrani na krilima povoljnih vjetrova doploviti do mirne luke ili će ostati u nemirnim vodama borbe za ostanak, pokazat će vrijeme. Prva prilika je već u subotu kada u Krešin dom stiže Partizan oslabljen ozljedama Novice Veličkovića, Williama Mosleyja i Marcusa Paigea čiji je nastup pod znakom pitanja.
 


Zadrani trpe najviše udaraca
Zanimljiv je pogled na poredak momčadi koje su pretrpjele najviše prekršaja u dosadašnjem dijelu sezone. KK Zadar na toj ljestvici drži čvrsto prvo mjesto s 25,5 pretrpljenih faulova po utakmici, čak šest posto više od prvog pratitelja – podgoričke Budućnosti. Slijede Igokea, Borac i Split, dok se na drugom kraju ljestvice nalazi Cibona čijim se suparnicima na regionalnim parketima u prosjeku dosudi tek nešto više od 20 osobnih pogrešaka. Posljedično, Zadrani pucaju i najviše slobodnih bacanja u cijeloj ligi (24,83 po susretu), a tek ih loša preciznost sprječava i da budu na vrhu i po broju ubačaja.