Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

BENKOVAČKO VIJEĆE Guzić dobio opomenu jer je rekao da se gradonačelnik Bulić »kiti tuđim perjem« i laže

25.02.2021. 15:58


Pod predsjedanjem Borisa Ercega na sjednici Gradskog vijeća Grada Benkovca održanoj u dvorani na katu Vatrogasnog doma nazočilo je 16 od 17 vijećnika, opravdano je nedostajao Vice Brkljača iz Domovinskog pokreta. Naime, svih šest oporbenih vijećnika s Liste građana Frane Tokić (Jure Prgomet, Branko Guzić-Brus, Josip Kamber, Borna Nimac, Vice Brkljača, Zoran Ledenko) pristupili su Domovinskom pokretu.


Pitanje ispraćajnica
Aktualni sat je započeo pitanjem vijećnika Jere Ledenka (HSP) o ispraćajnicama na grobljima u Rodaljicama, Tinju, Pristegu.
– Izgradnju ispraćajnica uglavnom sprječavaju imovinskopravni odnosi. Iako ima znatno bitnijih projekata, uvjerenja sam da će se u ovoj godini izgraditi ili će započeti njihova izgradnja, odgovorio je benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić.
Vijećnik Jure Prgomet, predsjednik Kluba vijećnika Domovinskog pokreta, poručio je kako je užasna briga grada za divlja odlagališta u Benkovačkom Selu i Rodaljicama.
– Veliki su problem i takozvana divlja odlagališta na koja se baca raznorazni otpad. Nije to samo problem u na području Benkovca, divlja odlagališta se saniraju, ali to, vidite, ne pomaže. Postavili smo i kameru u Karinu Donjem, pa su je razbili. Vjerujem da će divlja odlagališta nestati otvaranjem Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, a do tada nam treba znatno više ekološke svijesti što se tiče odlaganja kućnog otpada, istaknuo je Bulić.


Karin Donji i Islam Grčki
Nikola Šegota je zapitao što je s oko 350 metara puta u Vukšiću.
– Voljeli bismo da se putovi u svim naseljima asfaltiraju, a ne samo tamponiraju. Radimo na tome, kazao je Bulić.
Vijećnica Djuka Katarina Vrcelj (SDSS) postavila je pitanja u svezi vodovoda u Islamu Grčkom i Karinu Donjem te zatražila odgovor pismenim putem.
– Sramota me biti u ovom Vijeću. Obljetnice obilježavanja poginulim u Domovinskom ratu osim za Oluju bile su u Šopotu, Podlugu, Bruškoj, a mi nismo pozvani, sramota. Vidite i sami kako je bila nepravda što ste ukinuli mjesto referentica za odnose s javnošću i protokol jer smo dotad od Stele Filipi uvijek dobivali informacije, rekao je vijećnik Zoran Ledenko.
– Vi ne odlučujete tko će u Gradskoj upravi raditi. A obilježavanja smo provodili shodno epidemiološkim mjerama, zato su pozivi bili maksimalno reducirani, to je jedini razlog, odgovorio je Bulić.




Pomoć socijalno ugroženim obiteljima
Vijećnik Josip Kamber rekao je kako je u pomoći socijalno ugroženoj obitelji Mikulić osobno sudjelovao, bio između ostalog u šibenskoj Elektri, te je zatražio da se i pomogne potrebitoj obitelji Sarić.
– Bio sam na licu mjesta, bio u Šibeniku na Elektri kako bi se pomoglo obitelji Mikulić i Sarić i na tom nećemo stati, kazao je Tomislav Klarica, dogradonačelnik.
Kamber je postavio i pitanje u svezi ispraćajne dvorane koja ima građevinske dozvole. Odgovoreno mu je da je dvorana u ovogodišnjem gradskom proračunu.


Tko laže, tko ne govori istinu?
Vijećnika Branka Guzića-Brusa je zanimalo što je o katastarskoj izmjeri za k.o.Benkovac, k.o. Bruška, k.o. Brgud, k.o. Tinj.
– Obećali ste katastarsku izmjeru prije tri pol godine, vi uporno lažete, rekao je Guzić.
– Vi govorite neistinu, nikad nisam nikom obećao, kaže Bulić koji je odgovorio i na pitanje o asfaltu i vodovodu u Perušiću.
A kako je Guzić rekao da se gradonačelnik »kiti tuđim perjem« i da laže, predsjednik Erceg mu je izrekao opomenu.
Vijećnika Bojana Jovanića (DSS) zanimalo je što je s vodovodnom infrastrukturom u Karinu Donjem koji tijekom ljetnih mjeseci ima veći broj turističkih posjeta.


S jednim dogradonačelnikom i s 15 vijećnika
– U rujnu 2017. godine rekli ste da će u studenom iste godine biti raspisan natječaj za geodetska snimanja i izrade elaborata svih cesta kojima će vodovod proći te da će se projekt aplicirati na EU fondove, no do sad to nije realizirano. Također, mještani naselja Veljanska Kosa, koje je naslonjeno na Općinu Poličnik, imaju poteškoća s prijevozom, posebno prema Zadru, te upućuju zahtjev Zadarskoj županiji da se autobusna linija Zadar-Suhovare makar dvokratno na tjedan produlji do Veljanske Kose, rekao je Bojanić, koji je odgovor zatražio pismenim putem.
Kako je Benkovac u kategoriji od 10.000 do 100.000 stanovnika sukladno novom Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, smanjuje se broj članova Gradskog vijeća sa 17 na 15 članova. Benkovac više neće imati dvoje zamjenika gradonačelnika već jednog koji se bira zajedno s gradonačelnikom na neposrednim izborima sukladno zakonu. U slučaju duže odsutnosti ili drugih razloga spriječenosti, gradonačelnika u obavljanju dužnosti zamjenjuje njegov zamjenik.
Raspisivanje referenduma može predložiti najmanje 1/3 članova Gradskog vijeća, gradonačelnik, većina mjesnih odbora i 20 posto ukupnog broja birača. Ako je raspisivanje referenduma predložila najmanje 1/3 GV-a, većina mjesnih odbora ili gradonačelnik, onda se GV dužno izjasniti o podnesenom prijedlogu te ako prijedlog prihvati, donijeti odluku o raspisivanju referenduma u roku od 30 dana od zaprimanja prijedloga. Odluka o raspisivanju referenduma donosi se većinom glasova svih članova Gradskog vijeća.
Odluka donesena na referendumu obvezatna je za Gradsko vijeće, osim odluke donesene na savjetodavnom referendumu.
 


JEDAN ZAMJENIK GRADONAČELNIKA
Kako je Benkovac u kategoriji od 10.000 do 100.000 stanovnika sukladno novom Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, smanjuje se broj članova Gradskog vijeća sa 17 na 15 članova. Benkovac više neće imati dvoje zamjenika gradonačelnika već jednog koji se bira zajedno s gradonačelnikom na neposrednim izborima sukladno zakonu. U slučaju duže odsutnosti ili drugih razloga spriječenosti, gradonačelnika u obavljanju dužnosti zamjenjuje njegov zamjenik.