Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

JVP Zadar dobiva pet novih vatrogasnih vozila

25.02.2021. 16:34


Dolaskom vrućih dana vatrogasci imaju više posla, a Javna vatrogasna postrojba Zadar spremna je na nadolazeću sezonu, rekao nam je njen zapovjednik Željko Šoša nadodajući kako je JVP Zadar dobro pripremljen, ima tri postaje na području Županije, u Ninu, Zadru i Gaženici, koje dobro funkcioniraju.
– Oprema je u dobrom stanju, a u travnju ćemo od Ministarstva unutarnjih poslova dobit i pet potpuno opremljenih, novih vozila za naše postaje. Time ćemo obnoviti vozni park jer će stara vozila koja su u dobrom stanju ići vatrogasnim društvima koja trebaju obnovu. Što se tiče dobrovoljnih vatrogasnih društava, oni su pod nadležnošću načelnika koji odgovaraju za opremu i aktivnost društva, istaknuo je Šoša.
Dolazak ljepšeg vremena za vatrogasce znači povećan broj intervencija na požarima otvorenog prostora zbog nekontroliranog spaljivanja biljnog otpada. Ovi požari, uz izazivanje štete u prirodi, troše i značajne resurse vatrogasnih postrojbi te predstavljaju opasnost za građane. Paljenje korova u ovom je trenutku još dozvoljeno, ali ovaj vatrogasni zapovjednik upozorava kako svako paljenje mora biti kontrolirano.
– Naši građani moraju biti oprezni, prilikom paljenja korova obavezno trebaju pripaziti da nema vjetra, uz sebe trebaju imati kantu vode, ako dođe do širenja vatre da mogu odmah reagirati, upozorava Šoša, te nadodaje kako bi planirano paljenje svakako trebali dojaviti na broj 193, tako bi vatrogasci bili upoznati sa situacijom te u takvim slučajevima ne bi dolazilo do nepotrebnih izlazaka na teren.
– U slučaju da neki drugi građani prijave požar, naše postrojbe tada znaju da je riječ o kontroliranom paljenju te ne bi bilo nepotrebnog trošenja naših resursa, pojasnio je ovaj zapovjednik.
U javno savjetovanje Hrvatska vatrogasna zajednica uputila je i nekoliko dokumenata među kojima je najzanimljiviji naputak o cjeniku vatrogasnih usluga za dojave požara, ali i cjenik lažnih dojava o požarima.
– Nisam uspio još vidjeti navedeni pravilnik i naputak, ali svakako bi bilo dobro da se takve lažne dojave mogu naplatiti kako bi se spriječilo nepotreban izlazak na teren, rekao nam je Šoša te se osvrnuo na broj lažnih prijava u našoj županiji.
– U Zadarskoj županiji nasreću nema veliki broj lažnih prijava, a naše postrojbe surađuju i s policijom, pa u slučaju da primijete neke sumnjive radnje na određenom prostoru, odmah se reagira, zaključio je na kraju Šoša. (Ana ŠARIĆ)