Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

POS-OVI STANOVI Stanovi za mlade na Rabatinu – važan korak u demografskoj obnovi

25.02.2021. 16:17


Već je neko vrijeme poznato kako Općina Sv. Filip i Jakov provodi program izgradnje stanova po Programu društveno poticajne izgradnje (POS) s ciljem zadovoljavanja stambenih potreba građana i poboljšanja kvalitete stanovanja po povoljnim kreditnim uvjetima, a po najnovijim saznanjima ovaj veliki projekt uskoro ulazi u svoju završnicu jer je ova Općina tokom nedavno uspjela ishoditi četiri potrebne građevinske dozvole za ovaj projekt.


Četiri zgrade s po šest stanova
– Sretan sam što mogu potvrditi da je Općina Sv. Filip i Jakov ishodila četiri građevinske dozvole za gradnju četiri zgrade s 24 POS-ova stana na predjelu Rabatin u Sv. Filipu i Jakovu, istočno od osnovne škole, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov, istaknuvši kako je Općina platila i svu projektnu dokumentaciju za izgradnju ovih stanova.
– Ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju zgrada POS-a s Organizacijom za planiranje i arhitekturu iz Zagreba ukupne je vrijednosti od 248.625,00 kn sa PDV-om u skladu sa provedenim otvorenim postupkom javna nabave, rekao je Pelicarić.
Na ishođenju građevinskih dozvola za izgradnju zgrada koje će se graditi otprilike na sredini terena na Rabatinu u Sv. Filip i Jakovu Općina je radila već neko vrijeme, a paralelno se radilo i na potrebnim infrastrukturnim radovima u nekoliko faza. Nakon većine završenih infrastukturnih radova te upravo dobivenih građevinskih dozvola, sljedeća faza projekta podrazumijeva objavljivanje natječaja za izvođača radova na četiri zgrade s po šest stanova, ukupno 24 POS-ova stana.
Kroz POS-ov program Rabatin Općina je osigurala ne samo svu potrebnu projektnu dokumentaciju nego je i u vrijednosti od 7 milijuna kuna omogućila svu potrebnu infrastrukturu, puteve, priključak na kanalizaciju, vodu i struju, a sad nas nakon dobivenih građevinskih dozvola i svega postignutog uskoro očekuje i objavljivanje natječaja za sami početak radova na četiri zgrade, istaknuo je načelnik Pelicarić.
 


Općina osigurala zemljište
Infrastrukturni radovi na Rabatinu podrazumijevali su u prvoj fazi izgradnju vodovoda, kanalizacije i 2 km formiranja bijelih puteva. Nakon prve faze odmah se krenulo s drugom fazom ovog projekta što je uključivalo struju te za Osnovnu školu Sv. Filip i Jakov priključak na kanalizaciju. Širokopojasni internet koji je preduvjet, te postavljanje asfalta, nogostupa i rasvjete očekuju se u trećoj fazi kada bude izgrađeno oko 40 posto objekata.
– Kako je Općina osigurala zemljište, projektnu dokumentaciju te svu potrebnu infrastrukturu, cijena stana po metru četvornom bit će do 1.100 eura, a na Rabatinu će se osim 24 POS-ova stana graditi i 60 stambenih objekata. U konačnici će se trebati izgraditi i jedna trafostanica, a procijenjena vrijednost izgradnje cijelokupne infrastrukture skupa s trafostanicom iznosi 20 milijuna kuna, rekao je načelnik Pelicarić istaknuvši kak o su zahvaljujući Vladi RH i Ministarstvu državne imovine na čelu s tadašnjim ministrom Goranom Marićem dobili četiri hektara građevinskog zemljišta vrijednog 36 milijuna kuna za stambenu izgradnju na Rabatinu, od čega je hektar za ceste, nogostupe i dvije trafostanice.
Na temelju Odluke i Ugovora o darovanju, raspisan je javni natječaj za prodaju darovanih zemljišta, sve sukladno zakonima RH kao i općim aktima Općine Sv. Filip i Jakov. Riječ je o 60 parcela za izgradnju obiteljskih kuća koje je u konačnici oko 80 posto kupilo domicilno stanovništvo, dok je oko 20 posto kupaca s područja cijele RH.
– Kao mjeru poticaja, Općinsko vijeće je donijelo i Odluku o oslobađanju žitelja Općine Sv. Filip i Jakov od plaćanja komunalnog doprinosa do 80 posto za prvu nekretninu, ovisno o broju godina prijavljenog prebivališta na području Općine Sv. Filip i Jakov, ističe Pelicarić.
 




U planu vrtić, vatrogasni dom, centar izvrsnosti…
Sama priča je počela otprilike prije dvije godine kad je Općina sklopila s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama Predugovor o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje građevine prema provedbenom programu društveno poticane stanogradnje. Ugovorne strane ovim Predugovorom utvrdile su zajednički interes i načelnu spremnost pristupanju izgradnji građevina sukladno predmetnom programu stanogradnje utvrđenom na temelju Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.
– S veseljem pozdravljam sve koji su omogućili realizaciju ove lijepe priče o poticanoj stanogradnji u Sv. Filipu i Jakovu. Izrazito me veseli što smo mi kao jedna mala općina dobili priliku za izgradnju stanova za mlade, izjavio je načelnik općine Sv. Filip i Jakov.
Direktor APN-a, Krešimir Žunić tada je poručio: »Ovo je jedna lijepa priča koja je odlično zamišljena, i za čiju je realizaciju uloženo mnogo truda. Moram naglasiti da smo u općini Sv. Filip i Jakov pronašli kvalitetnog suinvestitora, jer su uspjeli u manje od godinu dana donijeti uvjete, mjerila i kriterije kako bi ovaj projekt zaživio«.
Izgradnja POS-ovih stanova je jedan od koraka demografske obnove Općine Sv. Filip i Jakov te nakon izrade glavnog projekta, projektne dokumentacije, infrastrukturnih radova te ishođenja građevinskih dozvola čini se da je početak izgradnje POS stanova jako blizu. Na natječaj za 24 POS-ova stana na Rabatinu javilo se 70 kandidata, konačna lista broji 57 kandidata, a osim projektnog zadatka s 4 stambene zgrade, preko puta na Rabatinu u budućnosti se planira i graditi novi dječji vrtić, vatrogasni dom, nova općinska zgrada i centar izvrsnosti.