TUĐMANOVA ULICA Projekt koji Zadar stavlja uz bok drugim gradovima u Europi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Gradonačelnik Dukić predstavio projekt rekonstrukcije
Autor: 
Ulica dr. Franje Tuđmana jedna je od glavnih gradskih prometnica koja prolazi kroz najgušće naseljeno područje grada - Bulevarom, Voštarnicom i Reljom i u nju se slijeva promet dnevnih migracija građana sa sjevernih dijelova grada u centar i obrnuto i kao takva posebno je prometno opterećena. Naročito je ta opterećenost naglašena tijekom turističke sezone, kazao je gradonačelnik Dukić
Vedran SITNICA
Na predstavljanju projekta rekonstrukcije: Robertino Dujela, Ante Ćurković, Ante Babić i gradonačelnik Branko Dukić

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić sa suradnicima, zamjenikom Antom Babićem i pročelnicima Antom Ćurkovićem, Darkom Kasapom i Robertinom Dujelom predstavio je projekt rekonstrukcije Ulice dr. Franje Tuđmana.
Naime, ovaj je projekt prva faza projekta ITS-a kojemu je cilj poboljšati cjelokupni transportni sustav, povezati sve vrste prometa, podići razinu sigurnosti u prometu i zaštititi okoliš, a financira se EU sredstvima iz Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija«. Rok izvođenja radova u Tuđmanovoj je 11 mjeseci od dana uvođenja izvođača radova u posao.

Prometna opterećenost

- Radimo ono što građani traže, primjerice, biciklističke staze, napravit će se dosta toga, ovo će biti lijepa četverotračna prometnica koja će odgovarati na sve moderne cestovne zahtjeve, započeo je gradonačelnik Dukić.
Istaknuo je da Grad mnogo ulaže u infrastrukturu na korist građana, s ciljem poboljšanja prometa i povećavanja njihove sigurnosti.
- Ulica dr. Franje Tuđmana jedna je od glavnih gradskih prometnica koja prolazi kroz najgušće naseljeno područje grada - Bulevarom, Voštarnicom i Reljom i u nju se slijeva promet dnevnih migracija građana sa sjevernih dijelova grada u centar i obrnuto i kao takva posebno je prometno opterećena. Naročito je ta opterećenost naglašena tijekom turističke sezone, kazao je gradonačelnik Dukić.
Pročelnik za EU fondove, Ante Ćurković istaknuo je kako projekt rekonstrukcije predviđa izgradnju obostrane biciklističke staze te implementaciju inteligentnog prometnog sustava koja nudi prioritet vozilima javnog gradskog prijevoza. Donosi optimizaciju prometnih tokova, učinkovitije upravljanje prometom, kao i bolju informiranost vozača.
- Ovaj projekt ključna je i prva faza projekta ITS-a vrijednosti preko 35 milijuna kuna kojemu je cilj poboljšati cjelokupni transportni sustav, povezati sve vrste prometa, podići razinu sigurnosti u prometu i zaštititi okoliša. Projektom je predviđena obnova prometnice u Tuđmanovoj ulici u dužini od 890 m sa sadašnje dvotračne u četverotračnu s obostranim nogostupima, biciklističkim stazama i novim drvoredom. Trasa tako proširene ceste omogućit će vožnju duž Ulice dr. Franje Tuđmana bez zastoja pri vršnim opterećenjima te samim tim bitno utjecati na smanjenje štetnih plinova, istaknuo je pročelnik Ćurković dodajući kako je objavljena odluka o odabiru ekonomski najpovoljnijeg izvođača koji će po isteku žalbenog roka biti uveden u posao.

Ostatak ulice u projektiranju

Inače, projekt ITS-a uključuje još nekoliko važnih komponenti u prometu – semaforizaciju 18 raskrižja, uvođenje video-detektorskog sustava i uspostavu infrastrukture vezano za Centralni informacijski sustav koji će upravljati cijelim prometom.
- Ovo su projekti koji zasigurno grad Zadar postavljaju uz bok drugim gradovima u Europi koji na pametan način upravljaju prometnim sustavom, zaključio je Ćurković.
Pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darko Kasap, objasnio je prikaz mreža prometnica i kazao da je plan u budućnosti rekonstruirati Tuđmanovu u cijeloj dužini te dodao kako je ostatak Tuđmanove ulice u projektiranju te su neki njezini dijelovi u postupku ishođenja lokacijske dozvole.
- Očekujemo da ćemo u ovoj godini imati svu spremnu dokumentaciju kako bi se prijavili prema određenim izvorima financiranja i taj dio Tuđmanove ulice do kraja uredili nastavno na ulicu Put Dikla. To bi bila alternativa izgrađenim ulicama Domovinskog rata, Benka Benkovića, pa dalje prema Putu Nina, objasnio je Kasap.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)