Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U »Orkulicama« predviđen prostor za 34 mališana

25.02.2021. 15:54


Općina Sali objavila je kako im je, nakon složene procedure, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobrilo 650 tisuća kuna za sufinanciranje izgradnje Dječjeg vrtića Orkulice. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije jednom godišnje provodi Program razvoja otoka. Natječaj je lokalnog karaktera i za cilj ima otočnoj zajednici omogućiti realizaciju prioritetnih malih kapitalnih infrastrukturnih projekata čime se sustavno nastoje umanjiti regionalne razvojne nejednakosti i različitosti na području Republike Hrvatske.


Program razvoj otoka
Uz novac dobiven iz europskih fondova Općina Sali ostatak će novaca tražiti na natječaju Ministarstva kako bi zaokružili priču s izgradnjom vrtića te kako bi pokrili ostatak troškova. Trenutno se vrtić nalazi u prostoru OŠ Petar Lorini, ali izgradnjom nove vrtićke zgrade dobit će se adekvatan prostor za mališane.
Ministarstvo je 15. prosinca 2020. objavilo Javni poziv za dostavu prijedloga projekata za Program razvoj otoka u 2021. godini koji je bio otvoren do 15. siječnja ove godine, a u propisanom roku je zaprimljeno 55 projektnih prijava, među kojima je bio i projekt za izgradnju DV-a Orkulice. Uprava za otoke, ustrojstvena jedinica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nadležna za provedbu Programa, obavila je administrativnu provjeru i bodovanje prijavljenih projekata u skladu s kriterijima koji su bili sastavni dio Programa i Javnog poziva, nakon čega je Povjerenstvo za odabir projekata dodatno vrednovalo projekte i ministrici Tramišak dostavilo Prijedlog odabira projekata koji je usvojen 16. veljače te je ministrica donijela Odluku o odabiru projekata. Iz Općine Sali zadovoljni su razvojem situacije, a načelnik Općine Sali Zoran Morović smatra kako će to olakšati život svima, i roditeljima i školi gdje se vrtić trenutno nalazi.


Za boljitak života na otoku
– Što se tiče planova za vrtić, trenutno nam je iznimno bitno da bude prilagođen zaposlenim roditeljima. Planirani rad vrtića trebao bi biti od 7 sati ujutro do 15 sati. Nadamo se da će u budućnosti biti mjesta i za djecu jasličkog uzrasta, istaknuo je načelnik Morović.
– Ovim projektom predviđa se prostor za 34 mališana u vrtiću, a taj se kapacitet već lagano popunjava, na što smo jako ponosni, nastavlja načelnik ove otočne općine.
Općina Sali, svjesna demografskih neprilika, brine se za svoje mještane, a pogotovo one mlađe te za mlade obitelji i trudi se osigurati im sve uvjete potrebne kako bi nastavili živjeti na otoku.
– Izgradnja vrtića sigurno će povoljno utjecati na život naših sumještana. Trudimo se građanima osigurati sredstva za boljitak života na otoku, vrtić koji je trenutno u izgradnji bit će besplatan za korisnike, kako je to i dosad bilo, a naši učenici imaju i besplatne udžbenike tijekom školavanja. Izgradnja nove zgrade i adekvatnog prostora osigurati će bolje uvjete i za naše mlade obitelji, zaključio je na kraju Morović. (A. ŠARIĆ)