"Điran" predstavio film "Moj Ugljan"

Slika korisnika admin
ugljangk_1
Sebastian GOVORČIN
Članice Udruge žena "Điran" iz Ugljana predstavile su svoje mjesto i otočku tradiciju

U sklopu tribine "Morski utorak", koja je posvećena otočkoj tematici, prikazan je u utorak dokumentarni film pod nazivom "Moj Ugljan" u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice. Članice Udruge žena "Điran" iz Ugljana predstavile su svoje mjesto i otočku tradiciju kroz dokumentarac, a dojam je bio upotpunjen izvornom nošnjom te pučkim otočkim napjevima. Inače, mjesec ožujak posvečen je otoku Ugljanu.

U trideset minutnom dokumentarcu predstavljeno je devet idiličnih malih zaseoka koji zajedno tvore mjesto Ugljan - Čeprljanda, Lučino Selo Batalaža, Sušica, Gornje Selo, Muline, Guduće, Fortoština, Varoš. Također, nazočni posjetitelji su bili upoznati s ljepotom bogate izvorne ugljanske nošnje i plesom. Folklorna skupina Udruge otpjevala je stare ugljanske napjeve, kao što su "Ugljan, misto moje", "Zapivajte sad Ugljanke", "Otok Ugljan" i ostale. Dokumentarni film snimljen je u suradnji s TZ Ugljan, Općinom Preko i Zadarskom županijom.

Udruga žena "Điran" djeluje aktivno već pet godina na očuvanju i obnovi tardicije mjesta Ugljan i kroz to vrijeme sudjeluje na folklornim manifestacijama u Hrvatskoj i u Slovačkoj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno