Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kreativna scena na djelu

Autor: Tomislav Jerak

24.03.2009. 23:00
Kreativna scena na djelu

Foto: Filip BRALA



U organizaciji udruge Stomorica, u nedjelju je u kinu Pobjeda održan projekt pod nazivom “Art fusion”. Art fusion je, ukratko rečeno, događaj na kojem se u isto vrijeme ujedinjuju glazba, slikarstvo, fotografija te poezija, što na kraju čini tzv. fuziju umjetničkih izražaja. Svi prisutni koji su se u to nedjeljno poslijepodne zatekli u Pobjedi mogli su svjedočiti jednoj novoj, može se slobodno reći i pokusnoj vrsti događaja održanog u Zadru. Sudeći po usješnosti projekta, zasigurno se može očekivati skori nastavak.
Na prvijencu “fuzije” sudjelovalo je oko pedeset umjetnika, fotografa, slikara, crtača i ilustratora, glazbenika, bilo da su kantaautori ili pak iskusni glazenici i improvizatori. S obzirom da službenih prijava nije bilo, otežano je bilo nabrojati sve umjetnike koji su svojim radom pridonjeli pravom kreativnom ozračju. Neki sudionici su nam pak bili poznati zbog prijašnjih sudjelovanja na sličnim događajima. To su zasigurno bili Mario Manai i Rino Rudić, koji su svoje, inače različite tehnike crtanja, “udružili” u isti rad. Sliku koju su toga dana napravili pokazali su svima prisutnima popevši se na pozornicu. No, iako se tako činilo, slika još nije bila dovršena. Naime, pozvali su sve prisutne da im se pridruže vani u spaljivanju njihovog novopečenog djela, kako bi se tim činom umjetnički izrazili do kraja. Marina Ćorić, zajedno sa svojom sestrom Ivanom, nacrtala je nekoliko crteža u karikaturnoj maniri, a ovog petka će imati izložbu i u Arsenalu. Iva Pejković je slikom “Jezerska vila” dala svojevrsan obol Međunarodnom danu voda, koji se baš taj dan i obilježavao. Zanimljiv je i bio rad Martine Štrkalj, koja je tehnikom ugljena pokušala dočarati atmosferu kakva je u Pobjedi tog dana bila. Bilo je još podosta sudionika, no nažalost imena nam nisu poznata. Sudjelovao je i čitav niz mladih autora mlađih i od pet godina, od kojih je publiku svojom vještinom najviše zadivila mlada Tina Pucar.
Na pozornici su se izmijenili mnogi glazbeno talentirani pojedinci. Emil Šprljan je u trubadurskoj maniri opjevao raznorazne socijalne teme. Grupe DIREKT amNEER, Sus 4 te Spectrum su pokazali da u Zadru ima i blues i jazz protagonista, samo što se “kriju” po garažama i čekaju svojih pet minuta. Eugen Motušić se pridružio glazbenicima kao gost na violini, a petnaestogodišnja Nerea Rudić je prisutnima pokazala zavidno znanje sviranja improvizacije na basu. U desetominutnom nastupu, s Markom Njakićem na bubnjevima, pokazala je da se, što se glazbene scene tiče, na nju itekako može računati u godinama koje dolaze.
Kroz cijeli dan publika se izmjenjivala, ali ni u jednom trenutku nije se mogla osjetiti praznina prostora. Kino Pobjeda je eto, prikazala i svoju umjetničku namjenu, što je veliki plus za ionako šarolika događanja u tom prostoru.