Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mještani u nevjerici, otac plače

Autor: Suzana Bandić

24.03.2009. 23:00
Mještani u nevjerici, otac plače

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Joso Crnjak je 32 kilograma kokaina preuzeo u Južnoj Americi od izvjesnog Dundovića iz Radovina te ga je čuvao u brodskoj kabini, a kad je drogu odlučio predati Milanu Kosoviću policija ih je otkrila. Suočen s fotografijama primopredaje, Crnjak je navodno, sve priznao poljskoj policiji.


Pomorac Joso Crnjak (43) iz Podgradine kod Zadra uhićen je prije dva tjedna u poljskom gradu Gdanjsku zbog toga što je iz Južne Amerike u svojoj brodskoj kabini dopremio čak 32 kilograma kokaina.
On se naime, kao mornar ukrcao na brod “Samutra” iz flote argentinskog brodara “Maruba” preko austrijske agencije “Alpex” iz Klagenfurta koju je inače, pronašao preko interneta budući je duže vrijeme bio bez posla.
Crnjaka je otkrila poljska policija tijekom velike akcije kojoj je cilj bio presjeći međunarodni lanac transporta droge iz Južne Amerike u Europu. Naime, poljska policija i carina temeljito su pretražili brod još prije dva mjeseca kad je on uplovljavao u luku, no tada nisu otkrili ništa sporno. Tijekom dva mjeseca, koliko se brod nalazio u tamošnjem doku policajci su nadzirali mornare i njihove kontakte na kopnu.
U Americi kokain preuzeo od Dundovića?
Crnjak je navodno, 32 kilograma kokaina preuzeo u Južnoj Americi od izvjesnog Dundovića iz Radovina te ga je čuvao na skrovitom mjestu u svojoj brodskoj kabini, a kad je konačno odlučio drogu predati Milanu Kosoviću, srpskom državljaninu s hrvatskom putovnicom, poljska ih je policija otkrila.
Naime, policajci su pratili Crnjaka od trenutka kad je napustio brod, pa sve do sastanka s Kosovićem kad mu je “impozantnu” količinu kokaina spremio u prtljažnik njegova BMW-a, a potom su se razišli. Međutim, policajci su samo nekoliko metara dalje zaustavili Kosovića i oduzeli mu drogu. Nedugo potom, došli su na brod i uhitili Crnjaka s obrazloženjem da su njegovi otisci prstiju pronađeni na paketićima kokaina, a nakon saslušanja kod istražnog suca, određen mu je tromjesečni pritvor. Kako je policija nadzirući njegovo kretanje primopredaju kokaina fotografirala, Crnjak je, kako doznajemo od upućenih, suočen s fotografijama odmah sve priznao.
Policajcima je međutim, rekao kako droga nije njegova, već da je bio prisiljen preuzeti je i dopremiti u neku europsku luku. Osim toga, tvrdio je kako nije znao što se zapravo nalazi u tim paketima već ih je samo po dogovoru dopremio i isporučio.
O cijelom slučaju obaviješteno je naše Ministarstvo vanjskih poslova u Varšavi te su od uhićenja u kontaktu s njim.
Od listopada na brodu
Inače, vijest o Crnjkovu uhićenju vrlo brzo se proširila u rodnoj mu Podgradini gdje je on do ukrcaja na brod u listopadu prošle godine živio s ocem i majkom.
Kako smo doznali, njegov otac Blaž (84) o sinovljevu uhićenju saznao je od svojih sumještana te je stoga već par dana u šoku i ne prestaje plakati. Majka je još prije mjesec dana slomila kuk i ruku te se oporavlja u biogradskoj bolnici. Do nje ova tragična vijest još nije došla jer se obitelj boji da bi joj to samo još više pogoršalo zdravstveno stanje.
Mještani su tu vijest primili s nevjericom jer, kako su nam ispričali, Joso nikada nije imao problema sa zakonom, a još manje bi ga stoga, mogli povezati s drogom. Njegov rođak, koji se također zove Joso Crnjak, rekao nam je kako vjeruje da je Joso nevin, no da se boji kako će sve ovo završiti s obzirom na to da je uhićen u stranoj zemlji i da nema novca za odvjetnike.
– Znam Josu cijeli život. To je miran, tih i vrijedan dečko. Dugo je bio bez posla, ali nije ljenčario i “dangubio” po selu, nego je uvijek nešto radio oko kuće, pomagao roditeljima i slično. On jednostavno nije ni mogao prodavati drogu jer je prepošten i po starinski odgojen. Koliko ga poznam, ja mislim da on nije bio sposoban za to nego da mu je to podmetnuto – ispričao nam je Crnjak.
Inače, Joso nije bio oženjen, a osim majke i oca s kojima je živio, u Podgradini ima još dva brata.