Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Morović i Matak utajili sedam milijuna kuna

Autor: Suzana Bandić

24.03.2009. 23:00
Morović i Matak utajili sedam milijuna kuna

Foto: Zvonko KUCELIN



Protiv Želimira Morovića (50) i Ivana Mataka (50) zadarska je policija podnijela kaznenu prijavljenu zbog sumnje da su utajili porez i druga davanja, čime su državni proračun oštetili za ukupno 6,853000 kuna.
Djelatnici Odsjeka gospodarskog kriminaliteta PU Zadarske, nakon dovršene kriminalističke obrade, utvrdili su kako je dvojac tijekom 2006. godine posredovanjem u prodaji nekretnina na području Istre, a u svojstvu fizičkih osoba, naplatio proviziju od ukupno 17,1 milijun kuna. Zarađeni prihod, međutim, dvojac nije prijavio nadležnoj Poreznoj upravi.
Navodno su 50-godišnjaci, inače  sa zadarskog područja, posredovali u prodaji nekretnina za tvrtku „Ilirija tri” d.o.o. ,  jednom od ukupno 11 takvih tvrtki registriranih u Zagrebu, a koje su povezane sa engleskiim fondom „Emac”, odnosno tvrtkom „Cooperatie Emac Illyrian Land Fund”. Upravo te tvrtke ovih su dana privukle pozornost javnosti i podigle veliku medijsku prašinu radi kupnje 150 hektara poljoprivrednog zemljišta u istarskim općinama Vodnjan i Peroj te u Dubi Stonskoj kod Dubrovnika. Riječ je o poljoprivrednim zemljištima i kršu koji u dogledno vrijeme izmjenama prostrnog plana namjeravaju preimenovati u građevinska zemljišta na kojima bi trebala niknuti elitna apartmanska naselja.
Dvojac je, kako neslužbeno doznajemo,  svoj kapital stekao posredovanjem između istarskih obitelji koje su svoja zemljišta prodale tim tvrtkama. Matak je umirovljeni satnik HV-a koji je jedno vrijeme službovao u Puli, dok je Morović poduzetnik s nekoliko poduzeća u Arbanasima i jedno vrijeme menadžer pjevača Iće Sikirića.
Više o cijelom slučaju znat će se kad ovaj predmet preuzmu Državno odvjetništvo i Sud.