Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Tomislav Kurtov: Štale treba izmjestiti iz Pakoštana

Autor: Nives Rogoznica

24.03.2009. 23:00
Tomislav Kurtov: Štale treba izmjestiti iz Pakoštana

Foto: Ana SURAĆ



Novi dio groblja nije ograđen, treba ga dovesti u red.U Dragama treba što prije napraviti PUP. Vrana je idealna za razvoj seoskog turizma, a za Vrgadu je primarno dovođenje vode, kazao je Kurtov.


Pakoštanska Hrvatska stranka umirovljenika na loklane će izbore izići samostalno, a kao kandidata za načelnika Općine istaknula je Tomislava Kurtova, danas umirovljenog dugogodišnjeg djelatnika u turizmu, privatnog poduzetnika koji je svojedobno obnašao i funkciju tajnika tadašnje Mjesne zajenice.
Kandidiat za zamjenika načelnika je Goran Barešić, a lista za Općinsko vijeće bit će, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik pakoštanske HSU Branislav Marketin, sastavljena uz vođenje računa o zastupljenosti predstavnika iz svih mjesta Općine Pakoštane.
– Stranka je u Pakoštanima osnovana 16. listopada i do sada imamo 80 članova i osnovane ogranke u Pakoštanima, Dragama i Vrgadi, a pred osnivanjem je ogranak u Vrani. Kada smo rekli da ćemo tražiti izdvajanje Draga iz Općine Pakoštane, ukoliko se Općina nastavi ponašati maćehinski prema Dragama, možda smo to rekli malo ishitreno, ali nema drugog načina razgovora. Kad su se u Dragama radili asfalt i vodovod, to nije financirala Općina, nego su prodavali naše “dragarske” terene. 100 kuna mjesečno se naplaćuje za kolektor, a iz toga moraju biti izuzeti umirovljenici, jer dok se kolektor izgradi, oni više ni neće biti živi. Vlast ne radi ništa, zato i izlazimo sa svojim kandidatima na izbore vjerujem da će doći do velikih promjena. Na jednoj strani imate HDZ, a na drugoj HNS i SDP. Mi idemo samostalno. Tražimo da se u Dragama napravi trg i društveni dom i od toga ne odstupamo. Jednom mjesečno treba upućivati medicinsku ekipu na Vrgadu da mještanima izmjere tlak i šećer,a u Vrani napraviti otkupnu poljoprivrednu stanicu za cijelu općinu, kazao je predsjednika Pakoštane HSU Branislav Marketin.
Inače, proračun Općine Pakošatne, kako su kazali HSU-ovci iznosi oko 18 milijuna kuna, dok Općina ima ukupno oko 5,500 stanovnika, a procjenjuje se da je umirovljenika oko 1,500.
– Pakoštane su osuđene s toliko prirodnih resursa, a vlast to nije znala iskoristiti. Danas u svijetu vlada potražnja ze ekološki proizvedenom hranom, a Vrana ima uvjete za takvu proizvodnju. Same Pakoštane su orijentirane prema turizmu i poljoprivredi, ali treba urediti centar mjesta i štale izmjestiti iz Pakoštana. Novi dio groblja nije ograđen, treba ga dovesti u red. Već postoje planovi izmještanja groblja. U Dragama treba što prije napraviti PUP (Provedbeni plan uređenja op.a.). Vrana je idealna za razvoj seoskog turizma, a i svaka kuća ima jednog školovanog ugostiteljskog djelatnika. Za Vrgadu je primarno dovođenje vode, kazao je kandidat za načelnika Tomislav Kurtov navodeći kako i Vrana i Vrgada imaju potencijal za otvaranje autokampa.