Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U Latici šestero djece s Downovim sindromom

Autor: Katarina Belić

24.03.2009. 23:00
U Latici šestero djece s Downovim sindromom

Foto: Adam VIDAS



Trenutačno u našem vrtiću imamo šestero djece s Downovim sindromom i Međunarodni dan Down sindroma kod nas je uvijek posebno obilježen. Na taj dan i naš vrtić slavi rođendan, a punoljetnost smo proslavili ove godine, kaže Penjalov


Nedavno obilježavanje Međunarodnog dana Down sindroma provodi se da bi se što više informirali roditelji i javnost te kako bi se boljim razumijevanjem Downova sindroma oboljelima i njihovim obiteljima olakšao život i pružila im se prilika da on bude potpuniji i aktivniji.
 U Zadru trenutačno, kako doznajemo, ima šestero djece u dobi od dvije do sedam godina s Downovim sindromom, koji pohađaju dječji vrtić za djecu s poteškoćama u razvoju Latica, dok djeca starije životne dobi pohađaju ili posebnu ustanovu ili su pak u sustavu redovog školavanja s posebnim programima ili u posebnim odjeljenjima.
– Trenutačno u našem vrtiću imamo šestero djece s Downovim sindromom i Međunarodni dan Down sindroma je kod nas uvijek posebno obilježen. Na taj dan i naš vrtić slavi rođendan, a punoljetnost smo proslavili ove godine. Za brojnu djecu u našem vrtiću imamo različite programe s obzirom da imamo djecu različite dobi i s različitim poteškoćama, različitim sniženim intelektualnim sposobnostima. Stoga, u pravilu, djeca sa sličnim poteškoćama i približno iste dobi u posebnim su skupinama koje onda imaju određeni program namijenjen posebno njima, kazala je Vesna Penjalov, ravnateljica Dječjeg vrtića za djecu s poteškoćama u razvoju – Latica te dodala da je vrlo zadovoljna s raznovsnim programima koji se provode te da ima pomaka u radu s djecom. Naime, kada se određeni program provodi za određenu skupinu djece, o njima brine čitav stručni tim koji se sastoji od defektologa, zatim defektologa rehabilitatora koji radi individualno s djecom, logopeda, fizoterapeuta i psihologa.
– Svi navedeni stručnjaci su djeci u našem vrtiću na raspolaganju. No, imamo i slučajeve djece s Downovim sindrom koji su u redovnim vrtićima, što je vrlo dobro zbog socijalizacije i druženja sa zdravom djecom te oni tada kombiniraju boravak u redovitom vrtiću s boravkom kod nas, ovisno o potrebama pojedinog djeteta. Osnovnoškolsko obrazovanje, dakle, poslije vrtića koje je i obavezno, djeca mogu nastaviti ili u OŠ Voštarnica u gradu ili u njihovoj podružnici osnovanoj u Benkovcu. Također, mogu nastaviti svoje školovanje i u redovitoj školi, ali po posebnom prilagođenom programu ili u posebnim odjeljenjima, kao što to imaju OŠ Petra Preradovića i OŠ Bartola Kašića, kazala je Penjalov te zaključila da je školovanje u tom pogledu prilično dobro razrađeno kao i programi te su djeca kasnije dobro prihvaćena.