Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadar – sveučilišni grad

Autor: Nikola Markulin

24.03.2009. 23:00
Zadar – sveučilišni grad

Foto: Zvonko KUCELIN



Sveučilište u Zadru  proslavilo je svoj sedmi rođendan. Kao i prijašnjih godina proslava je započela svetom misom koja je služena u Crkvi Svetog Dimitrija, a središnji dio svečanosti je bila svečana sjednica održana u Svečanoj dvorani. Sjednici su prisustvovali svi djelatnici Sveučilišta, od rektora, prorektora, pročelnika odjela, do profesora, studenata i ostalih djelatnika. Također su sjednici prisustvovali visoki dužnosnici iz političkog, gospodarskog, kulturnog i vjerskog života Grada i Županije. Proslavi rođendana zadarskog sveučilišta priključili su se i rektori svih hrvatskih sveučilišta, kao i Sveučilišta u Mostaru. U ime političkog čelništva Grada i Županije prvi je čestitarski govor održao mr. sc. Josip Miletić:
– Sveučilište u Zadru nastalo na čvrstim temeljima najstarijeg hrvatskog sveučilišta i u ovoj je godini nastavilo s poboljšanjem svih razina svoje djelatnosti. Zadarska županija redovito pomaže, naravno u okvirima svojih mogućnosti, aktivnosti Sveučilišta poput organizacija kongresa, okruglih stolova, znanstvenih skupova i simpozija. Koliko Županija smatra važnim ulaganje u obrazovanje govori činjenica kako je u temelju svakog njezinog razvojnog programa ideja, odnosno obrazovanje. Ovim putem čestitamo i nagrađenim djelatnicima Sveučilišta, kao i najboljim studentima. Profesor Leonardo Marušić nastavlja tradiciju pomorske orijentacije našega grada i županije. Također, iza uspjeha Sveučilišta u cjelini stoji golemi trud izvannastavnog osoblja, tako da je nagrada Silviji Juras, djelatnici sveučilišne knjižnice, uručena u prave ruke. I naša je želja da Sveučilište još više obogati svoj program novim studijima.
U ime Hrvatskog rektorskog zbora čestitkama se pridružila prof. dr. sc. Gordana Kralik, rektorica Sveučilišta u Osijeku:
– Na današnji dan valja nam se prisjetiti kako su hrvatska sveučilišta, a time i zadarsko krenuli put reformi visokog obrazovanja. Preuzeli su obvezu uskladiti ga sa zemljama članicama Europske unije. Približvamo se roku – 2012. godini – za koji smo odredili da ćemo taj uvjet ispuniti. Zadarsko sveučilište, koje je integriranog tipa i u europskim razmjerima spada među sveučilišta srednje veličine, u mnogim segmentima obećane reforme predvodi. Izgradnja novog sveučilišnog kampusa još više će podignuti kvalitetu svih djelatnosti i pedagoški standard. Razvitak sveučilišta, pokazalo se, pokretač je sveopćeg društvenog razvoja i napretka.
Prof. dr. sc. Dijana Vican, državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, kojoj je Sveučilište u Zadru „materinska” institucija, prenijela je čestitke ministra i ostalih djelatnika u ministarstvu:
– Sveučilište u Zadru današnji dan može slaviti dvostruko. Prvo, kao rođendan prvog sveučilišta departmanskog tipa u našoj zemlji, a drugo kao slavlje svoje višestruke učinkovitosti. Ministar šalje čestitku i zbog uspješne provedbe složenog bolonjskog procesa. U tim je okvirima zadarsko sveučilište prepoznalo vrijdnost društva znanja u posebnom obliku predstavljenom pod krilaticom „arhipelag znanja”. Najbolju preporuku svim djelatnicima Sveučilišta dao je podatak proizašao iz temeljitih anketa koji govori da čak 29% učenika trećih razreda srednjih škola Zadarske županije ima želju upisati studij upravo na ovom sveučilištu.
Prema protokolu svečanosti potom su pročitana pisma i čestitke najviših dužnosnika Republike Hrvatske. Na prvom mjestu ona predsjednika Stjepana Mesića, potom Luke Bebića, predsjednika Sabora, Slobodana Uzelca, potpredsjednika vlade, zatim čestitke rektora sveučilišta iz Padove, Bolonje, Trsta, Firenze, Ljubljane, Graza i Bamberga.
Posljednji je svečani govor održao prof. dr. sc. Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru:
– Valja nam se u ovoj prigodi prisjetiti obećanja dana na lanjskoj sjednici održanoj istim povodom i reći kako smo unatoč organizacijskim i materijalnim poteškoćama sve glavne zadatke izvršili. Od najvažnijih zadataka lani smo se upustili u osmišljavanje strategije nazvane „arhipelag znanja” i početke radova na izgradnji novog kampusa. Ove smo se godine odlučili , svjesni naše uloge, vratiti Gradu što smo izrazili sloganom „Zadar – sveučilišni grad”. Nije puko dvodoravanje kada kažemo kako su Grad i Županije uvijek pratili i pomagali svoje sveučilište. Naš je zadatak da Sveučilište učinimo poželjnim za studiranje, prvenstveno putem kvalitenih programa. Vanjske evaluacije pokazuju da smo na dobrom tragu i da je zadarsko drugo sveučilište u Hrvatskoj, odmah iza zagrebačkog. Osnivanje novih diplomskih i doktorskih studija, zapošljavanje novih i kvalitetnih djelatnika, ulazno-izlazna mobilnost, poboljšanje studentskog standarda koraci su ka tom cilju. Učinjeni su brojni koraci kako bismo se približili visokim ciljevima, ali valja nam uočiti i neke probleme na koje nailazimo. U prvom redu, zabrinjavajuć je podatak da je samo 31,9% studenata nastavilo diplomski studij. Tu su kritične točke dvopredmetni studiji i neki humanistički studiji na kojima je prolaznost bila ispod 20%. Problem je i slabo interesiranja za programe mobilnosti među našim profesorima, dok je kod inozemnih stručnjaka zanimanje za naše sveučilište veliko. Među bitnim našim zadacima je i projekt prilagodbe nove organizacijske strukture uvjetima tržišne konkurentnosti. Hvalevrijedna je novost da smo na polju knjižničke djelatnosti izdali arhitektonsko – urbanistički natječaj za izradu nove i jedinstvene sveučilišne knjižnice. Kao problem nam valja uočiti i činjenicu da je na polju doktorskih studija učinjen malen pomak. Doktorski studiji ostaju najslabija točka našeg sveučilišta i njihov manjak uvelike nam otežava rad. Stoga se moramo potruditi da do sljdeće akademske godine kada prva generacija diplomiranih bolonjaca napušta diplomske studije većina novih doktorskih studija bude spremna. Novina je i javna rasprava o nacrtu strategije Sveučilišta u kojoj smo se usuglasili da nikakvi novi projekti neće biti usvajani dok nju ne osmislimo. Promocija znanstvene strategije najavljene projektom „Arhipelag znanja” održat će se 27. travnja na Molatu i ovom vas prilikom pozivamo da joj prisustvujete. Dobre su vijesti kako su jučer završeni i posljednji radovi na preuređenju studentskog restorana u koji vas pozivamo na domjenak na kojem ćemo piti prva vina iz sveučilišnih vinograda, rekao je rektor.
Po svršetku svečanosti uručena je i donacija Rotary kluba sveučilišnom dobru „Baštica”. Donaciju u iznosu od 40.000 USD rektoru je uručio Svetko Perković, voditelj zadarskog Rotary kluba i ravnatelj Pomorske škole u Zadru.


 NAGRADE STUDENTIMA I DJELATNICIMA


Nakon svečanosti uslijedila je dodjela rektorove nagrade najuspješnijim studentima. Nju su, uz novčanu nagradu u iznosu 1000 kuna dobili: Srđan Đuričić, Roko Punoš, Iva Brzoja, Ana Kukec, Ivana Alduk, Mirna Mađerić, Svjetlana Benkek, Josipa Kovačević, Sandra Čovran, Kristina Pešut, Martina Jozović, Dijana Beljan, Krešimir Vuković, Božena Stura, Danijela Danilović, Maja Pandžić, Bojana Knez, Stela Šimić, Goran Đurđević, Lana Pečnik, Katarina Kušter, Ivana Dujić, Marina Raspović, Jelena Cvitković, Magdalena Matić i Irena Buljat. Rektorovom nagradom počašćeni su i zaslužni djelatnici. Ove godine to su bili dr. sc. Leonardo Marušić, pročelnik Odjela za promet i pomorstvo, i Silvija Juras, djelatnica sveučilišne knjižnice. Na nagradi je uime oboje djelatnika zahvalio Leonardo Marušić.
– Ono što, u prvom redu, ova nagrada znači za nas jest priznanje da smo svojim radom pridonijeli razvoju ove institucije od Filozofskog fakulteta do Sveučilišta koje uz prvotne humanističke studije gaji i druga znanstvena područja i koje će skoro imati modernu i jedinstvenu knjižnicu. Područja prirodnih znanosti, moja matična, sve su zastupljenija u radu Sveučilišta,a nadam se da je tome pridonio i moj odjel.